shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pozdrav pre optimalizátorov

Search Engine Optimalization jedine od nás, jedine my vás dostaneme na prvé miesto v Gúgli. Vážne. Neklameme. Jedine, že by nie...
Webdizajn.
Ten môžu robiť všetci. Nakresliť pár čiar dokáže každý a niekomu sa to možno bude aj páčiť - krása sa predsa hodnotí čisto subjektívne.
Dobre, robte to, aj Škoda Roomster sa niekomu páči, tak prečo by sa nemohli páčiť vaše stránky?

Optimalizácia stránok
Aj stránky môže optimalizovať ktokoľvek. Všetci si vedia prečítať pár najdôležitejších on-line "príručiek". Vedia robiť stránky, tak predsa zvládnu pridať pár kľúčových slov do TITLE, to by dokázalo aj dieťa. A dokážu aj tie ďalšie veci... no predsa tie... oné... ďalšie... to je jedno, môže to robiť každý.
Robte to. Chváľte sa aké sú vaše služby jedinečné a vy ste tí najlacnejší. Ale potom sa nečudujte, keď o vás píšem. Píšem a smejem sa vám.

Ale aby som nehovoril len tak do vetra, ukážem vám stručnú typológiu zúfalcov.

Zúfalec č. 1 - Urobím vám takú optimalization webu, že sa vám všetky kľúčové slová ani na web nezmestia.
To sú tí, ktorí píšu o SEO, sú nadšení pre SEO a možno aj podnikajú v oblasti SEO. Ale inak nič viac. Aha, ešte jedna vec - myslia si, že to O v SEO znamená Optimalization. Žiadne optimization, keď raz povedia, že to je optimalization, tak to je optimalization. A ak ich nedajbože na to upozorníte, tak sa vám ani len nepoďakujú (pretože sa mýlite a oni majú pravdu) a v tichosti si to zmenia.

Oravec Optimalization

Na obrázku vidíte krásny prípad nadšenca, ktorý píše blog o IT, weboch, webdizajne, SEO atď. Čo už však nenapíše je, že o tom vie veľké h**** a samozrejme ani nepoďakuje, ak narazíte na chybu. Ešteže existuje Google cache...

Zúfalec č. 2 - Optimalizujúci stavbári.
Viete si predstaviť, že by vás operoval automechanik? Ja si to radšej ani nepredstavujem.
Ľudská hlúposť nepozná hraníc a ľudia si vo svojej nekonečnej naivite myslia, že môžu robiť všetko, na čo si len zmyslia. A potom sú ulice plné víťazov z Hviezdnej roty SuperStar... a stavbárov čo sa rozhodli optimalizovať. Len tak, pre radosť. Oba prípady majú niečo spoločné - ani v jednom z nich nezakročil múdrejší rodič. Keby prišiel otec k svojmu potomkovi a povedal "Syn môj, je síce pekné, že chceš spievať (optimalizovať), ale ty o tom naozaj nič nevieš... lepšie povedané, si v tom totálne drevo a ak budeš pokračovať, tak si utrhneš poriadny kus hanby" bolo by na svete lepšie. Zúfalci by neboli na smiech ostatným a ja by som nemal o čom písať. To, že mám o čom písať nasvedčuje, že je tých zúfalcov dosť.
Jediné, čo vám môžu títo speváci (optimalizátori) ponúknuť je skvelá cena. Otázne je, či by niekto, kto chce kúpiť Mercedes uvažoval nad Škodovkou... však má takú skvelú cenu...
Tak ako pri servise Mercedesov aj na webe vyhľadávame najlacnejšie seo služby. Alebo nie?

Zúfalec č. 3 - Tí ostatní
Dennodenne na nich narážam.
Firmy, firmičky, živnostníci, študenti, deti, nepodnikatelia, robia to všetci. Ich konkurencia má na stránke napísané veľkými písmenami "SEO", tak prečo by to tam nemohli mať aj oni? To, že sa tomu takmer vôbec nevenujú, vedia o tom menej ako viem ja o varení a ich posledný klient bola ich vlastná stránka (ktorú sa im však nepodarilo optimalizovať podľa vlastných predstáv) je nepodstatné. Hlavne že im na stránke svietia tie písmenká, je to predsa in.
Pôvodne som vám chcel pripísať pár stránok, ale ich je tak veľa, že by som nedokázal vybrať reprezentatívnu vzorku a nechcem, aby bol niekto ukrátený. Tak si nájdite prvých 5 (skúste do Gúgla napísať SEO a ísť na 73 stranu) a berte to ako ukážku.

Prečo vlastne píšem tento článok? Ani sám neviem.
Asi to bude preto, že som zakomplexovaný, nešikovný amatér, ktorý sedí doma, ohovára všetkých po blogoch a fórach a pritom nikdy nič nedokázal.
Môže byť, keď si to myslíte, asi to bude pravda. Len si dajte pozor, koho si vyberiete, aby ste nenarazili na skutočne kvalitné seo služby, ktoré nemajú obdobu. Potom by sa vám ľahko mohlo stať, že budete mať optimalizovanú stránku, ktorá nie je vôbec optimalizovaná. Tu platí dvojnásobne - plakať nad rozliatym mliekom a vyhodenými peniazmi nemá zmysel. A potom ani to najlacnejšie, nemusí byť najlacnejšie...

váš shaggy

Marek Prokop raz povedal, že SEO je rozbehnutý vlak ťahaný mŕtvym koňom. S tým koňom mal pravdu, ale ten vlak okrem toho, že je rozbehnutý ešte aj zrýchluje. Tlačia ho práve títo "optimalizátori", stavbári a detičky. Len aby v tej rýchlosti nezakopli a nerozbili si hubu...

počítače a internet | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    podľa mňa o tom píšeš preto, že si náhodou sa ňúral v diplomke , či bakalárke v SEO a myslíš, si super veľký šéf. Z toho všetkého čo v oblasti informačných technológii kulhá, si si vybral práve preto SEO a tváriš sa ako priekopník , ktorí odhalil veľkú pravdu o SEU :D
    Píšeš to akoby pre laikov, ale ani nepovieš laikom, čo to pomaly je. Pre odborníkov to, určite nepíšeš , lebo si k tomu nepovedal nič , takže podľa mňa píšeš preto , že sa máš rád a rád máš navrch .
    Dobrú.
    publikované: 11.08.2008 23:04:50 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  2. a jasne pan vsevedko :D
    ty stale pises ako su ti druhi zli, nic nevedia, vsetko robia zle ale stale sme od teba velkeho majstra vseumelca nic nevideli. Co si spravil jedno forum a jeden web(aby som nezabudol tym sa nesmies chvalit lebo si ho nerobil cely ty :D a to by si si predsa sral do huby) Akurat tu predpotopnu a zastaranu prirucku seo ktoru vsetci zhodili no ak je to to co o SEO vies tak potom hej, to mozes kritizovat druhych.
    Vieme, vieme, vies grafiku, kodovat, seo, marketing, ovladas kungfu, html, a to vsetko si sa naucil sam za 1 rok, si vskutku odbornik na slovo vzaty, zabudol som ze sa vyznas do domen a mas vlastny premakany cms ktorym sa chvalis( ale tym ze je to len akasi tabulkova administracia ktoru ti dopomahal robit niekto iny sa uz nepochvalis). Niekde som videl aj vynatok ako si pisal ze na barcampe nikto tomu nerozumel ale zase len ty ano :)
    Skratka sebakritika je tvoja silna stranka a co viac vies dobre skritizovat druhych, este dobre ze mame ten internet to so to potom radi a kritizuje
    publikované: 13.08.2008 01:09:53 | autor: : (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. seoguru je spat, aneb ako sa robi v googli :D
    lol lama keby si neni taky chytrak tak si precitas moj pripspevok a zistis ze sam pisem ze mi nebolo umoznene spravit vsetky zmeny ktore som chcel pretoze je to stara joomla, aj napriek tomu sa mi na vsetky vyrazy podarilo eshop posunut vpred a majitel bol velmi spokojny,myslim ze byt 1. na vyrazy ako predaj pneumatik ci predaj diskov, nie je zla vizitka, ale samozrejme ty by si im to spravil lepsie a boli by 1. aj na porno a sex :D Ja mam dalsiu referenciu a vyplatu a dalsieho zavistlivca co tvrdim uz davno, nemozes zniest uspech druhych, alebo je to nejaka dusevna choroba kritizovat vsetko na vokol? Neviem ci sa mam smiat alebo sa ist vyvracat?
    Stale cakame na tvoje seo referencie ktore by sme mohli porovnat s velkych seo krittikom a slovenskym seo guru, zatial sme citali iba tu trapnu a uz hore spomenutu prirucku a tolko si si od toho sluboval, hold nevydalo a treba na to rychlo zapomenut :P
    Este poznas nejake miesto kdeby si ma nebol ociernil? Je to trapne a detinske a to ty tak nemas rad a predsa to sam robis.
    Mne sa zda ze pises skor o sebe ;)
    publikované: 13.08.2008 01:25:38 | autor: Tom@S (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. seoguru odpovedá
    Pán "dvojbodka" - nabudúce radšej napíš anonym, nech môžem na teba reagovať aj s použitím tvojho mena. Prepáč, že mám iba dve osobné stránky, mne to stačí. Grafik nie som, kódovať viem výborne, SEO ma živí, marketing len do tej miery, kým ide aj o SEO, kung-fu som v živote nerobil, html (k tomu som sa už vyjadroval na začiatku vety, nechce sa mi opakovať), nenaučil som sa to za rok, len za posledný rok sa objavilo toľko expertov, ktorí nemajú ani trošku sebareflexie. A ten môj CMS je funkčný, ľuďom sa s nim pracuje dobre, v začiatkoch mi s nim veľmi pomohol mylan, ale tým sa nikde netajím. A tých 90% čo nerozumelo technickým prednáškam na barcampe neboli moje slová, parafrázoval som článok niekoho iného - tak prosím neprekrúcaj fakty.

    tom@s - pokiaľ chceš robiť SEO, tak niečo také že "nedá sa" neexistuje. Buď je stránka optimalizovaná, alebo nie je. A tá stránka o ktorej píšem nie je optimalizovaná vôbec. Alebo ako sa vraví - trafená hus zagágala.

    Čo sa týka mojej SEO príručky, bola to diplomovka - musel som sa držať zadania a nemal som v úmysle v nej odhaliť niečo prevratné, čo by všetkých expertov položilo na zadok. Ale pre začiatočníkov je to fajn zdroj, majú tam všetko pokope. Alebo si myslíte, že sa to na seochat-e objavilo len tak, pre moje krásne oči?

    + referencie vám neukážem a pokojne to môžete chápať tak, že žiadne nemám. Je to na vás, ja si nič dokazovať nepotrebujem.
    publikované: 13.08.2008 09:08:32 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. nnn
    nic si nepotrebujes dokazovat? Ha cele toto je o tom ako si nieco potrebujes dokazovat ty, ved preco inak by si si robil tolko prace a zaloval ako male detsko(teda nie ako) nikde nic neuvadzas, nikde nic nepises takze jediny zdroj tvojich vedomosti ktore sa daju posudit je tvoja diplomovka takze byt tebou moc nevyskakujem pretoze stala za hovno. Na seochate sa objavila pretoze robis tybimu design a jasne sa od nej ditancoval a dokonca ju aj sam zhodil , takze tym by som sa tiez moc nehajil :D idem si ju stihanut aby som mal aj ja dokaz ze viec houby ;)
    publikované: 19.08.2008 12:01:42 | autor: Tom@S (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Tomas
    To tomas: TOmasko moj, ty si fakt ciselko.. pan SEO expert so seo sluzbami, ktore nemaju obdobu, si proste priekopnik :D Aj s tym, ze prijimas cas platby az po praci, to je fakt prevratne jak svina.. A tie tvoje referencie.. No parada, jedna je, ktoru si vlastne urobil iba na pol s inou osobou, druha je forum, ktore sa vyskytuje na prvych miestach na klucove slova forum o domenach (aj ked je jedine u nas), dalsia je blog o domenach (ktory je tiez jediny u nas) a posledna je uz spominana pneustranka, za ktoru by sa hanbil z hladiska seo aj 5 rocny chlapec.. A este ten tvoj priklad o tom, ako si na poprednych prieckach na najlacnejsie seo sluzby.. LOL, no ja som nemohol.. Vies, rozhodol som sa, ze idem spravit stranku, ktora bude prva na klucove slovo bsabfkjsbvkfkvrfa a stav sa, ze sa mi to podari do 2 tyzdnov :D
    publikované: 23.08.2008 08:40:07 | autor: Okuin (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. dalsi pseudom expert
    ktory nema referencie ale ma pplnu hubu dristov. Ako rychlo si vsetko zhodnotil, je mi ta skor ludo ze sa uchylujes k takymto veciam, ale ako vidim nie som sam aj na seochate ti to dali pocitit to muselo byt fest trapne.Co ty vies co som ja optimalizoval, nic nevies o forach ktore som robil a uz vobec nic o phpBB ako systeme, tak sa radsej nevyjadruj.
    Ale navcasi hlod je ze cosi sa zrodilo v tvoje hlavicke ze forum o domenach to nikto nespominal. opimalizoval som na predaj domen, auckie domen, nakup domen a podobne konkurecne vyrazy ale to samozrejme nespomenies, si prote šašo a je skoda sa o tom bavit, ale hlavne si zalinkuj svoj web, spamerko :D s konkurecnymi sluzbami.
    publikované: 25.08.2008 13:44:19 | autor: Tom@S (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. haha
    Spamerko? A kde ja som vzivote spamoval? No predstav si, ze referencie mam, niektore su spomenute aj na mojom webe.. A dobre vies, ze by som sa k tomu neuchylil, keby neprisla tvoja cenzura.. zvlastne, shaggy tu trpi tvoje komentare, aj ked su namierene voci nemu.. Ja som ti len priatelsky chcel naznacit, aby si nezavadzal ludi o svojich seo uspechoch, ale to sa ti nepacilo, tak tu to mas..
    publikované: 25.08.2008 18:19:55 | autor: Okuin (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014