shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Skinhead!

Výstižný názov, ktorý nepotrebuje komentár.
Upozornenie: Nasledujúci text nechce obhajovať rôzne extrémistické skupiny a ich zvrátené hodnoty - je jedno či pravicové alebo ľavicové. Nie som prívrženec žiadneho zoskupenia ani hnutia, ktoré by potláčalo slobodu jednotlivcov (alebo skupiny) a práva menšín (je jedno akých). Chcel by som predovšetkým objasniť niektoré spoločenské predsudky, ktoré vznikajú z nevedomosti a neinformovanosti.

Som skinhead?
Kto mi dokáže fundovane odpovedať na túto otázku? Zamyslite sa a skúste si odpovedať. Ako by ste definovali skinheada? Vyskúšame to preložiť - skin = koža, head = hlava - čiže hlava bez vlasov, oholená až na kožu. Toto kritérium spĺňam.
Ďalej si zoberme oblečenie. Čo nosia skinheadi? Ťažké topánky, oblečenie nejakej značky určenej predovšetkým pre boxerov a bomberu. Ťažké topánky mám. Nosím značku pôvodom z Londýna určenú predovšetkým pre boxerov. Iba bomberu nemám, ale inak toto kritérium tiež spĺňam. A čo ďalej? "Skinheadska" hudba, národne orientované zmýšľanie, bratská súdržnosť? Áno, všetko sa hodí aj na mňa.
Ale napriek tomu nie som skinhead.

Prečo? Dovoľte mi to vysvetliť.
Najprv musím objasniť jeden veľmi dôležitý fakt. Skinheadi nie sú neonacisti! Nikdy neboli a ani nebudú. Pôvodné skinheadské hnutie vzniklo medzi robotníckou triedou, kde sa nerozlišovala farba pleti. Rovnako ako skinheadi, boli aj neonacisti nahnevaná skupina mladých ľudí, ktorí neboli spokojní so situáciou v spoločnosti a preto sa začali spájať  skinheadi s neonacistami. Lenže, priznajme si to - ak už niekto tak sprostý, že si myslí že jeho rasa je nadradená, alebo uznáva človeka, ktorý chcel vyhladiť aj jeho vlastný národ - taký človek bude stále nespokojný, jeho obmedzená inteligencia ho nepustí. Áno, správne, neonacistov pokladám za podradné stvorenia... pretože sú sprostí. Nič zložité :)

Teraz prejdime k mojej osobe. Často sa mi stávalo, že po mne na ulici kričali, že som skinhead, len kvôli vyholenej hlave. Ale rovnako sa mi o pár rokov stalo, že ma nazvali punkáčom, len kvôli číru a zapleteným vlasom. Ešte raz opakujem - nie som skinhead, a nie som ani punkáč. Celkovo sa mi systém škatuľkovania nepáči. A nemám rád ani samotné hnutia. Mám rád Slovensko, som hrdý na to že som Slovák. Nevadí mi však nikto, kto má inú národnosť, alebo patrí k inému etniku. Pokiaľ žije slušným životom, nazývam ho spoluobčanom a som ochotný mu podať ruku bez akýchkoľvek predsudkov. Nemám však rád sprostých a neprispôsobivých ľudí. Ak niekto žije celý život v jednej krajine, kde sa dokonca narodil a neovláda jazyk tej krajiny - je pre mňa sprostý. Nech si so svojou rodinou a kamarátmi rozpráva ako len chce. Ale v momente, keď napríklad hovorí niečo v televízii, nevidím dôvod, prečo by nemohol hovoriť po slovensky - a bohužiaľ v niektorých prípadoch musí byť takýto "sprostý" človek otitulkovaný, aby sme mu rozumeli.
Ak niekto žije životom, ktorý prekáža väčšine obyvateľstva, kradne, alebo inak porušuje zákon - je pre mňa neprispôsobivý a je mi jedno aká je farba jeho pleti a aké je jeho vierovyznanie.
Nie som veriaci, ale páči sa mi tvrdenie - Pred bohom sme si všetci rovní. Je to tak. Farbu pleti, jazyk ktorým hovoríme a zdedili sme ho po rodičoch si nevyberieme. Ale môžeme si vybrať to, ako sa budeme správať. A ľudí, ktorí si zvolili "zlú" cestu nemám rád - bolo to ich osobné rozhodnutie.

Uzavrel by som to tým, že aj keď sa mi páči Oi! hudba (Oi! je súčasťou punk-rocku a nemá nič spoločné s neonacistami, ktorí si ho bohužiaľ často privlastňujú) a v niektorých fázach sympatizujem s hnutím SHARP (hlavne si všimnite tú časť - AGAINST RACIAL PREJUDICE), nie som skinhead a nikdy som nebol. Chcel som len priniesť pohľad "z opačnej strany" a vyvrátiť nedorozumenia, ktoré sú v našej spoločnosti.

váš shaggy

P.S. ak by som sa niekoho dotkol, prosím napíšte mi. Som ochotný viesť dialóg s kýmkoľvek, kto má rozumné argumenty. Určite som tento článok nepísal proti nejakým skupinám (až na neonacistov, ale o nich pochybujem že vedia vôbec používať internet :D ). Všetko dobré všetkým ľuďom na Zemi :)

osobne-neosobné | stály odkaz

Komentáre

  1. :) shaggy
    ja som vraj na 75% Maďarka...ale moja mamina si dala dokopy víziu mojej budúcnosti na SR a uznala za vhodné dať ma do slovenskej školy, dokonca som slovenčinu aj vyštudovala a dnes mi spoluobčania mojej mamy vytýkajú, že neviem rozprávať po maďarsky, nuž tak...u nás na juhu je veľa Maďarov a Rómov a nemám s nimi, vlastne ani s nikým iným žiadne konflikty, nerada sa hádam, kričím a inak rozčuľujem xi....tiež sa riadim podobnými pravidlami ako ty, takže :)

    no raz ma v trolejbuse vystrašil mladý chlapec, mohol mať tak 15 či menej, ktorý hrdo vytŕčal svoju bundu so svastikou a pochybujem, že zastával mier hinduizmu....sila skupiny je niekedy veľmi príťažlivá....u mojej mamy to bola otázky mojej budúcnosti a u toho chlapca asi tiež....ach :(
    publikované: 25.01.2007 17:48:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Jó estét dia :)
    Ale k článku.
    Či u nás alebo ua hranicou sa so škatulkovaním,žiaľ, stretneme.
    Mával som podobný problém,za minulého režimu dlhé vlasy zanmenali,že som podvraťák a gauner a teraz môj trávnik spôsobuje,že orgán si ma pletie so spomenutou skupinkou.
    A kedže sa nerád hádam,rozčulujem rovnako ako dia,či ty,som na tom podobne.
    publikované: 25.01.2007 17:58:03 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. *
    keby si všetci ľudia uvedomili, že Zem je domovom pre všetkých, bolo by nám asi trošku bezpečnejšie... múdro píšeš :)
    publikované: 25.01.2007 17:58:23 | autor: lu (e-mail, web, autorizovaný)
  4. aj tebe teiduško pekný večer :)
    neked is drágacskám, vagy szívecském? xi xi, dúfam, že sa Adík neurazí ;)
    publikované: 25.01.2007 18:05:59 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Och,dík dia..hát,én se szivecske vagy drágacska..csak,pampúch :))
    publikované: 25.01.2007 18:17:48 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :D pampúch je asi najkrajší....
    takže pekný večer aj tebe pampúch a ešte krajšiu noc!
    publikované: 25.01.2007 18:21:22 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Mivan?
    Ja nerozumieť jazyku vášho kmeňa. Vy hovoriť pomalšie a ja pochopiť.
    Ale poviem vám tajomstvo - toto je pre mňa citlivá téma :) Nemám rád, keď v škole príde nejaká študentka (keďže je u nás prevaha dievčat) a chcela by sa ma niečo opýtať... ale nevie sformulovať ani jednu otázku, proste nevie po slovensky. A pritom mám spolužiačku, ktorá je maďarka a pritom vie veľmi pekne po slovensky. To že jej občas vypadne slovíčko, alebo urobí chybu - to je normálne a nad tým sa nevzrušujem. Hlavne mi povedala, že ona by si nedovolila nenaučiť sa po slovensky, že jej to príde divné.
    Ale, že ste to vy, tak môžete písať, ako len chcete, len mi potom pripojte aj preklad, nech tu nie som ako úplný idiot :D
    publikované: 25.01.2007 19:53:05 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Pekny clanok
    .. sa mi pacil, aj ked ja som skor ten tmavsi spoluobcan :)

    co bolo impulzom k napisaniu? :)
    publikované: 25.01.2007 20:04:24 | autor: Vaso (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. a tu je preklad :)
    Jó estét= dobrý večer
    neked is drágacskám, vagy szívecském? = aj tebe drahúšik či srdiečko xi
    hát,én se szivecske vagy drágacska..csak,pampúch= nuž, ja nie som srdiečko, či drahúšik, iba pampúch
    mi van?= čo je?

    ja po slovensky viem, ale dušou som aj Maďarka a aj na to som hrdá :) a poznám aj ľudí, ktorí nevedia, u nás sú to zväčša starí ľudia...a keď nevedia mladí, snažia sa, aspoň, keď sa rozprávajú so mnou...
    publikované: 25.01.2007 20:12:25 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Ďakujem za preklad
    Nezomriem sprostý :)
    Vaso - čo bolo motívom k napísaniu? Nooo, ja vám to poviem, ale nesmiete ma odsudzovať. Včera mi akurát Wiener ukázal tému na jednom slovenskom warez fóre, kde zmazali všetky odkazy na Orlík, pretože tam niekto napísal, že tým fórum podporuje neonacistov. Uznávam, že niektoré pesničky od Orlíka sú trochu "prehnané", ale väčšinou boli iba nahnevaní, mladí muži. Proste taký starý dobrý Oi! a čistokrvní skinheads. Tak som mal potrebu vyjasniť vám svoje stanovisko a aj vysvetliť rozdiel medzi neonacistami a skinheadmi (pretože ten rozdiel je dosť veľký).
    publikované: 25.01.2007 22:43:05 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  11. no, tak ja sa povazujem za slovenku,
    aj ked s rodinou hovorime po madarsky, a momentalne zijem v madarsku. ale tiez nemam rada, ked mladi ludia, zijuci na slovensku nevedia po slovensky. Moja babka tiez nevie moc, priznam sa, ale ona sa uz nenauci. ale vacsinou rozumie, obcas aj nieco cekne (hlavne u doktorov vacsinou musi)
    ale k skinheadom. povedala by som, ze je to skor sposob myslenia, a pohlad na zivot (ze cigani su ti zli...). no mozno sa mylim. a mam pocit, ze "deti" sa k tomu dostavaju vplyvom prostredia, kamaratov, a niekedy sami nevedia o co ide. mam taky pocit zo sucasnej mladeze.
    publikované: 26.01.2007 10:17:58 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Jaj, niekto tu nedával pozor :(
    Slečna Viera, vy ste ma asi pozorne nečítali, ako je to možné? :P
    Len som chcel vysvetliť rozdiel medzi skinheadmi a neonacistami a ty napíšeš, takú vec, že pre skinheadov je "cigán zlý"... jajaj, potom to tak vyzerá. Ľudia nerozlišujú, lebo sa nevyznajú a človek keď povie, že je nedajbože prívrženec hnutia skinheads, ale toho pravého, toho "nerasistického" tak už je zle.
    Ale inak k tým deťom - ako útecha možno poslúži to, že praví skinheadi odmietajú drogy, takže rodičia môžu pokojne spávať :D
    Dúfam ale, že väčšina detí z toho vyrastie a časom dostanú rozum :)
    publikované: 27.01.2007 00:53:59 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  13. prečo?
    prečo? niekedy nadávam staršne na to keď idem po meste a počujem okolo seba samú maďarčinu, štve ma to nadávam a tak podobne, proste neznesiem tú reč (kludne si na mňa nadávajte, ale určite niesom sám). Ale, vždy je tu to ALE. Moja spolužiačka/kamarátka, maďarčina je jej druhou rečou a vychádzam s ňou super, aj ked niečo niekedy povie po maďarsky ale je to v pohode, proste sme na Slovensku a basta. Lenže v poslednej dobe sa ma zača zmocňovať myšlienka, keby som bol na ich mieste? Keby som ja bol v Maďarsku, Česku, a čo ja viem ešte kde, hovoril by som maďarsky? haha isto nie, takže im v podstate nemám čo vyčítať, ale to je vec názoru, toť všetko. Nie že by mal tento post niečo spojené so skinheads, ale bol najvhodnejší.
    publikované: 27.01.2007 23:36:41 | autor: Liso1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. shaggy
    skinheadi vystupujú ako opozitné hnutie (resp. SHARP), ktoré je proti rasovej neznášanlivosti a neonacizmu (neonacistom), zaujímalo by ma, či si sa s nimi niekedy stretol, rozprával tu na Slovensku (ak teda tvrdíš, že nie si skinheadom v pravom slova zmysle) a akým spôsobom za svoje postoje "bojujú"? aké sú iné myšlienky, ktoré ich vystihujú? pretože holá hlava vzbudzuje skôr strach, ako prístup k ľuďom a ja určite nemám skúsenosti s pravými skinheadmi (aj keby som po tvojom príspevku možno aj chcela mať)....skôr som registrovala tých, čo spájajú výzor skinheadov s neonacizmom :(

    ako to, že je táto mylná mienka o skinheadoch úplne bežná?
    publikované: 28.01.2007 16:12:02 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Mýlia si ich preto...
    ...že ich je menej. Je to tak, tých "normálnych" je menej.
    Pár poznám, aj keď sa nedajú radiť medzi SHARP skinheadov - poväčšine je to rôzna zmes ľudí, ktorí sú pankáči, ale majú blízko aj k takýmto názorom.
    A ak ste nejakým časom sledovali správy v televízii, mohli ste vidieť mladého muža, ktorého skoro neonacisti zabili. Bol to brat mojej kamarátky a zbili ho len preto, že bol SHARP.
    Ale neriešte to - každá z takýchto "skupín" je trochu extrémna a ako vravím - nepatrím ani k jednej z nich. Som proste človek, čo nikam nepatrí ;)
    publikované: 28.01.2007 20:54:13 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  16. asi som fakt blbo citala
    neviem, o com su jednoclive skupiny v ramci skinheads. len viem, ze sa v case, ked bolo moderne ze je niekto skinhead, hovorilo, aha cigan, zavolajme skinheadov.
    neviem ake su ich ideologie, a popravde, az tak moc ma to ani nezaujima, len sa to s tym spaja, mozno to tak nie je, len som bohuzial videla len toto.
    publikované: 30.01.2007 10:01:20 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. veď to Vierka
    praví skinheadi sa snažia stoj čo stoj odčleniť od nepravých (to sú tí, ktorých poznáme my dve a väčšina ľudí na SR) a pritom je to smiešne, keďže tých pravých nepočuť a ani nevidieť....z toho vyplýva, že ak o nich nevieme a nereflektujeme ich názory, je zbytočné verbálne rozlišovať pravých od nepravých....
    shaggy povedal, že je to rôzna zmes ľudí (dokonca s vlasmi na hlave), potom k nej patrím aj ja a nie som skinhead...lenže naši skinheads sú skôr, ak nie všetci spojení s neonacizmom a rasizmom :(

    preto som sa ťa shaggy pýtala, či poznáš pravého skinheada? nie punkáča, nie človeka, ktorý zastáva podobný názor....
    publikované: 30.01.2007 10:28:33 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Stručná a jasná odpoveď...
    Áno, poznám "pravého" skinheada s krátkymi vlasmi, oblieka sa ako skinhead a nie je zástancom nacizmu, fašizmu a iných "detských" sprostostí.
    publikované: 30.01.2007 12:39:33 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Takže,...
    ... takže teda. Ja mám ťažké boty, nosím bomberu, aj keď nemám holú hlavu, predsa nie som skinhead. Bol som dosť dlho antirasista, ale začali mať rómovia so mnou nejaké problémy. Vtedy som ešte nemal ani bomberu, ani ťažké boty. Tak som na nich začal nadávať, začal som byť rasista. Začali mi vadiť všetky menšiny, rómovia, maďari, a všetko ostatné. Potom som si uvedomil, že vlstne aj ,,biely" majú so mnou dosť často problémy, takže nemám byť prečo nahnevaný na všetkých ostatných. Prestal som byť rasista a teraz mi vadia len tí ľudia, ktorí majú so mnou nejaké problémy, biely i čierny. Začal som sa zaujímať o históriu skinheads a došiel som na to, že bez ,,čiernych" by tu skinheads neboli. Lenže tých pravých, teraz S.H.A.R.P. Skinheads, tu bohužiaľ veľa nie je. Škoda.
    publikované: 05.02.2007 15:40:18 | autor: fatmatt (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Tí naši skins
    Fakt je to s nimi ťažké, hlavne, ked idem večer po meste a nie som si total istá na prvý pohľad, či normálny skin alebo nejaký debilný nácek. Pravda je taká, že momentálne sa aj dosť veľká časť punkáčov obracia na Oi! Vznikajú aj tzv. oi-punkové kapely a mnoho punkáčov nosí nášivky punk&oi united. Do punku sa totiž hrnie kopa deciek, čo o tom nemá poňatie a aj preto sa niektorí zamieravajú na oi-punk. Začalo sa s tým tak dva roky dozadu. A nemám nič proti, lebo oi hudba tí skutoční skinheads sú SHARP a s tým teda nemám problém. Prečo aj? Tiež si občas vypočujem oi, resp. oi-punkovú kapelku. Takže, antirasistom zdar a česť! :)
    publikované: 11.02.2007 01:22:18 | autor: Linki (e-mail, web, autorizovaný)
  21. No jo
    a jediný problém môže nastať tak leda v tom, že skins sú politickí, pravicoví a punks apolitickí, prip. ľavicoví.
    publikované: 11.02.2007 01:25:53 | autor: Linki (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Skinhedas
    ja som skinhead a vobec nemate ponatia ocom to cele je trepete tu zvecsa picoviny a nevem kohy byt zenskou sa naulici raci vnoci bat ci cigana alebo skinheada heil
    publikované: 13.06.2007 23:42:47 | autor: A.H. (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. kto je skinhead ?
    shaggy - po prvé skinheads nie sú mierumilovné bytostii. Do bitiek sa často dostávajú aj NEneonacisti. Po druhé SHARP sú minimálne takí istí gauneri ako náckovia. Ich aktivita spočíva v tom, že čím viac náckov zbiješ tým si lepší... ale potom čím sa od neonacistov líšia ? Obidve krídla spojuje - NÁSILIE.

    Z môjho pohľadu nie sú si ľudia rovní a ani nikdy nebudú. A kto to tvrdí klame. Tým nechcem povedať, že som rasista, ale za to určite si neviem predstaviť vzťah s inou ako bielou ženou. A taktiež si myslím, že rasizmus je slobodný názor rovnako ako práva homosexuálov. Pri obidvoch prípadoch to však zmýšlanie nesmie prerásť do skutkov :D

    btw som nacionalista, skinhead a maďarský šovinizmus ma dosť burcuje. Sám to zažívam deň čo deň lebo na južnom Slovensku bývam. Preto som jedným z pronárodných aktivistov proti maďarizácii.
    publikované: 27.06.2007 16:48:50 | autor: skinHEAD (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. kališníci
    jsem kališník z ČR, souhlasím s tvým článkem a i přes tve nazory tě nebudu nazyvat sympatizantem s hnutim skihneads. Já osobně jsem skinhead a můžu ti říct že kdyby jsem tu nebyli byla by vetší špína a bordel na ulicích než je teď. A je pravda že nazi&faschos nejsou opravdový skinheads a¨je ostuda že se k nám hlásí a prakticky si vinutily byt takový jako jsem my. A také jsem rasista jelikož mi vadi přízpůsobivost některých etnických skupin, nepracovat a dělat bordel a navažet se do čechů v jejich rodne zemi... a navic kradez a vrazda je zlocinem a nekteri si mysli ze jsme rasisti ae to jsou jen tlachy my jsme jen lidi co chtějí slušně žít a upozornit a navíc VLASTENECTVÍ NENÍ ZLOČINEM!!! at tak bych to asi zakončil
    publikované: 29.06.2007 12:01:54 | autor: CholstOi! (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Myslím, že...
    by to bolo na veľmi dlhú diskusiu. Ja sa tiež považujem na nacionalistu, ale veľa ľudí to slovo nechápe. Nerozumie mu, nevedia aký má význam. Pre mňa je národ na prvom mieste. Je mi jedno akú má farbu pleti, kým nejde proti Slovensku nemám s ním problém. Ale vadia mi vyjadrenia ľudí (a bohužiaľ aj Slovákov), že sa hanbia za Slovensko. Môžu sa hanbiť za ľudí, ktorí nás (neoprávnene) reprezentujú v zlom svetle - a s tým môžu niečo urobiť, ale nikdy nie za Slovensko, pretože Slovensko sú aj oni (samozrejme to platí pre občanov v akejkoľvek krajine).
    A k tým posledným komentárom - aj keď možno nesúhlasím z niektorými, tak si nadovšetko vážim slobodu prejavu - je to váš názor a máte na neho právo! Práve to je ten rozdiel medzi súčasnosťou a režimom, ktorý tu bol do roku 89. Lenže aj to si niektorí ešte neuvedomujú.
    publikované: 02.07.2007 02:23:19 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  26. presne
    take pocity mam aj ja kamosko.velka ludi si ma pletie s nazi a ked im vysvetlis rozdiel tak splietaju nazi-skinhead a proste to nejde do kopi. nemam rad ciganov.to skoro kazdy. ps: OI orlik
    publikované: 08.01.2008 22:21:48 | autor: chesterko (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. chesterko...
    a nemáš potom pocit, že si ťa mýlia právom?
    Ja nemám rád "neprispôsobivé živly", ale to neznamená, že poviem - nemám rád punkáčov, cigáňov... mne je naozaj jedno, čo je zač, pokiaľ nerobí bordel a má rád Slovensko. Ale ak niekto povie - Slovensko nemá ani existovať, malo byť súčasťou veľkého maďarska - tak takých ľudí tu nechcem. Nech si odídu do veľkého maďarska, ale nech nekazia našu krajinu (a tou našou myslím krajinu pre všetkých občanov, bez rozdielu farby pleti a presvedčenia ;-)
    publikované: 08.01.2008 22:35:06 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  28. ako slova z mojich ust
    Podla mnaje topekne ja tiez som nacekneni ale ma vitaca kedvidimniekoho sfetovaneho zhuleneho ako prevracia smetiaki a robi bordel a nepaci sa mi ani nazor pankacou ked chcu anarchiu lebo vetsina aninevie co to slovo znamena a nackovia chcu uznavat niekoho gdo ich chcel vivrazdit alebo inak odstranit zo sveta ludi ktori maju prava preco nemozmebit normalni a snazit sa trosku spravat tak abi sme nemuseli okolitim svetom ukazovat aki je to tu zapadakou
    publikované: 10.01.2008 17:02:04 | autor: Uraken (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. rozum treba dostat
    aj ja som mal ciro chodil som celi v ciernom a cervenom mal som arafatku a pocuval punk ale bol som slusni punk ak sa to da nazvat punk nebol som smradlavi a spinavi ako ti pankaci ktorich vidime na namesti atd.no dostal som rozum a som slusni clovek venujem sa sportu.mnohi punkaci vlasne nevedia ani o com je punk punk je o hudbe a nie o fetovani mat velke ci ro a bit virazni to su extremisti ja som bol slusni mal male disko ciro abi sa nepovedalo a arafatku okolo krku tu mam aj do teras ale len hedenu v skrinke .punkacov som uznaval preto bo maju dobru hudbu a "nebiju" sa zbitocene no dufam ze vobec.no uz som dostal rozum a tim extremistom ked ich teras stretnem na namesti bi som ani ruku nepodal su spina smradlavi alkoholici kam vlasne speju a aj tato mlades,treba bit slusni normalni clovek a myslitt na buducnos a nie niako bolo nieko bude som znechteni z nasich mladich ludii aspon z vedsini.nech sa rozrastaju rozumni ludia taki ktori sem pisu a nie vandali a fetaci cafte
    publikované: 15.01.2008 09:32:51 | autor: jazicnik (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Môj názor
    Ja osobne si myslím , rómovia a biely sa nerovnajú a kto medzi nich dá znamienko = je obmedzený alebo málo informovaný. Rómovia prišli na Slovensko z Indie v 16. storočí. Boli kočovníci a uplatňovali sa tak , že na hradoch robili šašov a zabávačov za hrsť drobných . My BIELY ak to tak mám nazvať , sme mali všetko , oni nič. Ale dobre pozime si to inak. Černosi v Amerike. Keď Američania prišli do Afriky , mali v Amerike domy , plantáže , pušný prach a dobytok. Boli vyspelí. A čo našli v Afrike ? Nahých , hlúpych černochov , ktorý pomaly ani nevedeli rozprávať , chovali sa ako divé zvery a boli negramotný. Tak sa nečudujme , že si ich Američania vzali ako otrokov , veď na nič iné neboli dobrí. A prichádza otázka : Prečo cigáni na Slovensku nadávajú na bielych , že sú utláčaný ? My biely nemôžeme za ich ODPORNÉ správanie a návyky. Nik ich sem nevolal tak prečo tu kurva prišli ? Mali ostať v Indii a zakladať si rodiny tam a uvidíme , akí by boli vyspelí a ako by sa tam uživili.
    A Černosi nadávajú na politiku v Amerike. A tiež sú vraj utláčaný. Ale že majú medzi sebou tie černošské bandy stále prestrelky a drogy a problémy to neriešia. Prečo keď je im v Amerike tak zle , neidú si pekne-krásne nazad do Afriky ? Lebo vidia , aká je tam bieda. NIKDY nebudem mať rada černochov a už VOBEC NIE CIGÁNOV !!! A so skínmi súhlasím , treba tu fakt urobiť poriadok ! FOREVER SKINHEADS !!!! PS : som dievča a mám len 14r. a teraz ma za môj názor ukameňujte...
    publikované: 24.07.2008 14:47:46 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Si dievča...
    ale veľmi pomýlené.
    Prosím, už si nikdy neber do huby slovo Skinheads, vieš o tom hovno. Tí "primitívni" černosi o ktorých píšeš sú na tom lepšie ako ty. Máš štrnásť rokov, končíš základnú školu, ale nenaučila si sa písať správne čiarky a bodky, máš problémy s i a y a ty chceš ostatných poúčať. Najprv sa pozri na seba, takí ako ty robia Slovensku iba hanbu.
    Čítala si ten článok? Pochopila si to? Podľa tvojej reakcie očividne nie. Píšeš tu o primitívnych domorodcoch, ale recepcia textu je u teba na veľmi primitívnej úrovni. Tak ti dám úlohu - prečítaj si to ešte raz, dvakrát... čítaj dovtedy, kým nepochopíš, že Skinheadi nie sú rasisti. Chceš mať "čistú spoločnosť"? Tak sa zatvor niekde do domu, ži si vo svojom svete. Ty budeš mať čistú spoločnosť a my budeme mať pokoj...
    publikované: 24.07.2008 14:57:22 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. nazor
    sorry ze pisem bez diakritiky, mam len en klavesku... Zacneme na zaciatok vsetci co nepochopili uvediem v skratke SKINHEADS vzniklo v sestdesiatych rokoch dvadsiateho storocia na podnet vysokej nezamestnanosti vo Velkej Britanii. Boli to vyholeni mladi ludia robotnickej triedy, ktory mali na sebe obuv s ocelovou spickou, vojenske bundy, dzinsy levi's, kosele a traky. Tito prislusnici skinheads nemali politicke ciele, neboli rasisti, islo im o oddelenie sa od bohatej casti populacie. Vyznavali svoju hudbu a svoj zivotny styl. Toto boli povodny Skinheadi. Lenze v sucastnej dobe sa hnutie skinheads rozstiepilo na viacero prudov, a to su: povodny skinheadi, S.H.A.R.P., R.A.S.H., NAZI-SKINHEADS. Povodnych skinheadov sme si uz opisali.
    Hnutie S.H.A.R.P.s (SkinHead Againts Racial Prejudice- skinheadi proti rasovym predsudkom). Toto hnutie vzniklo preto, aby nezanikli tradicny skinheadi, tvrdo isli proti rasistom a proti fasistom. Dnes ich mozeme stretavat na koncertoch a akciach spolu s punkermi.
    Hnutie R.A.S.H. (Red And Anarchist Skinhead) tvoria prislusnici lavice, mozu to byt anarchisti, socialisti, komunisti. Redskins sa odlisoval od traicnych skinheads cervenymi bundami, cervenymi snurkami,... Od povodnych skinheads prevzali hrdost na robotnicku pracu, neustupcivost a ciastocny image.
    Hnutie NAZI-SKINHEADS (neonacist) hlasalo rasovu neznasanlivost, myslienky nacizmu a neznasanlivost. Islo o vysoko politicky aktivnu skupinu.....
    Vsetky tieto prudy spadaju pod Skinheads.

    Zhrnieme si to na zaver,,, Skinheadi su aj neonacisti, fasisti, nacionalisti, rasisti ale aj antirasisti, antifasisti....

    P.S.: Najblizsie k povodnym skinheadom je hnutie S.H.A.R.P. su ostro zamerani proti rasizmu a proti fasizmu!!! a castokrat sa to prejavuje aj v nezhode jedneho hnutia s druhym. Media a aj samotni ludia si ich mylia, pretoze su skoro neodlisny. Nizsie Vam prikladam aj kratky zostrih z tv joj pre lahsie pochopenie> http://www.youtube.com/watch?v=aJ5demq0HFo
    publikované: 06.01.2010 01:57:12 | autor: antirazi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014