shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bezmocnosť

Nie je nič horšie ako úplná bezmocnosť...
Správy. Mladý muž surovo zbil dievča, ktoré zomrelo v nemocnici na následky zranení. Panebože, kde to žijeme? Keby som mal možnosť byť na tom mieste v správny okamih, tak na mieste toho dievčaťa by bol ten tvor, ktorého nehodno nazývať človekom. Ale ja tú možnosť nemám.

Keby som mal možnosť vrátiť sa o 15 rokov a zabrániť jednej pani, aby vošla pred idúce auto, môj život by možno bol teraz iný. Lenže tú možnosť nemám, nemám možnosť nič zmeniť.

Som bezmocný.

Už pomaly začínam vyrastať z potreby zachraňovať svet. Stále mám nutkanie ochraňovať slabších. Bohužiaľ som natoľko bezmocný, že som začal túto potrebu zatláčať do úzadia. Zíde z očí, zíde z mysli. Prestal som pozerať správy v televízii a tým som potlačil svoj pocit bezmocnosti.

Lenže sa to nedá úplne ignorovať. Hlavne keď ide o vašich najbližších. Nehovorím o „fyzickej“ ochrane svojich blízkych. Aj keď to nemôžem povedať na 100%, toto je oblasť v ktorej som celkom sebestačný (a ak nie sám, tak aj s pomocou mojich „blízkych“). Ako rád vravím – mňa môžete urážať koľko len chcete, ale ak ublížite mojim blízkym (je jedno či ide o rodinu, alebo o pár veľmi dôležitých ľudí), tak to bude posledná vec, ktorú urobíte.

Bohužiaľ svet nie je čierno-biely. A svoju bezmocnosť si naplno uvedomíte, ak chcete pomôcť niekomu, kto je pre vás nesmierne dôležitý a pritom nemáte ako. Môžete sa snažiť ako len chcete, neexistuje nič na svete... žiaden skutok, žiadne slová, ktoré by pomohli.

A to je tá pravá bezmocnosť.

Pozerať sa ako milovaná osoba trpí. Trpí a odmieta vašu pomoc. Nečudujem sa, aj ja mám vo zvyku uzavrieť sa do seba. A rovnako viem, že to nepomáha. Takže časom, keď všetko prebolí (naozaj všetko prebolí, len niekedy to trvá večnosť), zostanú len spomienky na osoby, ktoré vám chceli pomôcť. Aj keď ste ich odmietli, teší vás, že stáli po vašom boku.

To je to jediné čo môžem ja urobiť, stáť po jej boku. Aj keď ma odmieta, som tu a budem tu pre ňu, nech vie, že v tom nie je sama. Možno potom si nebudem pripadať tak bezmocný.

Teraz si však pripadám unavený, keďže „ťahám“ 21 hodín v kuse. Lúčim sa s vami a idem spať...

váš uťahaný a bezmocný shaggy

P.S. prvý krát si píšem článok vo Worde a až potom ho hodím na blog... robím to však z čisto praktických dôvodov - nedarí sa mi prihlásiť na blog a ak by som to nechal na zajtra, tak by som zabudol, čo som to vlastne chcel. A to by bola škoda.

...nakoniec sa mi predsa len podarilo prihlásiť, takže som to aj stihol pridať na blog :-)


osobné | stály odkaz

Komentáre

  1. pekne zamyslenie...
    a je ešte väčšia bezmocnost..keď ťa ten blízky žiada o pomoc a ty mu pomôcť nevieš...ak sa bezmocnosť vôbec merať dá..

    každopádne..súhlasím s tebou..Ostaň pri nej..Za každých okolností..
    publikované: 14.07.2007 06:41:19 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Shaggy, keď si oddýchneš, znovu napíš vo worde...
    ... už to tak robím aj ja. Napísal si veľmi pekné myšlienky. Zaslúžia si, aby sa Ti ich podarilo naplniť.
    publikované: 14.07.2007 09:11:06 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no.. to tvoje
    Ako rád vravím – mňa môžete urážať koľko len chcete, ale ak ublížite mojim blízkym (je jedno či ide o rodinu, alebo o pár veľmi dôležitých ľudí), tak to bude posledná vec, ktorú urobíte...
    pouzivam aj ja... ale trocha v inom zneni...

    naozaj ak mi chce clovek ublizit, musi to spravit cez rodinu a vtedy to neodpustam...

    fakt šupa zamyslenie,... ja mam taketo pocity najma ak ide o male deti... mozno preto ziadne necem, aby som raz.. ked mu nebudem moct pomoct, nemala ten pocit, ktory mavam vzdy ked nemozem pomoct ostatnym... no na druhej strane aj cem, aby som mu pomahat mohla... lenze na svete je tolko tych, ktorych by sa malo pomahat, ze priviest na tento svet niekoho dalsieho je... ach,... no, raz z toho vyrastiem
    publikované: 14.07.2007 09:40:07 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Klobuk dole,
    Shaggy...dnes som prvy raz na Tvojej stranke a som dojata...Krasne si to napisal, krasne...i ja mam podobne pocity ako Ty, tiez hovorim,kto by ublizil mojim detom...milujem ich, bojim sa o ne, prajem im stastny zivot. Ano, je vela zleho medzi ludmi, oi ja som prestala pozerat TV, citat noviny, pretoze je tolko zlych sprav, tolko spiny, tolko bolesti...dakujem Ti, ze takto pises, ze o tomto pises...vela stastia a stale take uzasne citlive srdiecko a dusu
    publikované: 23.08.2007 11:39:30 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014