shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Začínam sa báť

Ak by sa naplnili Nostradamove proroctvá, tak by to pre mňa skončilo maximálne mojou smrťou a vyhubením ľudstva. Lenže sa začínajú plniť vízie pánov Orwella a Dicka. A to môže znamenať, že nastane doba absolútnej totality a neslobody všetkých jedincov.
Viem to už dávno, ale až dnes som si definitívne uvedomil kam to až zašlo.
Čítal som si článok v ktorom sa Google znepokojuje nad akvizíciou Yahoo Microsoftom.

Nejde o nič neobvyklé, vo svete je bežné, že spoločnosti protestujú proti spojeniu ich najväčších konkurentov. Ale v tomto prípade sa to podobá viac na to známe „zlodej kričí – chyťte zlodeja“.

Google nie je jedinou spoločnosťou svojho druhu. Zoberme si taký Microsoft. Väčšina z vás používa Windows (odhadujem to na 99% ľudí, čo ma číta). A rovnako väčšina ani len netuší (maximálne z počutia, ale nevie si to nejak reálne predstaviť), že existuje iný operačný systém – Linux, Mac OS atď.
Je to normálne a pochopiteľné, aj ja som sa dostal do styku s Linuxom len párkrát (s ohľadom na to, ako sa zaujímam o počítače je to žalostne málo). Microsoft je proste monopol, to je fakt. Ale na rozdiel od Google je stále veľké percento, ktoré používa alternatívy, alebo je prinajmenšom nespokojné s výrobkami, resp. politikou Microsoftu.

Pozrime sa však na samotný Google. O tom, že Veľký brat o nás čo-to vie (možno aj sleduje, ale nebudem paranoidný), viem už dávno. Mám Google účet, konto ktoré mi po prihlásení umožňuje prístup k množstvu služieb. A keďže na mojom počítači pracujem iba ja, tak som neustále prihlásený do tohto účtu (hlavne kvôli e-mailu). Veľký brat tak vie, aké stránky vyhľadáva vlastník tohto účtu, vie aké e-maily mu chodia (aj keď nepredpokladám, že ich sleduje... zatiaľ) atď.
Prečo by som sa mal báť, však som dobre ukrytý za anonymným kontom. Lenže anonymita na internete je jeden veľký mýtus. Používam službu AdSense (reklama na stránkach), tým pádom si k tomu anonymnému kontu môže Veľké G priradiť neaonymného človeka, jeho bankový účet, adresu... Ako by to nestačilo, tak vie aj o aké stránky sa starám – využívam Google analytics na meranie návštevnosti stránok. Stále vám to nestačí? Môžem spomenúť ešte pár služieb, ktoré ja (alebo niekto iný) využíva a Google má tak možnosť zhromažďovať množstvo informácií.
Možno to bude znieť paranoidne, ale ak by sa niekto v tej firme rozhodol, môže ma takmer vymazať zo sveta (ako v knihách Philipa K. Dicka). Síce by išlo len o virtuálny svet, ale na tom už v dnešnej dobe nezáleží – kto neexistuje virtuálne, neexistuje vôbec. Aspoň v mojom svete to tak chodí.

Aký je rozdiel medzi Microsoftom a Googlom? Prečo na jedného ľudia nadávajú a druhý je synonymom toho, ako priblížiť služby ľuďom? Google si buduje svoje postavenie cez kvalitu a cenu svojich služieb. Aj keď napr. taký Windows nie je na tom tak zle, ako väčšina ľudí tvrdí, občas sa nájde chybička, ktorá mu kazí meno (aj keď je tu dosť veľký rozdiel medzi operačným systémom na jednej strane a internetovými službami na strane druhej).
Počuli ste už niekedy niekoho nadávať na Google? Ja len výnimočne. Takmer všade na svete vedie Google vo vyhľadávaní, neskutočné množstvo ľudí používa jeho e-mail, uchováva fotky vo virtuálnych albumoch, používa službu AdSense, AdWords a Analytics a množstvo ďalší služieb. 99% z nich je spokojných. A toho sa bojím...

Google je neskutočne mocný. Ak sa rozhodne penalizovať vašu stránku vo výsledkoch vyhľadávania, tak vás neochráni ani vyššia moc. A ak nie ste vo výsledkoch vyhľadávania – neexistujete. Stalo sa to mnohým ľuďom a mne tiež. Väčšina z nás tuší, čo bolo príčinou (aj ja viem pravdepodobne za čo som bol penalizovaný), ale oficiálnej odpovede sa nikdy nedočkáme.

Don’t be evil – tak znie motto Google. Tento ich slogan sa nezmenil. Google nie je zlo... pre ľudí, čo sú s nim spokojní. A ľudia, ktorým nevyhovuje... takí neexistujú, záhadne sa prepadávajú vo výsledkoch vyhľadávania. Bohužiaľ je už neskoro, nič s tým neurobíme, môžeme sa len podvoliť... Veľký brat sa na to všetko pozerá a usmieva sa. A svojim neprajníkom odkazuje – don’t be evil... or you don’t be... – nerobte problémy, lebo nebudete...

Stále môžete pokojne spávať?

váš shaggy

P.S. myslíte, že sa tento článok umiestni na popredných miestach v Google?

počítače a internet | stály odkaz

Komentáre

  1. Shaggy,
    plne súhlasím, aj keď ja nie som odborník ako si Ty. Cieľom ovládania je mať informácie bez toho, aby si to dotyčný človek vôbec uvedomoval, dokonca sa tej službe teší. Takto sa dá potom lepšie manipulovať s masami.
    publikované: 06.02.2008 22:13:01 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  2. najviac
    sa mi páčil ten odkaz. aj keď teraz začínam byť znepokojená, že dostávam aj niečo "navyše" čo som vlastne nechcela.
    publikované: 07.02.2008 15:16:19 | autor: Andrea (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. He he
    mám zapnuté blokovanie reklamy a keby som si neprečítal ako sa ostatní "sťažujú" na Google AdSense, ktoré pribudlo tu na blogu, tak si to ani nevšimnem...
    Ale nie preto píšem, je fakt vtipné, keď sa pod mojim článkom, v ktorom nie moc pekne ospevujem Google, objaví reklama pri ktorej je napísané "Reklamy Google"... ešteže v nich nepropagujú svoje služby, to by bolo fakt kruté.
    publikované: 10.02.2008 14:10:19 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ad je fakt vtipne
    rofl
    publikované: 10.02.2008 14:25:36 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. dakujem, spavam dobre :)
    publikované: 10.02.2008 14:31:32 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Tak to sa máš
    ja v posledných dňoch ani nie. Ale nie je to spôsobené Veľkým G Bratom, ale skôr tým, že neustále na niekoho myslím... ale to zachádzam moc do detailov :-)
    publikované: 10.02.2008 14:41:22 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014