shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Použiteľnosť - týždeň po

Web Filozofickej fakulty UK, časť druhá
V mojom minulom článku o webe Filozofickej fakulty, sa vyskytlo niekoľko "zaujímavých" názorov.
Niektorí ako keby ten článok ani nečítali a furt si omielali svoje, obhajovali kvalitu skrývania e-mailových adries cez JavaScript. Pre nich mám nasledovné zhrnutie:
  • odporúčania pre prístupné webové sídla existujú už dlho, je hanba ak ich nedodržiava tak významná inštitúcia iba z dôvodu pohodlnosti (neochota hľadať iné riešenie = pohodlnosť),
  • znevýhodnení používatelia skutočne existujú, dokonca sú študentmi Filozofickej fakulty, myslím si, že majú rovnaké právo využívať všetky funkcie webového sídla,
  • nejde len o znevýhodnených používateľov. Jedna zo zásad hovorí, že webová prezentácia sa má tvoriť nezávisle od zariadenia, iba zlý webdizajnér predpokladá, že návštevníci stránok budú mať určité programové vybavenie. Skrývanie e-mailov v takej podobe, ako je to v súčasnosti na tom webe napríklad robí problémy v Opere (upozorňoval ma na to kamarát už pred rokom, doteraz to robí problém),
  • argument, že na nejakej stránke (dokonca to nie je ani úvodná stránka, ale stránka náhodne sa nachádzajúca v obsahu) je návod na to, ako si zostaviť adresu v tvare meno.priezvisko@fphil.uniba.sk, neobstojí. Nemôžeme očakávať, že sa handicapovaný (ale nielen ten) používateľ vráti na tú stránku, ak si napríklad nebude istý, či to je meno.priezvisko, alebo priezvisko.meno. A dôležitejšia vec - stránky sa majú navrhovať samostatne, ich tvorca by nemal (alebo inak povedané - nesmie) predpokladať, že používateľ navštívil inú časť webového sídla.
Je smutné, že sa niečo začalo diať až po značnej medializácii - viem ako dlho trvalo, kým dokázali "zapnúť" aj bez-www adresu Filozofickej fakulty (ak ste zadali adresu bez www, tak sa stránka tvárila, ako keby neexistovala).

Teraz však zareagovali okamžite - pridali obsah na stránku s kontaktmi aj prehlásenie o prístupnosti. Je to síce iba začiatok, viacmenej ide o drobnosti (sú tam oveľa väčšie chyby), ale aj to je úspech.
Aj preto musím pochváliť prístup zodpovedných ľudí (Adriana Macková a Martin Vozár), ktorí zareagovali celkom promptne a aj sa snažili vyriešiť "vzniknutú situáciu". A neoficiálna informácia je taká, že sa chystá kompletná analýza prístupnosti toho sídla. Tak dúfam, že sa to podarí...

váš shaggy

P.S. venované ľuďom menom LAcike a absolvent... alebo inak povedané, dosiahol som to, čo som xcel xlapci.

webdesign | stály odkaz

Komentáre

  1. :)))
    Kedy si ty nedosiahol co si chcel Andrej:))) Pozdravujem z USA aj tvoju druhu polovicku
    publikované: 26.06.2008 03:42:07 | autor: Diana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ad 1
    1, tento clanok sa mi uz zda prijatelny. Nikoho neobvinujes z porusenia zakona, ktory sa ho netyka
    2, som rad, ze sa veci pohli spravnym smerom a ze v statnej institucii existuju ludia, co maju spravny pristup ;-)
    publikované: 01.07.2008 01:31:09 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ad 2
    aj tak sa nemozem zbavit pocitu, ze ti Filozoficka fakulta nieco urobila (resp. neurobila) a teda tvoj clanok je len pokus im nieco vratit.

    Samozrejme, moze to byt len dojem a nic to nemeni na fakte, ze po spravnosti by adresy mohli byt pristupne aj bez JS (aj ked ja osobne s nesuhlasim, pretoze uvedne konvencie su zastarale, pretoze technologie idu velmi rychlo vpred).
    publikované: 01.07.2008 01:39:48 | autor: LAcike (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014