shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo Filozofická fakulta Univerzity Komenského porušuje zákon?

Lebo môže.
Už to bude pár rokov, čo Univerzita Komenského v Bratislave a tým pádom aj Filozofická fakulta zmenili svoje webstránky. Mal som s nimi strpenie, komunikoval som aj s administrátorom univerzitného sídla, ktorý mi oznámil, že stránky fakúlt sú v rukách samotnej fakulty a on s tým moc nezmôže.
Ale 1. 6. 2008 ma moja trpezlivosť prešla. Keď som nedávno hľadal informácie na webe a kontakty, ktoré tam mali, boli buď zastaralé, alebo nefunkčné (e-mailovú adresu skrytú cez JavaScript naozaj nepovažujem za funkčnú), rozhodol som sa, že im dám poslednú šancu.
A tak som napísal e-mail na prvú adresu, ktorú som dokázal prečítať a v ktorej som ich upozornil, že podľa zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy (ktorého prechodné obdobie skončilo práve 1. 6. 2008) majú na webe neskutočné množstvo nedostatkov a žiadam ich okamžité odstránenie.

Som zvedavý, koľko rokov im to potrvá. A aj keď sa z toho vyvodí zodpovednosť, nepredpokladám, že by sa to dotklo tých najvyšších (rektor, dekan). Ale to je čistá utópia, je mi jasné, že sa s tým nič nestane.

Síce sa prihlášky na školy dávali už dávno, ale dúfam, že si budúci rok uchádzači zistia, či ich škola neporušuje zákony, alebo inak povedané - či na svojich študentov zvysoka ne...

váš shaggy

P.S. Vyhlásenie o prístupnosti na stránke Filozofickej fakulty hovorí za všetko.

webdesign | stály odkaz

Komentáre

  1. Ser na to
    Aj tak tym nic nezmenis. Bol som na prirodovedeckej a vyjebali somnou ako z hovnom takze tak. Na Slovensku sa nikto neriadi zakonmi a dekani na univerzitach si chcu len na mastit vrecka. Cele skolstvo na SLovensku je na hovno a treba ho zmenit od zakladov.
    publikované: 18.06.2008 06:05:31 | autor: strofo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. shaggy
    vraciam sa k Tvojmu príspevku . takto nedotiahnuté stránky majú hádam všetky štátne úrady a organizácie . na to aby sa všeličo upratalo treba súhlas kde koho . možno je to strach , že sa nebodaj zverejní niečo čo sa zverejniť nemalo a preto sa hľadá kolektívna zodpovednosť .
    publikované: 18.06.2008 11:36:04 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. radsej k veci
    shaggy, mam istu vedomost o tom webovom systeme... mozes prosim upresnit, co si vlastne hladal? a potom sa mozeme bavit, ci a kde to tam malo byt (tym netvrdim, ze podla zakona na to nemas pravdu, len proste bud konkretnejsi). a v druhom kole hladajme, kto to tam mal zverejnit... ide o to, ze za rozne zverejnovane informacie su na tom webe su zodpovedni rozni ludia. inymi slovami, webmaster univerzity, resp. webmaster fakulty su len technicki prevadzkovatelia, zatialco aktualnost informacii maju na starosti katedry a oddelenia... diki.
    p.s. ber to tak, ze UK je ako anglicky travnik, treba to kosit a kosit a kosit a az po case bude pekny :))
    publikované: 20.06.2008 20:36:52 | autor: de-investor (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Najprv...
    som hľadal info o promóciách (neskôr som ich našiel - paradoxne, že až cez google). Keďže pracovníčky štúdijného oddelenia mali vypnuté telefóny počas prijímačok (ktoré boli tento týždeň), tak som hľadal e-mail, že sa ich na dátum opýtam touto cestou - a aké bolo moje prekvapenie, keď sa pod odkazom s ich menom neobjavil email, ale iba nejaký JavaScript s nezrozumiteľným zakódovaným reťazcom.
    Tak som musel otvoriť druhý prehliadač, v ktorom mám povolený JavaScript.
    Viem ako to funguje v štátnej správe, momentálne robím na jednom webe pre inštitúciu platenú z našich peňazí. Ale vyvodenie zodpovednosti v rámci danej inštitúcie je na riadiacich pracovníkov - navonok stále vystupujú ako celok (v tomto prípade FF UK).
    A úprimne, ten web je fakt otrasný (z pohľadu používateľov), bol otrasný (a nefunkčný) už v čase jeho spustenia. Je len pre mňa otázne, prečo FF UK nevyužila vedomosti ľudí z vlastných radov pri jeho nasadzovaní (je tam jedna katedra, na ktorej sa venujú aj prístupnosti webových stránok, tak prečo si nenechať poradiť?).
    publikované: 20.06.2008 20:46:55 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. web
    rozhodne si nemyslim, ze ten web je vyhra, neidem ho ospravedlnovat...
    1. k tym emailom - maily zakryprovane za javascriptom su ochranou proti botom na mail adresy. otazka, ci sa to nedalo riesit nejako sikovnejsie, tiez mi ponamahalo CPU :)... a nevyzera, ze by to bol standard na UK, ine fakulty to maju inak. kazdopadne, zaujimavy tip, ze s tym daco treba robit. diki
    2. vyhladavanie. tiez o nicom. suvisi aj s neprehladnou strukturou, nieco riesi mapa stranok...
    3. vypomoc specialnej katedry. co pamatam, katedry, ktore by daco vedeli vypomoct boli malokedy ochotne sa podielat na internych UK projektoch... ci to bol aj tento pripad, to neviem... ale opat, diki za dobry tip.

    pokusim sa tieto pripomienky posunut po starej znamosti, nemyslim, ze budu zapratane pod koberec, len UK je proste tazkopadny moloch aj v takej oblasti ako je IT :(
    vyvodzovanie zodpovednosti je v statnych instituciach bohuzial iluzorne... to je ale tema mimo IT.
    publikované: 20.06.2008 21:18:52 | autor: de-investor (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. antispam
    1. zakodovanie e-mailovej adresy cez JS je uplne bezna vec, ak mas vypnuty JS, mozes si ju opisat z obrazovky
    2. obsah stranok (kedze je to CMS) je v rukach fakulty/katedry/ ..., bohuzial, vznikaju potom aj taketo stranky: http://158.195.32.135/index.php?id=2
    publikované: 21.06.2008 03:53:28 | autor: timtab (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. timtab
    ...prosím, netrep mi blbosti (inak to ani neviem napísať)!
    1. Nie, nie je to bežná vec. Je to bežná vec u amatérskych firiem, dokonca ja (som programátor začiatočník, inak som html koder) si viem ochrániť mail bez JavaScriptu - bot ho nevidí a človek na neho môže kliknúť. Zatiaľ mi na takto chránené adresy neprišiel ani jeden spam. Ale ani to nie je výhovorka - je veľa firiem čo má email v normálnej podobe - stačí iba dobrý spam filter používať.

    2. viem, že je to CMS, viem že je to v rukách fakulty, a čo má byť? Nesťažoval som sa na tvorcu systému, ale na FF UK - jej zamestnanci sú zodpovední za obsah. Preto by mal byť jeden človek zodpovedný za kontrolu obsahu. A to, že existujú testovacie stránky, to mi je jedno - ja sa k nim nemám ako dostať (iba skúšaním adresy).

    Ale som rád, že konečne funguje aj bez-www adresa, TO JE POKROK.
    publikované: 21.06.2008 09:47:03 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ucinna ochrana
    Aby bola ochrana mailu skutocne pre smapbotov neviditelna (spamboti zatial nevyuzivaju parsovanie javascriptu) a zaroven aby bola plne funckna (funguje mailto aj s kliknutim a otvorenim mail-klienta) musi byt mailova adresa na stranke generovana az na strane browseru, cize prostrednictvom javascriptu.
    Cize timtab mal pravdu ze ide o beznu vec - v zmysle pouzitia. V zmysle nasadenia samozrejme nie, pretoze drviva vacsina webov vyuziva davno prekonanu ochranu v tvare "nieco at domena dot.sk", pripadne pomocou obrazku, kde ale kludne vrazia "mailto" s plnou adresou, co je tiez nefunkcne z hladiska ochrany.

    K tvojmu "je veľa firiem čo má email v normálnej podobe - stačí iba dobrý spam filter používať" - toto je prave amatersky pristup, nakolko takyto web sice ochrani klientov od prijmu spamu ale neochranuje samotny postovy server... A admini velmi dobre vedia, co znamena ochrana uz postoveho serveru - klienti sice nemaju spam, ale mail-server je bombardovany zaplavou spamu, vytazovany, pretazovany...
    Cize najlepsia ochrana nespociva v odfiltrovavani spamu zo schranok, pripadne odfiltrovavani spamu na mail servery, ale uz v prevencii - aby sa minimum spamu dostavalo uz k samotnemu mail serveru, aby sa ani mail server nemusel spamom zaoberat.
    A to znamena mail na webe pre spambotov zneviditelnit, ale skutocne zneviditelnit, nie nefunkcnymi nahrazkami.
    publikované: 21.06.2008 11:34:42 | autor: sloper (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Ako vravím
    používam jednu ochranu, ktorá generuje mail adresu už priamo na strane servera a boti ju zatiaľ nevidia (nechodí mi spam).
    Nevidím dôvod, prečo to používateľovi sťažovať iba kvôli svojej pohodlnosti nájsť vhodnejšie riešenie. Ale odhliadnuc od toho, čo sa tu píše - stále je to neprístupná adresa, nemám sa ako k nej dostať, tým pádom je to porušenie zákona.
    publikované: 21.06.2008 12:05:19 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ucinna ochrana
    shaggy, rad si tvoj sposob prezriem, zverejni, prestudujeme a posudime ucinnost :-)

    Co sa tyka ochrany mailov javascriptom - porusenie zakona, s ohladom na pristupnost, je to len v pripade webov verejnej a statnej spravy - a dovolim si trochu pichnut do osieho hniezda, ze v tomto konkretnom pripade to je MOZNO i trochu kontraproduktivne. Zdovodnim.
    Pristupnost je potrebna napr. pre hendikepovanych uzivatelov, napr. pre slepych, kde su vyuzivane rozne citacky textu z webu. Pre radovych uzivatelov by existencia javascriptu, za normalnych okolnosti, nemala byt problemom, nakolko bezny uzivatel vyuziva bud desktopovy alebo mobilny browser, kde je interpretacia javascriptu defualtne zapnuta (javascript interpretuje aj taka Opera Mini) a ak je vypnuta, je umyselne vypnuta samotnym uzivatelom, ktory, ak tak ucini, je si vedomy naslednej ciastocnej nedostupnosti roznych udajov na roznych weboch.
    Cize, mame tu konflikt - bud znepristupnime mail hendikepovanym (napr. javascriptom alebo inymi zabranami), alebo musime navysovat dalsie financie do vykonu mail serverov (s ohladom na vytazovanie spamom, v pripade nechranenych mailovych adries), cize ide o menej efektivne narabanie s verejnymi prostriedkami.
    Ostatne nalezitosti pritupnosti samozrejme nie su konfliktne (a su samozrejme tiez potrebne), k tomu konfliktu dochadza myslim len v takomto konkretnom pripade.

    Cize naozaj ti budeme povdacni, ak zverejnis svoje riesenie na zverejnenie mailovej adresy, ktore je absolutne pristupne a pritom absolutne neviditelne pre spambotov (pozor, nepocitam sem rozne redirekty, riesenia cez css (tiez nepristupne) a pod, pisem o zverejneni mailovej adresy, cize viditelnosti).
    publikované: 21.06.2008 12:46:53 | autor: sloper (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. wow,
    pozri, ja tiez nezacinam prispevok slovami "netrep mi tu blbosti", takze si mozes troska zvysit kredit, ked ti v diskusiach odpadnu navyky nast-rocnych a budes sa venovat niecomu, co ma silnejsiu vypovednu hodnotu.

    1. zverejni alebo daj link na ucinnu ochranu proti spam bot-om, ktoru spominas. Len pre zaujimavost, ochrana cez JS encoding je bezne pouzivana, dokonca "profesionalmi", aj jednoduchym googlenim zistis, na kolkych web-och je nasadena.

    2. ... lebo pises o 2 veciach, a to o technickom vyhotoveni, ktore ma na starosti dodavatelska firma (spominany JS) a obsahu, pripadne aj strukture stranok, ktore ma na starosti (vdaka CMS) samotna UK.

    ++ Praveze k testovacim strankam sa dostanes cez menu a nie skusanim adresy.
    publikované: 21.06.2008 14:11:33 | autor: timtab (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. To nie sú návyky násť-ročných
    ...ja tak komunikujem s každým, kto trepe blbosti. Nevidím dôvod, prečo by som mu nemal oznámiť, že hovorí niečo čo nie je pravda.
    Nie je to moja ochrana, je pomerne dobre známa, ale úspech ochrany spočíva v tom, že funguje len kým tvorcovia botov neprídu s niečim, čo ju obchádza - aj z toho dôvodu nedám na ňu odkaz ;-)
    A prosím, ukáž mi tých profesionálov, ktorí používajú JS na maskovanie e-mailov, nejak som žiadnu profi firmu nenašiel.

    + nepíšem o dvoch rôznych veciach, UK by si mala objednať web, ktorý spĺňa tieto podmienky. Mali si nechať urobiť audit použiteľnosti stránok, zistili by, že nie sú použiteľné. Takže v konečnom dôsledku je zodpovedná výlučne UK.
    publikované: 21.06.2008 22:15:00 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. tema slubna, obsah trochu odflaknuty
    Skoda ze sa autor s touto temou "nepohral" viac. Sama viem aky nefunkcny a nesystematicky je web FiF UK a ze vypisanie konkretnych chyb (ci dokonca tipov na napravu!) by zabralo kopu casu - ale s prepacenim, odflaknut to takymto clankom je tak trochu vystrielanie nabojov. Nad tymto mozu kompetentni len mavnut rukou, zatial co keby sa problem analyzoval hlbsie, mali by sa nad cim zamysliet, takto to moze dekan/zodpovedny vnimat len ako "bezdovodne somranie".

    Anyway - stranku FFUK povazujem za jedno meganeprehladne dielko. Autori pravdepodobne mysleli len na to, "co tam musi skola zverejnit" - namiesto toho, aby sa vzili do koze bezneho navstevnika stranky. Vacsinou je to student, pedagog alebo zaujemca o studium. Ako student napriklad casto hladam informaciu o studijnom oddeleni - a vzdy to najdem len cez Google :)

    No a takychto bodov by tam bolo viac, ale pokracovanie clanku necham na autora........

    Pekny den


    PS: Pred casom sa na tu na Pravde objavil dalsi zaujimavy moment webu FFUK - tentokrat z famozneho zapisneho systemu:
    http://tinyurl.com/5bf6lz
    publikované: 22.06.2008 10:17:32 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Dekan môže mávnuť rukou
    ...nad tým, že porušuje zákon? No neviem.
    Článok je stručný, ak by bol dlhý a príliš technický, neupútal by toľko ľudí a nehovorilo by sa o tom - tým pádom by sa to nedostalo do uší kompetentným.
    A nemôžeš odo mňa čakať, že im urobím analýzu prístupnosti stránok - to je to, čo robím bežne za peniaze (a nie malé peniaze), nečakaj, že to Filozofickej fakulte urobím zadarmo (len pre jej "modré oči"). Tých chýb je tam veľa, neúrekom, ale ja nemám čas študovať ich stránku.
    Myslím, že keď porušujú zákon, je jedno, či je tam iba pár nedostatkov, alebo milión - stále sú povinní to napraviť.
    publikované: 22.06.2008 10:48:15 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. nechcem ospravedlňovať stránky
    tie sú skutočn katastrofálne... a správne si vystihol, že sú tam informácie veľmi veľmi zastaralé... ale chcem ospravedlniť dekana filozofickej fakulty... je to jeden z mála ľudí na správnom mieste, človek, ktorý si skutočne nemastí vrecká a rovnako sa správa k rektorovi ako k akémukoľvek inemu človeku... a napriek tomu, že má toho na starosti veľa, na každého si vie nájsť čas... na www stránky priamo nedohliada... viem, mal by nájsť lepších ľudí, to je pravda... ale ručím za to, že ak by si prišiel na dekanát osobne a povedal mu to, 100% by s tým niečo spravil...
    publikované: 22.06.2008 11:04:11 | autor: lubica (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Bombasticky titulok
    ...sprava samoucelna... asi chlapec nema co robit...
    publikované: 22.06.2008 12:39:10 | autor: ? (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. absolvent
    "Mal som s nimi strpenie": vdaka za blahosklonnost,
    "komunikoval som aj s administrátorom univerzitného sídla, ktorý mi oznámil, že stránky fakúlt sú v rukách samotnej fakulty a on s tým moc nezmôže": tak to si komunikoval s nespravnym, za stranku fakulty zodpoveda fakulta
    "kontakty, ktoré tam mali, boli buď zastaralé": s uvedenou fakultou komunikujem, kontakty hladam na webe, zatial som na zastarale nenarazil
    "e-mailovú adresu skrytú cez JavaScript naozaj nepovažujem za funkčnú": k tomu sa uz vyjadrili predchadzajuci diskutujuci
    "žiadam ich okamžité odstránenie": ak by si mi do firmy napisal takyto ulimativny mail, tak ho okamzite mazem
    .
    cital som ten skandalozny clanok o "bez-www adrese" - to uz mi doslo vazne na smiex. co s tym maju tety na studijnom, netusim. asi zalezi kedy volas, existuju aj strankove hodiny, aj toaleta :). s cim suhlasim, je neprehladnost. aj ja dufam, ze sa to bude vyladovat: "ber to tak, ze UK je ako anglicky travnik, treba to kosit a kosit a kosit a az po case bude pekny :)) autor: de-investor

    publikované: 22.06.2008 12:50:57 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Zodpovední začínajú reagovať...
    odpovedám na autora "?" - správa nie je samoúčelná, chlapec má čo robiť. Ja som len reagoval na stránku, ktorá sa dotýka priamo mňa.
    Myslíte si, že aj tento článok - http://blog.pizzaseo.com/sk/zakon-o-pristupnosti-kolko-zaplati-verejna-sprava-na-pokutach/ - bol samoúčelný?

    reagujem na autora "absolvent" - pletieš piate cez deviate. Tety zo štúdijného mali oficiálne vypnuté telefóny (volal som tam cez stránkových hodín), na čo tam potom sú, keď majú vypnuté telefóny cez prijímačky? Samozrejme, že to nikde na stránke nebolo napísané. A neviem prečo spájaš technické spracovanie s tými "tetami", pre mňa to bol len impulz, vďaka ktorému som sa dostal na tú stránku.
    Viem, že stránky fakúlt majú na starosti jednotlivé fakulty, aj som to písal - prosím čítať, nerád sa opakujem.

    Ak by si vo firme nereagoval na takýto ultimatívny mail a porušoval by si zákon, tak na teba podám v tom momente trestné oznámenie ;-) FF UK dávam tradičnú 30 dňovú lehotu na odpísanie (resp. odstránenie protiprávneho stavu), aj keď už to malo byť dávno opravené.
    publikované: 22.06.2008 13:02:32 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. trestne oznamenie?
    Vies, co je to trestne pravo? Koho chces zavriet? Dekana, alebo Filozoficku fakultu? Aky trestny cin sa stal?
    .
    Prosim ta, pamatam si este, ze tetuse nemali sluzobne mobily, a tato stranka mi to len potvrdzuje: http://www.fphil.uniba.sk/index.php?id=296 Ako mali byt vypnute pevne linky? Rozoznas obsadzovaci signal?
    publikované: 22.06.2008 13:56:58 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. btw
    posledna vec: pre tvoje info - 30 dnova lehota sa na maily nevstahuje... atety si tam zamiesal ty: vobec, nekonzistentne si spoji viacero tem. neviem, ci xces len provokovat, alebo ci ti zalezi na fungovani fif. lebo to druhe sa prejavuje inak, ako pisanim na miesta, ktore nie su prislusne to riesit.
    publikované: 22.06.2008 14:25:44 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Absolvent, budem písať veeeľmi pomaly
    ...lebo zjavne ti to nedochádza.
    Písal som, že keby išlo o firmu a robila by niečo protiprávne (ale myslel by som si, že to je z nevedomosti), tak by som ju najprv upozornil a ak by išlo o trestný čin (stále hovorím o tej firme) a na mail by nereagovala, tak by som podal trestné oznámenie...
    Absolvent - rozoznám obsadzovací signál, volal som tam ja aj spolužiačka. Sekretárka s našej katedry nám potvrdila, že majú vypnuté telefóny (keď som volal z mobilu, tak mi aj vypísalo, že "číslo neexistuje" alebo niečo v tom zmysle, okrem toho tónu, ktorý nedokážem podľa teba rozoznať).
    A 30 dňová lehota je moja dobrá vôla, v tomto prípade už lehotu prešvihli (skončila 1. 6. 2008 a FF UK stále porušuje zákony Slovenskej republiky).
    Takže, čítaj chlapče, čítaj, lebo ja sa fakt nerád opakujem (ako som písal stopárke, nerád komunikujem s dementami. A pre mňa je dement niekto, kto sa pýta viackrát na to isté, alebo nedokáže adekvátne narábať s prečítaným).
    publikované: 22.06.2008 19:54:12 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. absolvent
    vsak to, nedochadza mi, odkedy maju v SR pravne osoby trestnopravnu zodpovednost. Ale nexaj uz tak...
    publikované: 22.06.2008 21:39:58 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Aha, prepáč
    nie som právnik, nevyznám sa.
    Ideme sa ťahať za slovíčka? :-) Ale pokojne, som rád, že mi zvyšuješ návštevnosť - udržuješ ma na prvej stránke blog.sk a tým pádom dávaš vedieť celému Slovensku, že FF UK porušuje zákony.
    Len tak ďalej.
    publikované: 22.06.2008 23:22:40 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. hombre,
    zvysim ti aj ja navstevnost, nech si hlavne kazdy v prispevkoch precita, ze sa absolutne "nechytas". v buducnosti budu hadam citatelia prezieravejsi a po predchadzajucich skusenostiach nebudu bezhlavo klikat na taketo k******y.

    BTW, tvoje uzdrzanie sa na prvej stranke blog.sk ma asi kazdy u riti, samozrejme okrem teba :-). Mat blog a takto sa strapnit, videl by som to tymto smerom -> http://shaggy.blog.sk/detail-ako-som-si-podrezal-zily.html
    publikované: 23.06.2008 02:45:32 | autor: grim (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. O nicom
    Clanok o nicom, autor sa rozculuje nad somarinami, ake moze iba student tejto fakulty vymysliet:
    1. web vyberalo UK
    2. obsah tvori FiF UK (ano, spravne, je to FiF, ziadne FF, kedze je aj farmaceuticka fakulta..), tak poslem zle linky adminovi na fakulte, nie? Alebo zodpodnej osobe (veduci katedry, veduci studijneho, veduci vypoctaku..)
    3. fakulta nema pravnu subjektivitu, takze na nu nemozes podat nic, jedine UK a to ti prajem vela stastia.
    4. prepac, ja ked si vytrhnem imobilizer (JS), tiez sa nestazujem vyrobcovi auta (UK), ze mi nejde nastartovat (maily)
    5. neviem aky si ty genius s tym co pouzivas na skryvanie mailov, ale skladanie cez JS je "standard" uz peknych par rokov
    publikované: 23.06.2008 09:58:27 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Hmm
    Grim - nechytám sa? Zaujímavé, zatiaľ ste mi nedali jedinú odpoveď, ktorou by ste vyvrátili moje tvrdenia. Tipujem, že si buď a) z Filozofickej fakulty, b) z firmy, ktorá dodala stránku.
    LAcike - hej, je to o ničom... nabudúce poprosím aj konkrétne argumenty, ale napriek tomu ti odpoviem:
    1. super, nečakané, myslel som že marťania,
    2. super, dostal si ma, ospravedlňujem sa za chýbajúce "i",
    3. ok, nie som právnik, iba som napísal aké sú moje zistenia a že FF UK (pre LAcike - FiF UK) porušuje zákon. Či má alebo nemá právnu subjektivitu nie je moja starosť,
    4. dobrý príklad, lenže imobilizér je normálna súčasť auta, iné by bolo, keby bol zakázaný zákonom (tak ako v tomto prípade), nabudúce si nájdi lepšie prirovnanie,
    5. som génius, ktorý nie je študent FiF UK, stránky robím už pár rokov, venujem sa predovšetkým prístupnosti,
    Preto ťa poprosím - nabudúce vecné argumenty a môžeš uviesť aj odkiaľ si (stačí skratka, buď - FiF UK, alebo dodávateľ CMSka).
    publikované: 23.06.2008 10:45:51 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. O co tu ide? :)
    ... chalan poukaze na to, ze nieco v tomto sqelom state opet nefunguje a podla zakona by malo ... hned sa toho chytia ludia z firmy a fakulty (to je dost ocividne) ... zacnete sa tu osocovat, navazat sa do seba, chytat za slovicka ... a pritom staci, ak by ste to posunuli na kompetentnych ... este k tomu skrytemu mailu, mali to spravit napr. cez formular (s podobnou ochranou pred zneuzitim ako je napr. tu - Kolko je ...) a hotovo, myslim, ze to by slo vsetkym ... nie je vidiet ziaden mail, ktoreho by sa mohol chytit bot ... takze schladte si hlavy a nech sa za nase penize v tomto state robi to co sa ma ... nasledne sa nemusia na blogoch vypisovat podobne clanky ...
    publikované: 23.06.2008 11:14:19 | autor: eHe (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Re: HMM
    som presne cakal, ze ked ti niekto zaprieci tak bude bud dodavatel, alebo zamestnanec fakulty. Sorry, stranku som nedodaval (z CSS lahko zistis, ze to bola Magnetica s.r.o.) a myslim si o nej takisto svoje. Ani zamestnancom fakulty nie som.
    Skus si precitat svoj clanok este raz, mozno pochopis, kde je problem...
    Vobec si nereagoval na to, ze si pisal niekomu, co s tym nema nic spolocne. Ked uz si zacal s martanmi, preco nenapises rovno im, ze na stranke nie su kontaktne udaje v tebe preferovanom formate (bebena fakulta, ze pouziva tu skaredu JS vec)?
    publikované: 23.06.2008 11:15:20 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Re: HMM2
    Fakt super blog, ked clovek vyplni dlhsii text, tak to komentar neprida bez chybovej hlasky, iba dole stale vysi oznam o nelahkej matematickej ulohe, s kym to mam riesit?
    Spaet k teme, zoberme to takto:
    1. suhlasim, stranka nie je ok
    2. ak je JS tvoj jediny problem... - nesuhlasim, ze to nie je ok
    3. ked mas s niecim problem skus to riesit na vyssej urovni a s clovekom, co naozaj ma co k tomu povedat, skusim nejake tipy:
    a) prodekani maju oficialne vyhradene hodiny, kedy sa im mozes prist vyzalovat
    b) napisat oficialny list, na ktory ti musia odpovedat do 30 dni
    publikované: 23.06.2008 11:17:55 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Re: O co tu ide
    Musis sa zmierit s tym, ze nie vsetci ludia na svete splnaju tvoju sablonu myslenia a nemusia hned byt dodavatelom alebo zamestnancom.
    Sorry, chlapec si povedal, ze ked su cisla z nejakeho dovodu obsadene, tak na maily, na ktorych "desifrovanie" treba JS nebude brat do uvahy.. Jedna moznost nesla a druhu naschval odmietol, lebo "sa mu nepaci" - co na to povedat?
    publikované: 23.06.2008 11:24:24 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. LAcike
    áno, je to moja šablóna myslenia, skreslená tými nezmyselnými zákonmi SR. Že ja blbec ich dodržiavam...
    Alebo inak povedané:
    http://sietook.druskova.sk/pristupnost.php

    A inak - to čo je tu dole na blogu, to počítanie čísiel, aby si mohol odoslať príspevok - vieš aký je rozdiel medzi týmto blogom a stránkom FF UK? Že na tento blog sa nevzťahuje spomínaný zákon ;-)
    publikované: 23.06.2008 11:41:03 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Re: Lacike
    Ok, suhlasim ak to beries tak, ze maju dodrziavat zakon. Posli im oficialny list, na ktory musia reagovat. Smutne je, ze taky zakon existuje (mozes plz. vlozit konkretnu pasaz?) a samozrejme neobsahuje cast o vymozitelnosti :(
    Ja som mal skor pocit, ze si sa citil nastvaty, lebo sa nemozes dovolat/dopisat..
    publikované: 23.06.2008 11:49:09 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. hehe,
    tipujes zle. tipovanie ti nejak vo vseobecnosti nejde, vid svoje prispevky. ale tak pobavil som sa na nich, coby nie.

    link: http://www.johnnycash.sk/kontakt.html
    toto je ta mega-ultra-total-brutal-cool super tajna antispam ochrana ?

    no to uz snad ani nic nebudem pisat, ved to si kazdy spravi nazor ...
    inak skvele osetreny aj ten kontaktny formular.
    publikované: 23.06.2008 12:04:18 | autor: grim (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Grim
    neviem prečo sem pletieš moju osobnú stránku, ale keď si už začal... tak narážaš na ten formulár? Nie, to nie je ochrana, to je formulár. Ale áno, tam môžeš vidieť ten "chránený" e-mail, nie je to môj výmysel a funguje to ;-)
    publikované: 23.06.2008 12:10:48 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Re: GRIM
    Shaggy, ty si snad robis prdel? Som si nejako nevsimol tu ochranu. Tie maily by odtial vyparsoval bot verzie 0.1alfa, vsak su rovno v HTML, ako myslis, ze ich asi primitivny bot extrahuje?
    A nehovor mi, ze html entities su ta ochrana, lebo sa nezdrzim smiechu :-)
    publikované: 23.06.2008 12:23:20 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. LAcike
    publikované: 23.06.2008 12:24:44 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. ucinna ochrana
    shaggy, tak tamto je ta tvoja ucinna ochrana? Nemyslis to hadam vazne, ze? Tato metoda je druha najprimitivnejsia a davno neucinna - ak u teba zabranuje spamu, je to len vec nahody (nedorazili k tebe vyspelejsi spamboti) a nie dobreho riesenia... vid. http://www.security-portal.cz/clanky/jak-skryt-emailovou-adresu-pred-spammery.html
    publikované: 23.06.2008 13:16:43 | autor: sloper (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. jeeej,
    co takto 2x citat a raz odpisovat ? Pisem o tvojej "anti" antispamovej ochrane (mailove adresy vo footri) a ako bonus pridavam aj skvele osetreny kontaktny formular.

    Kedze si sa tu tocil na mieste a nebol si schopny / ochotny / whatever ... dat link na tvoje riesenie, tak som si dovolil ho tu pre ostatnych predstavit, je mi 7, ci je to tvoja osobna stranka, je to tvoja vizitka v kazdom pripade.
    publikované: 23.06.2008 13:33:28 | autor: grim (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. absolvent
    Tak ti este raz zvysim citanost, shaggy. A este raz ta odporucim na tuto stranku: http://www.fphil.uniba.sk/index.php?id=296 Je tam odkaz priamo z mainpage-u - staci kliknut na telefony. K tvojim zarucenym receptom na oxranu pred spambotmi sa opat nevyjadrim :) , ale ak uz mas problem s js, skus si precitat tuto vetu: "E-mail:
    pre e-mailovú adresu pracovníka použite tvar meno.priezvisko/at/fphil.uniba.sk".
    publikované: 23.06.2008 13:42:00 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Re: ucinna ochrana
    uznávam, že aj túto ochranu dokáže už v súčasnosti niekoľko botov prekonať.
    Ale stále to nie sú všetky a používam túto ochranu aj na iných stránkach (bez problémov... a bez spamu).
    Ide mi len o to, že ak človek, ktorý využíva napríklad hlasovú čítačku príde na túto stránku - k e-mailu sa nedostane.
    Viem sám, ako dlho som hľadal e-mail niekoho zodpovedného, nechcem ani pomyslieť, koľko by to trvalo človeku, ktorý je nejakým spôsobom handicapovaný.
    A o to tu ide...
    publikované: 23.06.2008 13:42:50 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Re: absolvent
    Opakujem ešte raz - telefóny som našiel, boli v tom čase vypnuté, takže nechápem kam smeruješ.
    A čo sa týka tej rady použiť meno.priezvisko... áno, to som si potom prečítal (niekde, kde by som to ani nečakal, keďže stránka kontakty je prázdna), ale rozmýšľam komu tak napísať - žeby "admin.neznamy@fphil.uniba.sk", alebo bude lepšie použiť to meno, ktoré neviem (keďže píšem technickému správcovi, ktorý tam nie je nikde uvedený)?
    Poraď mi, určite máš aj na toto odpoveď.
    publikované: 23.06.2008 13:46:50 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. moj tip
    Admin asi bude spadat pod oddelenie informačných technológií, takze by som asi napisal na adriana(dot)mackova(at)fphil(dot)uniba(dot)sk.
    PS: najlepsie stale dokola o vypnutyx telefonox, nex uz je rec o comkolvek....
    publikované: 23.06.2008 13:57:00 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. absolvent
    Tie telefóny už ani mňa nebavia, ty ich furt vyťahuješ (nepochopil som, načo si sem dával odkaz na stránku s telefónmi, hovoríme o e-mailoch).

    A inak, prístupnosť ako hovado - konečne som sa dostal k emailu na administrátora, po niekoľkých dňoch, na nesúvisiacej stránke mi ho napísal človek do komentárov. Už ti to dochádza? O tomto to celé je!
    publikované: 23.06.2008 14:01:13 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Re: ABSOLVENT
    trvalo mi to 5 sekund (sorry, pomale pripojenie):
    http://www.fphil.uniba.sk/index.php?id=rit

    a mam mail, ktory ide vsetkym na IT oddeleni
    publikované: 23.06.2008 14:12:26 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. ucinna ochrana
    tamten sposob nie je takmer vobec ucinny - svedci o tom i fakt, ze na tvojej kontaktnej stranke ma googlebot zaindexovane citatelne mailove adresy - daj si vygooglit "tvoja_mailova_adresa site:www.johnnycash.sk/kontakt.html" (vysledok hladania by som zalinkoval priamo, ale to by sa opat len stalo potravou pre spambotov)
    Javascriptove riesenie je mozne doplnit v tagu NOSCRIPT prehratim zvukoveho zaznamu v MP3 s adresou (obycajne zalinkovanie MP3 suboru) - to by mali zvladnut aj hlasove citacky.
    publikované: 23.06.2008 14:35:10 | autor: sloper (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. srry
    sorry, ak si sa k tomu mailu dostal az po niekolkyx dnox, jedine, o com to svedci, su tvoje dusevne sxopnosti.
    publikované: 23.06.2008 17:13:54 | autor: absolvent (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. zakon
    Este mi povedz, ktora cast zakona 275/2006 bola porusena, nejak nemozem najst nieco, co sa hodi na tuto situaciu.
    Ak sa na to citis, tak kludne mozes dosiahnut satisfakciu paragrafom 10, tym, ze ich "udas" a dostanu pokutu. Len stale neviem za co..
    publikované: 23.06.2008 17:33:32 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. Dve odpovede
    absolvent - hovorí to o mojich duševných sXopnostiach? A ešte o čom? Povedz mi, človek čo nevie napísať ani ch má veľmi dobré predpoklady na rozoberanie mojich duševných schopností (pozri si to slovo, tak sa má správne písať).

    LAcike - práve pre takých ako ty som dával odkaz na pizzaseo blog, tam máš spomenuté číslo výnosu MDPaT, ktorý musia spĺňať stránky (vyplýva to z toho zákona).
    publikované: 23.06.2008 18:01:22 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  49. Re: DVE ODPOVEDE
    :-) a ktory bod porusuje?
    Myslis citacku pre nevidiacich? Tak ta im pekne precita meno aj priezvisko zo stranky, spolu s textom "mail sa vytvori ako meno bodka priezvisko at fphil bodka uniba bodka sk".
    publikované: 23.06.2008 18:43:23 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. ucinna ochrana
    ...este takisto doplnim k citackam - napr. taka opensourcova NVDA zvladla i mail skryty javascriptom.
    publikované: 23.06.2008 19:59:10 | autor: sloper (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. tak tak,
    @LAcike - myslim, ze autor blogu este citacku obrazovky v zivote nevidel

    @sloper / antispam - neviem, ci je vobec v nasich silach mu to nejakym jednoduchym sposobom vysvetlit

    @shaggy vs. absolvent / ch vs. x - topiaci sa aj slamky xyta
    publikované: 23.06.2008 20:05:20 | autor: grim (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Môže byť
    sloper - Ale je veľa starších čítačok, ktoré to nezvládajú
    grim - čítačku pre zrakovo postihnutých som videl nie raz ;-)
    A to, že sa chytám slamky s tým x... nie, nechytám - on začal s osobnými urážkami, že mi to tak dlho trvalo, on sa chytal sprostostí. Tak som len poukázal na to, že z nás dvoch nie som ten inteligenčne menej vyspelý (inak povedané, ch som sa naučil písať už na ZŠ).
    publikované: 23.06.2008 20:32:48 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. 275/2006
    Tak, nebudeme sa tu natahovat ako male deti. Pozrel som podrobnejsie zakon 275/2006 a nevidim, zeby podla par. 3 nejaka vysoka skola spadala pod tento zakon. Jedine ako vynimka podla bodu f), v tom pripade ale uved konkretny zakon alebo nariadenie, podla ktoreho sa tento zakon vztahuje aj VS.
    publikované: 23.06.2008 23:34:47 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Hm
    Uz par dni ziadna odpoved. Shaggy, zistujes, ci sa ten zakon vztahuje aj na VS? Predpokladam, ze zastupcovia Filozofickej sa neznizia na pisanie blogu o tom, ako idu nemenovaneho shaggyho zazalovat za poskodenie good will - ano, aj take zakony tu mame.
    Este jedna otazka na zaver - preci si pisal iba o jednej fakulte a nie o vsetkych?
    publikované: 25.06.2008 16:33:21 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. LAcike
    neodpisoval som, pretože som mal dosť roboty, možno to aj ty niekedy spoznáš, čo to je... a neodpisoval som aj preto, že som všetko čo som chcel povedať, zhrnul do nového článku:
    http://shaggy.blog.sk/detail.html?a=a56f69b9011fc961afdefe3f7afd7a99
    publikované: 25.06.2008 23:03:27 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  56. shaggy
    ty si to zhrnul do clanku, ale ja som stale nedostal odpoved.

    Preto svoju otazku opakujem: "Podla ktorej casti zakona 275/2006 porusuje Filozoficka fakulta zakon?"

    A co sa tyka prace - mojko, ja bezne taham dvanastky a boli uz aj 24-ky, resp. 48-ky
    publikované: 01.07.2008 01:27:43 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. Jaj
    http://www.vtipne-darky.com/

    Tiez nechapem aky je problem s tou filozofickou fakultou
    publikované: 24.05.2013 20:37:18 | autor: ja (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014