shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako som zachraňoval hudbu

Článok o tom, že nie len napaľovanie zabíja hudbu...
Väčšina z vás pozná študentský život. Peňazí nikdy nie je dosť. A keď sú, tak ich míňate na blbosti.
Ja okrem svojho "stáleho" zamestnania ako rozhodca (z ktorého nemám prakticky žiadny príjem) som teraz získal aj "nestále" zamestnanie v jednej firme čo sa zaoberá tvorbou stránok (z ktorého by mal byť príjem veľmi, veľmi slušný).
A tak, podporený vidinou stáleho príjmu, som sa vybral míňať svoje ťažko zarobené rozhodcovské peniaze. Začalo to síce už asi pred mesiacom, ale až tento mesiac sa dostavil "konečný efekt" a ja som si pokúpil všetko čo som chcel...
Výsledok je ten, že sa mi tu na staručičkých reprákoch značky Tesla, ktoré si pamätajú viac prezidentov ako ja, zoskupila pekná kôpka nových CD. Presnejšie ich je 12.

Nie som žiaden masochista ani milionár, išlo predovšetkým o našich interpretov, takže ma to ani tak moc nestálo. A tiež to bola multižánrová zbierka, od hip-hopu, cez country a punk až po "neofolk" (tak som si dovolil nazvať žáner, ktorý spieva Daniel Landa). A táto moja zbierka ma prinútila zamyslieť sa...

Väčšinu z tých CD mám v počítači ako mp3. Áno, priznávam sa, najprv som si tie pesničky stiahol, vypočul a až potom kúpil. Je pravdepodobné, že tie CD asi nikdy nepoužijem. Kúpil som ich iba preto, že som chcel zaplatiť tým interpretom, ktorí si to určite zaslúžia a aj preto, lebo je to určitý druh fetišu, vlastniť originál balenie niečoho (či už ide o CD, DVD, hračky...). Ale ak sa ešte viac rozmôže predaj pesničiek cez internet, čo bude ľudí nútiť kupovať originálne nahrávky? Pri on-line kúpenej mp3-ke už nedostanete pekný obal s nádherným bookletom, ktorý po rozložení slúži aj ako plagát. Dostanete hudbu vo formáte, ktorý má pomerne dosť zníženú kvalitu zvuku a tým to končí.
Fakt som zvedavý ako z toho hudobný priemysel vyviazne.

Ďalšia myšlienka sa týkala jedného z tých CD. Autori pri jeho vydávaní urobili chybu a vypustili verziu s veľmi nekvalitným zvukom. Už je k dispozícii aj kvalitná nahrávka, ale mne sa do rúk dostalo práve toto pokazené CD. A aj keď mám opäť v počítači mp3-ky z tej kvalitnej nahrávky a to CD vlastním hlavne preto, že nechcem byť zlodej a kradnúť hudbu čo počúvam, nemalo by to isté platiť aj pre umelcov? Nemala by byť ich psia povinnosť tieto nosiče na vlastné náklady vymeniť za tie "opravené"? Ak si predstavím, že by som na poštovnom (keďže som to objednával cez internet) zaplatil to, čo ma stál samotný nosič, tak ma to odrádza od naťahovania s konkrétnou firmou, alebo vydavateľstvom.
Lenže potom je fakt potrebné opýtať sa - naozaj zabíja kopírovanie hudbu? Čo si má vybrať mladý človek? Stiahne si z internetu pár pesničiek, ktoré ho nič nestoja a sú vo výbornej kvalite, alebo investuje pár stovák, kúpi si originál CD a umelec sa mu odvďačí mizernou kvalitou... čo myslíte? ;)

váš "dnes trošku nudný a trošku nezaujímavý" shaggy

P.S. len som chcel naznačiť týmto článkom, že patrím už asi k vymierajúcemu druhu ľudí, čo sú ochotní zaplatiť za to, čo počúvajú. Ale ak vydavateľstvá nezmenia svoj postoj, bude nás čím ďalej, tým menej.

osobne-neosobné | stály odkaz

Komentáre

  1. tak je shagguliak a Landa je fakt sexi :)))
    tiež mám rada originály a nielen pri CDčkach a aj kvalitu, ak si za ňu zaplatím a rovnako by som nemala chuť domáhať sa práv, ak by to stálo viac úsilia, než je prípustné...
    publikované: 30.07.2007 20:47:56 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hm hm hm:)
    ja moc no originaly niesom teda urcite nie tie zahranicne ktore stoja 800 a viac korun co je na mna trochu moc...slovensky interpreti nie su drahi tam sa to da aj s originalmi:)a vies zober si to aj z tej strany ze ja si chcem zaplatit len za tu hudbu a nie za booklet a aby sa z toho dal spravit potom plagat:) minule som cital ze by to chceli spravit tak ze budu robit dovojake originaly: jedny take aj s blbostickami a jedny len ze ciste CD to sa mi zda celkom rozumne:)
    publikované: 30.07.2007 21:00:19 | autor: lemon-ko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. podobny clanok
    sa chystam napisat uz dlhsie :)
    publikované: 30.07.2007 21:46:41 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. lemon-ko
    už som pár takých argumentov počul, že CD stojí 800Sk. To vôbec nie je pravda. Ak ide o nejaký extra žiadaný kúsok, tak sa môže vo výnimočných prípadoch vyšplhať cena na tých 8 stovák, ale väčšinou sa pohybuje okolo 6-7 sto korún a dajú sa zohnať aj "regionálne" verzie za 400-500 Sk :)
    publikované: 30.07.2007 22:06:08 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. To, že kopírovanie zabíja hdubu je úplná kokotina.
    Podľa prieskumov, ktoré som čítal dávnejšie, takže čísla sú abosĺutne vymyslené, len pomery sú približne také aké boli v spomenutých prieskumoch a článku, ktorý k nim bol pripojený.

    Nahrávacie spoločnosti/vydavateľstvá PLAČÚ, že im internet strhol tržby (v roku 2005 boli tržby na úrovni približne 3,7 mld. $, v roku 2006 to bolo už len 3,1 mld. $). Čo už však nikdy nepovedia, je to, že kým v roku 2005 vyšlo okolo 22 tisíc albumov, v roku 2006 ich vyšlo iba 11 tisíc.

    KDE SÚ POTOM TIE STRATY, KEĎ ZISK JE MENŠÍ LEN O 16% PRI POLOVICI VYDANÝCH ALBUMOV?
    publikované: 30.07.2007 23:17:14 | autor: R. Crock (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 800 ci 500
    stale sa mi to zda dost vela nie? 500 sk aby som si nieco vypocul a neksor to zapadne prachom... a k tym extra ziadanym kuskom:) skus mrknut do tesca na nieco ako britney spears a jej alboumm z pred 4 rokov a budes cumet...:D aj ja som cumel bolo tam tusim 750sk...a tak sa mi zda ze ti spevaci sa aj tak topia v prachoch... tak neviem ake okradanie...teda co placu jak keby nemaju na chleba:)
    publikované: 31.07.2007 21:15:28 | autor: lemon-ko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014