shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Policajný štát II.

Vox populi, vox dei!
Vo svetle posledných dní a udalostí, dovolím si napísať pokračovanie svojho predošlého článku o Policajnej totalite.
Nebude to však moje subjektívne nariekanie nad tým, akí sú páni policajti neschopní a nezodpovední, to nie. Bude sa to niesť v duchu "perexu" tohto článku - Hlas ľudu, hlas boží! - a dovolím si citovať pár príspevkov, ktoré sa na túto tému objavili na internete (samozrejme si narozdiel od pánov policajtov nedovolím porušovať zákon a morálku a všetky články aj pravdivo odcitujem).
Takže tu sú vyjadrenia nielen na Slovenskom internete:

Slovenská policie se zbláznila
Policisté odnesli ze serverovny slovenského webhostera Websupport.sk deset počítačů. Zastavili tím chod asi tři a půl tisíce domén a způsobili problémy stovkám klientů. Jsou to evidentně magoři.
Yuhůův weblog o webu
shaggyho komentár - yuhů a jeho stránka jakpsatweb.cz patrí k tým najznámejším stránkam, ktoré sa zaoberajú tvorbou webu.

Websupport.sk nejde, na vine je zrejme polícia
Policajný vyšetrovateľ, ktorý sa danou vecou zaoberá, potvrdil zhabanie serverov firmy, ako aj snahu o ich urýchlené vrátenie po skopírovaní ich obsahu. Websupport.sk sa chystá vzniknutú škodu vymáhať právnou cestou, pokladá totiž za nepredstaviteľné, aby polícia zhabala servery komerčného webhostingu bez upozornenia, prípadne bez žiadosti o informácie o klientovi, ktorý mohol porušiť zákon. K tejto správe dodávame, že podobné postupy môžu byť bežné pri medzinárodných raziách súvisiacich napr. s detskou pornografiou a pod.
itnews.sk
shaggyho komentár - áno, moja stránka o grafika bola plná detského porna, rovnako ako aj iné stránky venované počítačom, grafike, hudbe... a je celkom možné, že tam boli stránky náboženských organizácií prípadne iných neziskových organizácií - a práve proti tejto hávedi musíme bojovať, nech to stojí čo to stojí.

M. Truban z Websupportu: Šliapli poriadne vedľa
otázka: Pripúšťate, že sa na serveroch môže nájsť nelegálny obsah?
odpoveď: Nájde sa iba obsah našich klientov. Nemôžeme zodpovedať za všetko, čo si na server nahrajú naši zákazníci.
Živé.sk
shaggyho komentár - zoberte si, že firma s pár zamestnancami by mala sledovať obsah každej stránky, ktorú si u nich niekto objedná. A museli by kontrolovať všetky stránky každý deň, pretože zmena je veľmi jednoduchá. Myslím, že fakt, že v prípade ak ich niekto upozorní na nelegálny obsah, tak túto stránku v priebehu krátkeho času zablokujú je dostatočný a viac od nich chcieť nemôžeme.

Poučenie z krízového vývoja a praktické dopady zhabania serverov WebSupport.sk
Paralela (alebo ide o vaše schránky): Polícia zhabala korenšpodenciu vyše 74 rodín panelového domu. Jedna zo schránok označených menami totiž mohla obsahovať list podozrivého, ktorý v danom dome býva.
...
Reakcia na odpoveď M. Trubana o nelegálnosti obsahu na ich serveroch:
Fakty však vypovedajú o niečom inom. Mnoho amerických webhostingových spoločností doplatilo na súdne precedensy, ktoré ich urobili zodpovednými za obsah serverov, a teda aj obsah všetkých ich zákazníkov.
ambience
shaggyho komentár - áno, ale tu sme na Slovensku a precedentné právo sa tu nepraktikuje. Tak ako sa tu nepraktikuje trest smrti a obmedzovanie občianskej slobody, ktoré je práve pre USA príznačné.

Webhosting v banánovej republike
Keďže však ťažko možno čakať, že polície sa nahnevané šteky blogérov na nete nejako významnejšie dotknú, navrhujem akciu občianskeho nesúhlasu, ktorá by dala aj v reálnom svete polícii signál, že takto sa to nerobí. Mala by to byť kultivovaný happening, ale pritom vizuálne zaujímavý, aby to malo šancu dostať sa aj do iných kamenných médií...
Samoser Solutions
shaggyho komentár - ja som v jednej reakcii na tento článok navrhol namiesto CD použiť papiere s jednoduchým textom - error 404 - Page not found - myslím, že by to bolo ekologickejšie a nemohli by nás pokutovať za znečistenie toxickým odpadom (ako sú CD a počítačové komponenty).

Uznávam, že nie som veľmi objektívny. Dotklo sa ma to osobne a preto sú aj moje vyjadrenia skreslené. Ale vás, nezainteresovaných, by som chcel poprosiť - zamyslite sa. Zamyslite sa, kde to skončí. Websupport je len jedna z hostingových spoločností na slovensku, ak sa to stalo tam, môže sa to stať kdekoľvek. Čína postupne zakazuje prístup k rôznym službám internetu, ktoré by mohli ohroziť postavenie tej "jedinej-a-pravej-najmúdrejšej-najlepšej-strany"®, kto mi zaručí, že sa to nestane aj u nás? Čo keď sa "mocní" rozhodnú, že nejaká stránka ohrozuje ich postavenie a aby to zamaskovali, budú to fingovať pátraním po hackeroch/pedofiloch/zlodejoch (nehodiace sa škrtnite).
Alebo iný scenár - predstavte si, že nejaká spoločnosť bude prevádzkovať 50% slovenských stránok, ktoré v jeden deň kvôli diletantskému zásahu polície zmiznú zo sveta. Kto určí tú mieru, kedy to začne byť neúnosné? Štát? My?

váš "nespokojný občan" shaggy

osobne-neosobné | stály odkaz

Komentáre

  1. fuuuuuha, shaggy, takze pokracujme
    opat napisem, ze ta nechapem....ved pre Pana Boha, oni ti tie data snad nevymazu.....vznikla ti nejaka skoda?....prisiel si o tazke peniaze?...o com hovoris, ze to tu bude ako v Cine?:D..dovol mi zasmiat sa nad touto ideou...ano, dajme tomu, poskodili ta, ale to nie je koniec sveta....takze tolko moje stanovisko nestranneho pozorovatela
    publikované: 28.06.2007 19:44:56 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. shaggy
    odvolavam to, co som napisal v predoslom prispevku....ak by sa to dalo, zmazal by som to....pretoze vidim, ze s uboziakom, ako si ty, sa neoplati viest nejaku diskusiu....asi vies o com hovorim....pretoze taky prispevok, aky si zanechal ty, mozes napisat len pat rocne decko, ktore si potrebuje nieco dokazovat tym, ze vie pisat na klavesnici....
    publikované: 28.06.2007 19:49:47 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ešte raz pre nechápavých
    Odstávka stránky môže mať nevyčísliteľné škody. Ľudia pri dlhšej nefunkčnosti môžu "stratiť" záujem, proste to budú brať tak, že stránka skončila a už ju nenavštívia.
    Áno, vznikli mi škody - hosting som mal zaplatený na každý deň, v zmluve sa nepísalo nič o dvojdňových výpadkoch. Ďalej tam mám reklamu, ktorá mi platí ten hosting, takže ak sa do takýchto vecí nevyznáš, nepíš o tom.
    Áno, pripomína mi to Čínu, lebo aj tá je plná nekompetentných dementov.
    A ako som písal na tvojom blogu - práve kvôli takým ako ty bol ten záťah. Máš tam uverejnený článok s pesničkou na stiahnutie, čiže porušuješ zákon. Preto ťa prosím, nevyjadruj sa na mojom blogu. Názor zlodejov ma nezaujíma.
    publikované: 28.06.2007 19:52:14 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  4. A pre nezainteresovaných
    Gru mal na svojom blogu pesničku Rihany na stiahnutie, ja som ho požiadal nech to odstráni, alebo budem na neho musieť upozorniť "príslušné orgány".
    A pre Gru-a - som decko? Nemyslím. Čítal som tvoj blog a podľa toho, že píšeš diktáty a že ti nerobí problém kradnúť hudbu, tak mám pocit, že jeden z nás dvoch decko je, ale ja to nie som ;)
    Keď budeš starší a budeš robiť niečo "kreatívne", zistíš aké je to príjemné, ak niekto kradne výsledky tvojej "činnosti".
    publikované: 28.06.2007 20:05:12 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. shaggy
    no jasne, postazuj sa aj ostatnym....uznavam s tou mptrojkou som sliapol vedla...ano shaggy, mozno vekom som mladsi, ale tvoje spravanie napoveda tomu, ze si teda velke dieta...a len sa vyhrazaj dalej...
    publikované: 28.06.2007 20:09:14 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. shaggy
    a preco si neuviedol to, ako si ma o to poziadal? aby aj ostatni vedeli, lebo zasa to bude vyzerat tak, ze som spravil ja chybu. shaggy ma poziadal tym stylom, ze som primitiv atd. takze ja sa nemienim ponizit na tvoju uroven...
    publikované: 28.06.2007 20:10:54 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Neoznačil...
    som ťa za primitíva, ale za debila. Myslím, že to je rozdiel. A čo sa týka toho tak som napísal - odstráň prosím ťa odkaz na tú pesničku z tvojho blogu, alebo v opačnom prípade o tom musím informovať príslušné orgány" - alebo niečo v tom duchu, už si to nepamätám.
    A nevyhrážam sa ti, je sranda ako ľudia čo porušujú zákon dokážu útočiť. Alebo ti pripadá pokus o napravenie protiprávneho stavu za nelegálny? Ale ok, som dieťa... neviem ako si na to prišiel, ale som dieťa. Keď to vravíš ty, určite to tak bude :)
    publikované: 28.06.2007 20:34:01 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  8. ale ano, oznacil
    za debila a jeneho z primitivov, za akych policajti habu servery...takze si skus zapamatat co si napisal...ludia, co porusuju zakon...pardon, ja som zabudol, ze i am to talking to the honest person over the world! urcite si nikdy neporusil zakon a predpokladam, ze vsetok software, ktory mas doma je legalny...ano, stojim si za tym, ze si dieta, pretoze rozumne uvazujuci dospely clovek neoznaci zakazdym, ked niekto spravi chybu, dotycneho vulgarizmami, ako si to spravil ty. ja som nepovedal, ze je nelegalne, ak informujes "prislusne organy"....chod si ich informovat...potom aj ja pojdem, ved pozname take, ze urazka na cti a pod :)
    publikované: 28.06.2007 20:45:53 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Keď to povieš policajtom...
    ...tak aj ja budem na teba žalovať, že si ma urazil. A potom, kto tu je dieťa.
    Spravil si chybu? Fakt? Máš dve možnosti:
    a) buď si vedel, že konáš protiprávne, takže to nebola chyba a preto si debil, lebo každý kto úmyselne porušuje zákon je debil.
    b) nevedel si, že konáš protiprávne, čo mi príde divné - hlavne pri tom, ako sa tváriš, že si tu najinteligentnejší z nás. A potom si primitív, ktorý nepozná zákony SR.
    Ktorú možnosť si vyberieš? V ani jednom prípade som ťa neurazil, bolo to len konštatovanie. Ak niekto popíše skutočný stav, nie je to urážka :P
    Dieťa by nad tým mávlo rukou, ale pretože som dospelý, tak sa snažím upozorňovať na ľudí, čo sa k takýmto problémom ľahostajní a tvária sa, že oni nič zlé neurobili.
    publikované: 28.06.2007 21:30:30 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ale prosim ta
    ja nejdem nikomu nic zalovat....ja som nezacal s tym, ze to budem hlasit.....ja to nepovazujem za spravne a potrebne...zasa pan bezchybny, ktory nikdy nespravil chybu.....ak sa tu hras na velkeho psychologa a chces popisovat moj stav, skus popisat najprv ten svoj....opat sa mi potvrdzuje to, ze tvoje nazory su stale "nevyzrete"...ja nie som opravneny hodnotit tvoj psychicky stav a ani tak neucinim....ja sa hram na mudreho? preco? lebo viem, co je urazka na cti? lebo si zastavam policiu?....ty si dospely? ach jaj, tak to je potom velka bieda, ked si dospely a tvoje spravanie je take, ake je...pretoze rozumny dospely clovek nepotrebuje pouzivat vulgarizmy pri diskusii a vie diskutovat v urcitych rozumnych medziach a dokonca vie prijat aj nazor niekoho ineho...skus sa to aj ty naucit
    publikované: 28.06.2007 21:42:08 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Vulgarizmy nepoužívam
    To by som ti musel povedať, že si kokot, ale ja som to neurobil :)
    Vieš, debil, primitív - to je charakteristika duševného stavu.
    A hlavne mám jednu vlastnosť - nezatváram oči pred skutočnosťou. Som hrdý na to, že som Slovák, ale napriek tomu si dokážem pripustiť, že Slovensko pred rokom 1989 bolo na plač. Ale opäť za to mohlo pár jedincov - tak ako za to môžu dnes. Polícia je hanba Slovenska, ale slušných policajtov si zastávam naďalej. Nauč sa prosím ťa rozlišovať pojmy a nepleť si pojmy. Zastávaš políciu, alebo policajtov? To je dosť veľký rozdiel, pretože ak sa polícia bude k verejnosti stavať tak ako sa stavia, bude mať aj také meno. Ale už po x-tý krát opakujem - sú tam aj slušní policajti, ktorým kazí meno pár neschopných ľudí. A už ma to nebaví, zjavne nechápeš čo ti chcem povedať a oháňaš sa tu slovíčkami, ktorých význam ani len netušíš (dospelák, polícia vs policajti).
    publikované: 28.06.2007 22:05:01 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014