shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ak je pápež druhý človek po Ježišovi

tak ja som potom prvý...
Prečo? Lebo som to povedal.

Minule som pozeral správy a tam dávali jednu nadšenú pani, ktorá sa dostala na pápežovo turné, tentokrát v Rakúsku. Veľmi sa mi páčili jej slová, keď hovorila, že to je niečo úžasné, veď "Pápež je hneď druhý človek po Ježišovi". Však sme len ľudia, všetci sa môžeme mýliť.

Prečo píšem tento článok? Aby ste už konečne pochopili môj postoj.
Vadí mi cirkev? Áno. Vadí mi náboženstvo? Nie.

Môžete byť Vírivý adventista siedmeho dňa, môžete byť moslim so židovskou ženou a deti budú budhisti, mne to je jedno.
Ja som človek, ktorý rešpektuje právo na slobodné vierovyznanie tak, ako nikto iný. A som človek, ktorý absolútne neuznáva akúkoľvek cirkev. Prečo? Tu je pár dôvodov:

- kto dal právo cirkvi zastupovať "jej boha" (hovorím o cirkvi vo všeobecnosti, o žiadnej konkrétnej) tu na Zemi? Nikto! Je to pre mňa sekta. Za sektu považujem akúkoľvek organizáciu, ktorá prezentuje určitý druh viery a žije z peňazí svojich prisluhovačov. A cirkev, ktorú poznáme my nerobí nič iné, iba spravuje majetok, ktorý získala za stáročia, buď darmi od ľudí, alebo násilím (aj sekty získavajú peniaze darmi, alebo násilím).

- rímsko-katolícka cirkev, ktorá je najsilnejšou na slovensku si dáva za cieľ ochranu života. Ľudia, ktorí sa k nej hlásia odmietajú antikoncepciu. Prečo potom majú riaditelia tejto cirkvi (prepáčte, neovládam ich pomenovanie) povinný celibát? Vodu kážu, víno pijú. Bežní ľudia sa musia držať ich nariadení, môžu súložiť len ak sa chcú rozmnožovať, inak pôjdu do pekla. "Vodcovia" majú zakázané rozmnožovať sa, čiže porušujú to základné "milujte sa a množte sa".

- keď už prijali celibát, ktorý odporuje ich náboženstvu, prečo ho obchádzajú "hrátkami" s deťmi, ktoré nemôžu otehotnieť - buď sú na to mladé, alebo patria k "pohlaviu", ktoré neotehotnie. Celý celibát je len kvôli cirkevným majetkom - vodca sa nerozmnoží a nebude sa dediť cirkevný majetok.

- vydávajú prehlásenia, v ktorých nás varujú pred zlým životom, v ktorom budeme iba hromadiť majetok a zabudneme na zmysel života. Prečo teda riaditeľstvo vo Vatikáne neotvorí svoje "brány" a nespeňaží ich nepredstaviteľný majetok s cieľom pomôcť chudobným a hladujúcim?

- z toho všetkého vyplýva pár otázok - Prečo by mal byť pápež druhý človek hneď po Ježišovi, ako to povedala tá pani? Prečo by sa mala cirkev povyšovať nad ostatných veriacich? Kto jej dal právo niečo rozhodovať? Pre mňa to je len správcovská spoločnosť, tak ako bytové družstvá. Môžete byť veriaci a nemusíte páchnuť do kostola. Verte mi, ak existuje nejaký boh, tak určite nechce od vás, aby ste prejavovali úctu voči organizácii, ktorá si iba privlastňuje jeho meno.

Viera nie je o tom, aby ste prikazovali iným ľuďom čo majú robiť. Viera je o tom, aby ste sa správali podľa nejakých pravidiel, ktoré vám dal váš boh (napríklad prikázania a podobne). A ak nájdete človeka, ktorý sa podľa nich neriadi, môžete mu vysvetliť, že existuje aj iná cesta. Ale nemáte právo mu niečo násilím vnútiť. Jediné čo vy, veriaci môžete urobiť je, že sa budete za neho modliť a dúfať, že pochopí. Nemusíte nasledovať žiadnu cirkev, žiadneho duchovného a počúvať jeho prikázania. To nie je viera, to je nesloboda...

váš shaggy

P.S. toto bol tretí a dúfam, že aj posledný článok odo mňa na túto tému. Budem rád ak sa nebudem musieť k tejto téme vracať. Pre mňa to bude znamenať, že sa cítim slobodný. Ale na to si ešte chvíľu počkáme, kým sa cirkev prestane starať do svetských záležitostí.
Amen bratia a sestry :D

osobné | stály odkaz

Komentáre

  1. pozor
    cirkev, to su veriaci ..
    publikované: 12.09.2007 14:12:29 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Pozor!
    Cirkev v mojom ponímaní je inštitúcia, ktorá organizuje život veriacim. Veriaci sú pre mňa veriaci, neviem prečo ich nazývať nejak inak, keď už majú svoje pomenovanie. Len aby nikto nepovedal, že hanobím niekoho vieru. Ja dokážem sedieť pri jednom stole s katolíkom, evanjelikom, moslimom, židom a popritom sa usmievať - problém majú skôr oni, medzi sebou.
    Ja totižto napríklad nepovažujem moslimov za "bezpečnostné riziko", ja si ich nepredstavím pri pojme náboženský extrémizmus. Viem, že náboženský extrémista môže byť kresťan rovnako ako žid, tam nezáleží na náboženstve, ide o psychické narušenie toho konkrétneho jedinca.
    publikované: 12.09.2007 14:19:10 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ja len ze
    cirkev a veriaci by malo byt spravne z hladiska doktriny aj cirkevneho prava jedno a to iste teleso .. takze ich oddelovanie nie je tak uplne koser

    pricom nevravim, ze prave tato jednota nema pre mna nepredstavitelne dosledky .. ale to uz rozoberat nechcem

    jednoducho to ber len ako upozornenie na termin .. nic viac
    publikované: 12.09.2007 14:32:15 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Beriem na vedomie
    Ja len, že na mňa ich doktrína a cirkevné právo neplatí a pre moje potreby nazývam tú správcovskú spoločnosť ako Cirkev a tých veriacich ako Veriacich.
    publikované: 12.09.2007 14:37:32 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. vsak v poho shaggy, ja neutocim, ani netvrdim, ze pre teba musi platit
    len ono to potom trochu odpoveda na otazky, ktore si kladies, napriklad ohladom ich vnimania postavenia papeza, etot vsjo
    publikované: 12.09.2007 14:41:06 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. jednostranny
    absolutne neobjektivny clanok, nezmyselne nazory, ktore si si neoveril, preco tak su, ale dobre...napisal si blbost, napisal si
    publikované: 12.09.2007 14:49:15 | autor: asdf (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ad ‚Pre mňa to je len správcovská spoločnosť‘
    skromne si myslím, že v prípade rkc úlohou cirkevnej hierarchie pôvodne bolo širenie slova božieho a pastierska starostlivosť o veriacich.
    veci sa však vyvinuli tak, že postupom času sa z rkc stala mocenská organizácia s globálnym vplyvom, svetským aj duchovným.
    aj keď za posledných dvesto-tristo rokov rkc stratila veľký kus svojho svetského vplyvu, v duchovnej oblasti sa jej zatiaľ napriek mnohým prešľapom darí. asi je to aj preto, že popri chybách robí tiež užitočnú prácu (dobročinnosť).
    publikované: 12.09.2007 15:03:38 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. asdf
    Ďakujem ti za tvoj komentár, cením si ho.
    Vlastne nie, klamem, cením si vecné komentáre a ty... nenapísal si nič :D
    Napísal som blbosť, neobjektívny článok? OK, je to možné. Ale uznám to až keď mi dáš nejaké proti-argumenty. Len to by si nejaké musel mať, však?
    Môj problém je v tom, že nepíšem nič len tak. Všetky body čo som napísal, sa zakladajú na pravde. A aj keď so mnou nesúhlasí, musíš uznať, že môžeš reagovať len urážkami typu - napísal si blbosť - pretože jediné, čo na to môžeš napísať je - ÁNO, JE TO TAK, VŠETKO ČO SI NAPÍSAL JE PRAVDA.
    Pekný deň a veľa čítaj a sleduj médiá, aby si sa pri ďalšom argumentovaní nezhodil ako teraz ;-)
    publikované: 12.09.2007 15:04:02 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  9. len dve otazky
    Kolko mas rokov, shaggy? Nutili ta v detstve chodit do kostola?
    publikované: 12.09.2007 15:18:30 | autor: contentus (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. uz dlhsie sa zabavam
    nad tym, ze ked niekto napise clanok v podstate proti cirkvi, tak sa hned ozve 1000 ludi, 500 suhlasi a 500 su zastancovia cirkvi... nikdy sa tu nedohodnete. Ja napriklad poznam farara, ktory ma dost daleko od chudoby, lenze je to skvely clovek, sice nie vsetko co ma rozda, ale dost vela. Jazdi na luxusnom aute, na ktore si normalny clovek nikdy nezarobi...ale zato prispieva veriacim v jeho farnosti ak vie, ze su na tom biedne, napriklad detom na veci do skoly, alebo inym ludom na opravu domu... A skus ho dakam zaradit...spravne by mal zit v pokore, viere a chudobe...on si zije luxusne, ale neznamena to ze je zly clovek.... tazko sa rozhodnut, ako ho vlastne ohodnotit.

    A este ja si tiez pod slovom cirkev predstavujem ludi v postaveni od fararov vyssie a nie beznych veriacich...aj ked cirvek su vlastne vsetci veriaci vratane tych fararov a vyssie...je to nieco ako spolocenstvo so svojimi vrstvami a hierarchiou...ale ked napisem, ze sa mi nepaci cirkev a ich spravanie, tak tym nemyslim radoveho veriaceho, ale prave tych "papalasov"

    A dotretice...ano aj ja som na tom podobne ako shaggy...tych papalasov a celu tu organizaciu nemusim (aj ked beriem, ze nejak sa to Slovo a Pismo sirit musia) ale proti viere nemam nic...ved vlastne ked sa zamyslite nad prikazaniami tymi prvotnymi a potom velkym jezisovym prikazanim "Milujte"(+vsetko okolo toho co jezis povedal), nikde tam nie je ani zmienka o tom, ze ked milujes nesmies sulozit, ani o tom, ze ak chces sulozit musi to byt s umyslom plodit...takze taketo nazory, akoze ziadna antikoncepcia a podobne su podla mna vyplodmi neskorsich majstrov a ich spisov a nie prvotnej krestanskej viery....

    Pozn: zvlastne ze napriklad krestanska viera je len jedna ale zato cirkvi je plno:)))
    publikované: 12.09.2007 15:30:52 | autor: kc (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Rokov mám dosť na to...
    aby som vedel čo je dobré a čo nie ;-)
    A v detstve ma nenútili chodiť do kostola. Mama je katolík, otec evanjelik, ale sú dosť inteligentný na to, aby pochopili, že viera sa nedá vynútiť. A ak niekoho budete nútiť chodiť do kostola, nebude to pravá viera. Takže rozhodnutie nechali na mňa, ak by som sa teraz rozhodol dať pokrstiť, neboli by proti (len či cirkev by nebola proti, keď som z tak hriešne zmiešanej rodiny a nemali ani svadbu v kostole!).
    publikované: 12.09.2007 15:32:53 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  12. shaggy :D:D:D
    vsetko, co si napisal je pravda??? tak toto bol asi vtip mesiaca...sa zobud, v akom svete to zijes?
    publikované: 12.09.2007 16:48:37 | autor: asdf (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. rodicia su inteligentni /shaggy/
    no skoda, ze ty nie si a nenaucil si sa gramatiku...
    publikované: 12.09.2007 16:51:32 | autor: asdf (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. shaggy
    nákládol si si do huby viac ako znesieš..
    publikované: 12.09.2007 16:56:19 | autor: b2k (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. ad 12.09.2007 16:51 | autor: asdf
    typická, poľutovaniahodná podpásovka...
    publikované: 12.09.2007 17:27:19 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. adsf
    strat sa nabozensky fundamentalista! ksaaaa ksaaa!
    len tu tliachas, ale este si nepovedal jeden rozumny argument
    publikované: 12.09.2007 17:46:06 | autor: luke (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. PARDOOON
    hrozne sa ospravedlnujem za preklem ASDF, aby si ma nahodou neroznosil v zuboch aky si uzasny
    publikované: 12.09.2007 17:46:59 | autor: luke (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. SHAGGY
    ÁNO, JE TO TAK, VŠETKO ČO SI NAPÍSAL JE PRAVDA.
    publikované: 12.09.2007 19:21:00 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Asdf, ty si mi dal :-(
    Ty si mi teda dal. Vo svetle tvojich argumentov sa bežím schovať niekam do kúta a prosiť vášho boha o odpustenie.
    Ale inak ti ďakujem, vonku je škaredé počasie, celkom to aj vplýva na moju náladu. Lenže, ako by mohol mať človek blbú náladu, keď sa môže smiať na ľuďoch ako si ty?
    Sorry za ten preklep, normálne si dávam pozor na í/ý, viem aj že inteligentní rodičia sa píšu s í, ale ty si vo svojej neomylnosti nikdy neurobil chybu, však?
    A tie argumenty asi nedodáš... tak nič, ja som si naivne myslel, že nehovoríš len tak do vetra, že máš aj niečo čím by si svoje tvrdenia podporil a nevyzeral by si ako úplný šašo (iba ako polovičný).
    publikované: 12.09.2007 19:50:06 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  20. necitam tvoj blog
    prvy krat, a preto viem, ze diskutovat o tomto s tebou nema ziadny zmysel...kludne sa schovavaj za to, ze som neuviedol argumenty, nech ta to potesi;) pravdupovediac, je mi ta luto, aj to, ze si taky uboziak a domyslas si.....
    publikované: 12.09.2007 21:17:57 | autor: asdf (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. SHAGGY
    ANO JE TO TAK, VSETKO CO SI NAPISAL JE PRAVDA :)
    publikované: 12.09.2007 22:40:54 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  22. KakaoCinky
    Predpokladám, že nie si ASDF, tak ak nemáš čo rozumné k tomu povedať, nespammuj. Nemám chuť čítať x opakujúcich sa príspevkov. Ďakujem.
    publikované: 12.09.2007 22:49:56 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  23. Nespamujem,
    len ti davam za pravdu.. :)
    publikované: 14.09.2007 00:49:15 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  24. ee
    je mi jasne preco to niektori ateisti vidia tak ako to vidia, ale je pravda ze tomu proste nerozumeju.v bibli sa pise ze papez je zastupca boha na zemi a to sa "dedi" preto je papez druhy,potom ten celibat atd atd
    ja si proste nevsimam veci ktore ateisti pisu a hovoria ale ked tomu nerozumeju ako to je a funguje tak nech to ani nekomentuju.
    Zase z ich pohladi vidim ze sa niektory "krestania" snazia o nieco ako teraz tie plagaty s potratmi tiez som proti potratom ale aj proti tym plagatom nemau pravo tu nacapit plagaty je to ich nazor tak preco ho tu verejne a hentak nasilne prezentuju.POtom to len robi zlu krv.nemam rad tieto vecne temy ze cirkev je bohata ale je to z darov ktore im veriaci davaju nic neprivatizuju,nekupuju pozemky a tak a to se SR sa hlasi ku krestanom a su take zakony ze ked ma cirkev xy clenov ma pravo na prispevky je zalezitost statu a ludi ktori si take stranky zvolili ktore take zakony navrhli tiez to bolo demokraticky spravene
    publikované: 27.09.2007 22:51:45 | autor: Tom@S (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014