shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

debilne.sk

12. február je európsky deň bezpečného internetu. Ja som ho oslávil po svojom... u bratranca som vymazával vírus.
Nevedel som, že aj taký deň existuje. A nemyslím si, že je potrebný. Chcelo by to radšej nejakú komplexnejšiu osvetu... a najlepšie by bolo, keby mi o tom hovorili inštitúcie, ktoré do problematiky aspoň trošku vidia. Lebo inak mi to pripadá, ako keď farár o plánovanom rodičovstve hovorí...

Zodpovedne.sk - to je stránka, ktorá má šíriť myšlienku bezpečného internetu. Dobre, stránka je bezpečná, nečakajú tam na rodičov a ich deti žiadni zvrhlíci (aj keď, tvorca tej stránky musel byť trochu sado-maso).
Ale tak ako sa teraz spomína bezpečnosť na internete, hovorí sa aj o sémantike, použiteľnosti a prívetivosti stránok pre používateľov. A na to páni ne-zodpovední asi zabudli.

Nebudem vás zaťažovať detailami, poviem to jednoducho - tá stránka je vynikajúca, ale iba ak bola vytvorená v roku 1997, teraz nemá na slovenskom internete čo hľadať... a už vôbec nie, keď nás chce poúčať o správaní na webe.
Opýtam sa vás - keď potrebujete urobiť nejaký zoznam (chcete tam mať odrážky a prípadne viac stĺpcov), čo použijete? Word alebo Excel? Väčšina ľudí pochopí, že textové dáta do tabuľky proste nepatria. To isté platí aj pre web. Do tabuľky sa dávajú tabuľkové dáta (napr. cenník), nič iné. Celú stránku môžete dať do tabuľky iba v prípade, že Váš otecko pracuje na nejakom z ministerstiev a Vaša kvalifikácia nie je to najdôležitejšie pri zadávaní projektu.
Musí sa im nechať, že je na stránke odkaz na "blind-friendly" verziu webu (pre zrakovo postihnutých). Jediná nevýhoda je, že v jednom prehliadači sa mi po kliknutí zobrazí klasická stránka a v druhom sa pre zmenu nezobrazí nič.

Potom mám pocit, že tá stránka hlása - Ste slepí? Vy sa nemusíte na internete správať zodpovedne, kto by už vás obťažoval?!

Možno sa ľudia na internete začnú naozaj správať zodpovedne. To znamená, že budú zodpovedať za svoju prácu. Potom sa nestane, že za zodpovedne.sk bude stáť banda nezodpovedných a nekompetentných amatérov.
A hlavne - nikdy nestretnete človeka, čo prešiel tromi školami, ktoré viac či menej súvisia s dizajnom výrobkov (pozrite si jeho profil), ale pritom nevie navrhnúť ani len obyčajný vypínač. Alebo som tu jediný, racionálne uvažujúci človek, čo vidí, že tie vypínače sa nedajú zapnúť/vypnúť, ani keby ste sa na hlavu stavali (pre tých menej technicky zdatných, ten vypínač je prehnutý v hornej a dolnej časti a verte mi, že viac dovnútra ho už nezatlačíte, musí byť nejak uchytený a aj tá kabeláž sa niekde musí nachádzať)?

váš (ne)zodpovedný shaggy

P.S. tento článok som musel poriadne skrátiť, neverili by ste koľko nekompetentných ľudí je na svojich miestach. A to nehovorím o drobných chybičkách, ale o takých nedostatkoch, za ktoré by sa normálne zmýšľajúci človek musel hanbiť. Ešteže oni normálni nie sú...

počítače a internet | stály odkaz

Komentáre

  1. len že som čítala...
    beriem Ťa za slovo a verím, že si kompetentný poradiť:) pekné prirovnanie k problematike a farárovi versus rodičovstvo...to sa Ti podarilo.:))
    publikované: 12.02.2008 20:56:16 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  2. deleted
    deleted
    publikované: 16.02.2008 21:26:36 | autor: deleted (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. .
    nevsimaj si, len vytlacam posledny prispevok z hlavnej stranky :)
    publikované: 16.02.2008 22:03:14 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ok
    dobre robíš... keby som mal možnosť mazať komentáre-spam, tak už tu nie je
    publikované: 16.02.2008 22:11:36 | autor: shaggy (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. .
    to neni o mazani spamu ..chyba je jinde
    publikované: 16.02.2008 22:17:04 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014