shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ani vám nebolo uprené právo na život

Ak dostanete rakovinu, neliečte sa - to je božia vôla vy zmrdi, chce aby ste chcípli!
Už mám plné zuby dementov. Vadili im komunisti, vadila im nesloboda. Aj mne. A preto si ctím každého názor a slobodné rozhodovanie. Lenže nie všetci sú takí. Niektorí boli nespokojní za minulého režimu a teraz robia to isté. Volajme ich ZMRDI.

Oni môžu všetko, lebo sú zmrdi a tí môžu všetko. Ale ostatní už také vymoženosti nemajú. Zmrdi sa im j*bú do života. Napríklad také ženy. Väčšina žien chce mať deti. Väčšina žien má rada svoje deti. Ale občas sa niečo "nepodarí", žena otehotnie a to tehotenstvo je rizikové. Má doma dve malé deti a radšej podstúpi potrat ako by mala nechať svoje detičky bez ich matky. Lenže to je zmrdom jedno. Lebo oni pojedli všetku múdrosť sveta.

Buďte statočné, potrat je svinstvo, ani vám nebolo odoprené právo na život.

Viete čo? Normálne vám prajem rakovinu... povedzme žalúdka (tá je obzvlášť zákerná). A potom prídem za vami zmrdi, usmejem sa a poviem. Buďte statoční, to je božia vôla. Asi ste ho pekne nasrali, takže vás chce vidieť pod zemou ;-)
Alebo ešte lepšie - keď je boh taký všemohúci, tak potom aj potraty sú jeho vôla, nie? Lebo keby mu to vadilo, tak by ľudstvo na niečo také nikdy neprišlo.

Takže dúfam, že nebudete otravovať môj život výplodmi vašej chorej mysle a lúčim sa s vami so slovami jednej nemenovanej skupiny - You must die, I alone am best!

váš "mám vás na saláme" shaggy

P.S. pozerám porno a aj si pri ňom honím. Možno ja som hriešnik, ale váš boh je úchylný lebo ma pri tom sleduje!

osobné | stály odkaz

Komentáre

  1. Boh nie je vsemohuci
    Dava nam pravo volby, ci sa ten potrat rozhodneme podstupit, alebo nie...
    publikované: 05.09.2007 19:43:36 | autor: contentus (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. veru..
    pekne a si to celé zhodnotil... :)
    len zial, takí ludia tu boli, sú a pravdepodobne aj budú..
    publikované: 05.09.2007 19:48:22 | autor: amidala (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :-D
    Po prve skoro som nepochopil o com vlastne tocis a po druhe tvoj povrchny pohlad na vec hovori sam za seba. Kamo aspon trosku porozmyslaj ked nieco pises. Skus sa na to pozriet z viacerych stran a pochopit ostatnych nie im len vnucovat svoj nazor a pokladat ho za absolutny. Alebo si taky dobry? Pockat to sa uz posuvame k ludom co pozrali vsetku mudrost sveta.
    publikované: 05.09.2007 23:07:23 | autor: Mato (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Maťo, po tretie...
    si to prečítaj ešte raz. Bohužiaľ si nepochopil, stáva sa...
    Ale aj keď si nepochopil "o čom točím", presne si to vystihol. Tí kokotkovia nie sú vôbec tak dobrí, aby mali právo vnucovať nám ich názor. Tak prečo to robia? Lebo si myslia, že zjedli všetku múdrosť sveta (pre nich je to múdrosť jednej knihy) a myslia si, že ich názor je ten jediný správny.
    No do ...., ja som ich nazval "kokotkovia", dúfam že si to nikto nevšimne, lebo... ma tí "svätí" ľudia zlinčujú ;-)
    publikované: 06.09.2007 01:55:57 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ...
    myslim ze je zbytocne o comkolvek s tebou diskutovat
    publikované: 06.09.2007 07:14:05 | autor: contentus (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. matko
    o com shaggy pise je to, ze je pohorseny z toho ako kdh a organizacie podobneho razenia vnucuju svoje nazory vsetkym ostatnym ludom v tejto krajine. nemam nic proti tomu ked napriklad pobozny katolik nechce ist na potrat, ale vadi mi ked sa zakaz potratu ma stat zakonom nie nabozenskym ale svetskym pre vsetkych ludi a teda aj pre mnohychludi bez viery. a ti ludia (bez viery, akym som aj ja) maju plne pravo sa pre potrat rozhodnut bez toho aby na nich niekto pozeral zvrchu a nazyval ich nemoralnymi alebo vrahmi deti a podobne
    publikované: 06.09.2007 12:33:25 | autor: luke (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. fiiha
    trosku nastvato:)
    ale inak tak suhlasim co sa tyka tych potratov, je to absolutne vec zeny ci chce dieta alebo nie, takze nech sa do toho nikto nestara:P
    publikované: 06.09.2007 13:03:14 | autor: kiinka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. shaggy,
    trosku ma poznas, prosim, ber tento moj nazor ako moj osobny:

    mam dost rokov a dost skusenosti na to, aby som mohla hovorit aspon za seba. Mam dvoch synov, uz su dospeli, ale kym som ich mala...neprajem ziadnej zene prezit to, co ja. Dni v nemocnici sa vliekli, posuvala som ocami hodiny, dni v kalendari, aby ten maly cloviecik vo mne dozrel , neprisiel na svet skor, ako by bol schopny zit. Vedla mna na izbe boli zeny a dievcata, ktorym sa to "proste prihodilo". Chlap nedal pozor, mali vypite, zabudla na tabletky...ani jednej nebolo luto, ze prisla na potrat, boli v pohode, dokonca stastne, ze konecne bude "po tom".
    Skus ma pochopit- na jednej strane ja, tuziaca po dietati, ako si napriklad aj Ty, na druhej strane zeny, ktore si neuvedomovali, ako sa mi tazko pocuva, co hovoria. Oni nemali problem donosit dieta, oni mu nedali ziadnu sancu...
    Boli medzi nimi aj viacnasobne matky ...
    Nikto nema pravo vnucovat svoj nazor, ani ho uzakonit. Kazdy mame pravo slobodnej volby...len... ked ide o zivot, treba premyslat dopredu - je dostatok antikoncepcie, dostatok moznosti, aby zena neotehotnela. Je velky rozdiel, ked Ti vytrhnu zubok a ked z Teba vytrhnu ziveho cloviecika.
    Zdravotne hladisko samozrejme beriem, znasilnenie i zlyhanie urcitych faktorov, ale brat potrat ako nieco samozrejme, to nie...prepac, verim, ze ani Ty to neberies ako nieco samozrejme.
    Plagaty su hrozne, nepatria na verejne plochy, ved to vidia i deti...
    NIkdy som nemala rada prevenciu formou hrozieb, zastrasovania, laskavy a vysvetlujuci pristup urobi ovela viac.
    Ak nesuhlasis, napis mi, skusim povedat viac. Ale teraz to inak neviem...len mi je luto kazdeho zdraveho cloviecika, ktory nedostal sancu...
    publikované: 06.09.2007 13:06:27 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. shaggy, dobre si pochytil od janka slotovie...
    ktože už dnes chce počúvať premúdrelé reči... radšej hrubo, ale zrozumiteľne, no nie?
    publikované: 06.09.2007 13:14:55 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Hanka
    ...dúfam, že vieš o tom, že tí istí ľudia čo bojujú proti potratom sú aj proti antikoncepcii a plánovanému rodičovstvu. Mne to vysvetľovať nemusíš, ale vysvetli to tým, čo bojujú proti tým "zlým ženám", ktoré sa určite po náročnom rozhodovaní rozhodli ísť na potrat.
    Keby tak radšej bojovali proti pedofilom vo svojich radoch (myslím, že nemusím spomínať tých cirkevných hodnostárov so zameraním na "čerstvé mäsko").
    Hfw - nezvolil som jazyk Jána Slotu, on je primitív a nedokáže povedať jednu súvislú vetu. Ja som použil pár vulgarizmov, ale má to aj hlavu a pätu. A hlavne, napísal som to jednoduchším jazykom, aby to aj zmrdi pochopili.
    publikované: 06.09.2007 13:36:38 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  11. shaggy, veď ja som nie o jazyku...
    a primitívnosti janka slotovie, ale o jeho metóde... vďaka nej to tvoji adresáti možno pochopili, no pochybujem, že prijali.
    alebo ti vari šlo len o to uľaviť si a vypočuť si ovácie názorových sympatizantov???
    publikované: 06.09.2007 13:43:15 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. shaggy,
    myslim, ze si pochopil, o com hovorim. Bol to pohlad mamy, ktora zufalo chcela mat deti a takmer sa jej to nepodarilo.
    Na tych hore mame , myslim, rovnaky nazor, podobne na pedofilov a vsetky ostatne uchylky, ktore mnohym nevinnym znicili zivot.
    Asi by som bola schopna zabit, keby bol niekto moje deti sexualne zneuzival, keby mali v detstve prist o vsetky sny o laske a vsetko s nou suvisiace.
    Som jednoznacne za prevenciu, vychovu deti k zdravemu a zodpovednemu pristupu k laske, k milovaniu, aby z blizkej osoby mali radost a nie traumu, co ked...
    Co povies, nie sme na jednej lodi? Ak aj nie, tak sa urcite plavime rovnakym smerom, len mozno pouzivam miernejsi slovnik, ale ked sa nahnevam, tak...
    publikované: 06.09.2007 13:51:53 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. shaggy..tí "kokotkovia" len kričia svoj názor presne tak,ako ho kričíš ty..
    ty používaš vulgarizmy a tiež nimi šokuješ..tak potom prečo nie aj ine prostriedky,ktoré vedia šokovať?..

    mám pocit,že tu nešlo o prejavenie nazoru..tu šlo skôr o potrebu zaujať..presne tak,ako u Slotu..
    publikované: 06.09.2007 14:26:21 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  14. kiinka, spôsob, akým si vyjadrila svoj postoj...
    („je to absolutne vec zeny ci chce dieta alebo nie, takze nech sa do toho nikto nestara“) a ktorý je u dievčat a mladých žien dosť bežný, je možno jedným z dôvodov, prečo vznikajú pro-life iniciatívy a kampane vyjadrujúce opačný názor.
    tvoj názor je tak vyjadrený tak absolútne, že nepripúšťa iný pohľad a iné alternatívy.
    a tak aj keď som zväčša na strane slobody jednotlivca, pri tvojom natvrdo formulovanom názore ma trochu zamrazilo. „nepočujem“ v ňom totiž ani náznak znalosti následkov interrupcie, ani vedomia zodpovednosti za ne.
    prepáč, že som dosť moralizoval, no lepšie sa mi svoj pocit vyjadriť nepodarilo.
    publikované: 06.09.2007 14:32:27 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Ak
    Shaggy, ty veríš v Boha? Prečo sa naň obraciaš? Prečo sa odvolávaš na božiu vôľu a všemohúcnosť? Sú tu samí zmrdi a ty si nad všetkými? Ty si čosi ako boh bez Boha?
    Považuj sa za čo chceš, je to tvoja slobodná voľba. Boh ju dal aj mne aj tebe, hoci ty si to možno nikdy nepriznáš. Využi svoju slobodnú voľbu a je len na tebe, na čo. Trebárs na to, že ma nazveš zmrdom, zapraješ mi rakovinu žalúdka a budeš sa smiať, že Boh nezasiahol.
    Ja v Boha verím. Nečakám od neho zázraky, nedovolávam sa všemohúcnosti a Božej vôle. Dokonca ani do kostola moc nechodím. Iba sa Boha pýtam na cestu živom. Čo je dobro, láska, šťastie, porozumie. Aké sú skutočné hodnoty v živote človeka. Nedostávam jasné odpovede, iba pomoc, kde odpoveď v svojom vnútri hľadať. Cesta poznania nie je ľahkou cestou. Má mnoho úskalí, dá sa z nej často zblúdiť. Asi nikdy neprídem na jej koniec. Ale ak sa raz na tú cestu vydáš a hoci sa z nej stratíš, už ju budeš vždy hľadať.
    Všetci máme slobodnú vôľu. Aj ženy, ktoré rozhodujú o živote svojich nenarodených detí. Boh im nič neprikazuje. Voľba je na žene.
    Okrem slobodnej vôle máme aj poznanie. Poznanie o tom, čo je ľudský život a čo sú skutočné hodnoty v ľudskom živote. Poznanie a pravda sú dosť často kruté. Mnohokrát aj bolia.
    Každý máme pravo svoje poznanie vysloviť. Niekedy je to skoro až povinnosť. Jedna skupina nám podala krutú a pre mnohých šokujúcu pravdu. Presne ukázala, ako vyzerá nenarodené dieťatko, ak sa ho matka zbaví. Čo s tým spravíme? Jedni zavrhnú tých čo ukázali krutú pravdu a iní odsúdia tých, pre ktorých je na obrázku zhluk buniek a nespravíme nič? Alebo sa pozrieme na problém z rešpektovaním jeden druhého a skúsime to riešiť v prospech života?
    Na iné záležitosti tu už povedali iní. Najbližšie sú moje názory k hfw , Hanke, contentus ale i ďalší
    publikované: 06.09.2007 16:56:10 | autor: Ján (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Ján...
    pekne si to povedal, len... si nič nepovedal :-/
    Prepáč, ale mne je momentálne jedno, či si veriaci alebo nie. Nezaujíma ma to. Ja nikomu neberiem právo na jeho vieru, tolerujem všetky náboženstvá (naozaj všetky, nie ako pán Palko, veľký kresťan, ktorý považuje moslimov za hrozbu).
    Ale môj článok je o niečom inom. O skupine fanatikov, ktorá sa snaží svoje presvedčenie, do značnej miery ovplyvnené vierou, presadiť nad slobodnú vôľu iných. A to mi vadí!
    Ja nemám rád extrémizmus v akejkoľvek forme, ľavicový ani pravicový... toto je konkrétne prejav extrémizmu, ktorý by sme mohli nazvať ako náboženský, ale hovorím tu o tých ľuďoch, čo sa povyšujú nad ostatných, nie o všetkých veriacich. Tak mi prosím nevkladaj do úst slová, ktoré som nepovedal (nikde som TEBA osobne nenazval zmrdom, teda ak nemáš nič spoločné s tými ľuďmi).
    publikované: 06.09.2007 20:01:38 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  17. shaggy, veď sa chvíľu sa počúvaj...
    mám plné zuby dementov
    volajme ich ZMRDI
    ostatným sa j*bú do života
    pojedli všetku múdrosť sveta
    normálne vám prajem rakovinu
    dúfam, že nebudete otravovať môj život výplodmi vašej chorej mysle
    pozerám porno a aj si pri ňom honím
    váš boh je úchylný
    tolerujem všetky náboženstvá
    nemám rád extrémizmus v akejkoľvek forme

    a teraz si skús odpovedať na pár otázok:

    - kto je tu dement a zmrd?
    - kto sa komu j.be do života?
    - koho myseľ je tu chorá?
    - kto je tu úchylný?

    nielenže si nepochopil vecnú podstatu sporu, ešte si ju aj zvulgarizoval, vylial si si žlč, zhanobil si presvedčenie iných ľudí, pourážal si ich a zaklincoval si to v komentoch vykreslením samého seba ako tolerantného človeka, ktorý nemá rád extrémizmus v akejkoľvek forme.
    takto si predstavuješ diskusiu a polemiku?
    ja teda nie...
    publikované: 06.09.2007 22:02:01 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Shaggyho jazykový kútik pre nechápavých
    blog = anglický výraz pre web log, čiže denník na webe (internete); blog nie je diskusia, nezamieňajte si tento pojem,
    dement a zmrd = človek, ktorý si myslí, že jeho pravda je tá jediná a snaží sa ju vnútiť iným,
    chorá myseľ = človek, ktorý ochraňuje prakticky neexistujúci život (život sa dá definovať ako organizmus, ktorý si uvedomuje sám seba), ale pritom je ochotný v mene viery zničiť stovky inteligentných a mysliacich tvorov (vojny a zabíjanie v mene viery),
    úchylný človek = ten, kto ide proti prírode, vzdá sa partnerského spolunažívania len preto, aby sa nededil cirkevný majetok a potajomky zneužíva mladých chlapcov (je to len príklad, prvý ktorý mi napadol).

    A teraz sa zamysli. Kto vnucoval svoju pravdu niekomu? Ja alebo oni? Ja nikoho nenútim ísť na potrat, nech sa každý zariadi podľa vlastného svedomia. Ja nie som ten, čo chce striktne zakázať všetky potraty, lebo to MOJA viera prikazuje a preto to bude prikazovať aj vám, bez ohľadu na to, či je to aj vaša viera.
    Opakujem, nehanobím presvedčenie a vieru iných ľudí, prosím aj teba - nevkladaj mi niečo, čo som nepovedal do úst (lebo potom si iba obyčajný klamár). Ja si vážim vieru každého jedného človeka, ale "nevážim" si ľudí, ktorí mi tú ich vieru nasilu vnucujú. Mám právo na svoje vierovyznanie.
    A ešte raz opakujem - toto je blog, nie diskusia. Ak sa ti nepáči čo píšem, nemusíš to čítať, máš možnosť výberu... ja ti tu možnosť dám. Dajú mi ju aj ľudia čo stoja za tou kampaňou? ;-)
    publikované: 06.09.2007 23:49:04 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  19. shaggy...
    <b>ad blog</b>
    áno, je to <b>denník na webe</b>, kde môže blogger napísať, čo má na duši.
    no pod blogom sú <b>komentáre</b>, a tam môže vyjadriť svoje postoje každý okoloidúci.
    z názorových stretov sa obvykle v komentároch vyvinie <b>diskusia</b> okoloidúcich medzi sebou, prípadne aj s autorom - pravda, za predpokladu, že ju autor chce a vie viesť... keďže si na komenty reagoval, dal si najavo, že diskutovať chceš.
    <b>ad dement, zmrd, chorá myseľ, úchylný človek</b>
    popri významoch, ktoré týmto slovám prisudzuješ vo svojom jazykovom kútiku pre nechápavých, sú to aj celkom kvalitné urážky.
    <b>ad zákaz potratov, lebo to MOJA viera prikazuje</b>
    stanovisko pro-life orientovaných ľudí nevyplýva z ich viery, ale z presvedčenia podloženého bilogickými a etickými argumentami, že dieťa sa nestáva ľudskou bytosťou okamihom narodenia, ale omnoho skôr, mnohí sú presvedčení, že už v okamihu oplodnenia.
    ak sa pre svoje stanovisko usilujú legálnymi prostriedkami získať aj iných ľudí, nevidím v tom žiadny problém, ani dôvod na útoky a osočovanie.
    <b>ad nehanobím presvedčenie a vieru iných ľudí</b>
    a čím ak nie hanobením presvedčenia a viery iných ľudí sú vyjadrenia „skupina fanatikov“, „váš boh je úchylný“?
    <b>ad ak sa ti nepáči, čo píšem, nemusíš čítať</b>
    neprikazujem ti, ako máš písať, ani ti písať nezakazujem.
    využívam len možnosť v komentároch sa vyjadrovať k obsahu tvojho autorského textu a vytvárať k tebou šíreným myšlienkam názorovú protiváhu. ponúkam ti slušnú, tolerantnú výmenu názorov a očakávam ju aj od teba.
    chcem od teba naozaj tak veľa?
    publikované: 07.09.2007 00:56:10 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. hfw
    Podal si to az priam profesionalne a myslim, ze nazorovo sa blizim k tebe takmer na 100 percent...
    publikované: 07.09.2007 01:38:59 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Ja nie som ten...
    čo nechce diskutovať, ty vytrhávaš vety z kontextu.
    Dement/zmrd - človek, ktorý povie žene, ktorá môže zomrieť v dôsledku rizikového tehotenstva, aby bola statočná je pre mňa ZMRD. Vyzerá to ako urážka? To je len konštatovanie toho, že ten človek je neskutočne povrchný a myslím, že keby sa to týkalo bytostne jeho samého, tak by už nebol taký "odvážny".
    Biologické ani etické fakty k tomuto problému neexistujú. Sú dve strany, jedna tvrdí to, čo píšeš ty (že život vzniká v okamihu oplodnenia, čo je tvrdenie mierne pritiahnuté za vlasy), druhá tvrdí opak.
    A kým nebude jasné stanovisko, kým nedokážeme presne definovať vznik života, tak by som ich prosil, aby si nechali svoj názor pre seba. Robia to možno legálnou cestou, ale ak mi niekto povie, že som vrah ak pôjdem na potrat, tak si myslím, že sa stará do vecí do ktorých ho nič nie je.
    Súčasný stav všetkým vyhovuje a rešpektuje zásady všetkých skupín - ak má niekto problém s potratom, nemusí ho podstúpiť. Ak sa niekto rozhodne, že to chce, má možnosť si ho nechať urobiť. To je sloboda - oni sa ju snažia narušiť a presadiť ich pohľad na svet.
    Hanobenie viery - vieš, ty zase prekrúcaš fakty. To, že je to skupina fanatikov nemá nič spoločné s ich vierou. Moja babka je veriaca a nenazval by som ju fanatikom - lebo verí sama pre seba a nestará sa do života iných, ani im nevnucuje svoju vieru. Uvedom si, že aj niekoho presvedčenie má svoje hranice - tam kde to začína zasahovať do práv iných. A k tomu u takýchto sfanatizovaných skupín dochádza.
    To, že ich boh je úchylný - tá veta nie je z mojej hlavy, je to z jedného nemenovaného seriálu a je to pravda. Môj boh to nie je (keďže v neho neverím) a ak tvrdia, že ma sleduje aj pri tom ako onanujem, tak ho považujem za úchylného, na to mám právo.
    Takže ťa poprosím (druhýkrát) - ak máš v úmysle vytrhávať vety z kontextu a vkladať mi do úst niečo čo som nenapísal, tak sem nepíš! Myslím to úplne vážne, dá sa to brať ako pokus o diskreditáciu, snažíš sa zmeniť môj článok namierený proti skupine fanatikov na nenávistný článok, ktorý hanobí niekoho vierovyznanie.
    publikované: 07.09.2007 02:45:05 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  22. ...
    ad <b>ja nie som ten, čo nechce diskutovať</b>
    napísal som: „keďže si na komenty reagoval, dal si najavo, že diskutovať chceš“
    ad <b>človek, ktorý povie žene... </b>
    je to na jednej strane vyjadrenie tvojho názoru, no súčasne tým urážaš adresáta svojho výroku.
    vo vecnej rovine uznávam, že úplný zákaz interrupcií by mal aj dôsledok, ktorý popisuješ.
    ad <b>biologické ani etické fakty k tomuto problému neexistujú</b>
    v tejto veci sa nezhodneme.
    otázka nestojí tak, či sa vajíčko stáva ľudskou bytosťou ihneď po oplodnení - ÁNO/NIE.
    otázka stojí takto: <b>kedy sa z oplodneného vajíčka stáva ľudská bytosť? </b>
    v tejto otázke zďaleka neexistuje zhoda, a keďže odpoveď na ňu má ďalekosiahle dôsledky, je predmetom filozofických, etických, politických, odborných a iných sporov.
    ad <b>kým nebude jasné stanovisko</b>
    cesta k jasnému stanovisku nevedie cez ponechávanie si svojho názoru pre seba, naopak, práve cez jeho vyjadrovanie a cez diskusie a polemiky.
    jasné stanovisko nevytvorí NIEKTO NIEKDE, spoluvytvárame (mali by sme mať možnosť ho spoluvytvárať) my všetci. malo by byť výsledkom širokej, tolerantnej diskusie, v ktorej majú právo zaznieť aj extrémne názory.
    výsledkom verejnej diskusie, ktorý sa premietne povedzme do etického kódexu zdravotníkov alebo do zákonov, by mal byť čo najširší konsenzus, zohľadňujúci čo najviac pohľadov vyjadrených v diskusii.
    právny stav, ktorý sa takto vytvorí, samozrejme neuspokojí všetkých bez výnimky.
    ich legitímnou a legálnou možnosťou, ich slobodným právom, je znovu otvoriť verejnú diskusiu, získavať pre svoj pohľad ďalších prívržencov a pokúsiť sa spoločenský konsenzus a právny stav zmeniť.
    ad <b>ak mi niekto povie, že som vrah... </b>
    ten človek slobodne vyjadruje svoj názor. ak máš pocit, že sa tým stará do vecí, do ktorých ho nič nie je, môžeš sa pokúsiť mu v tom zabrániť napríklad podaním žaloby na ochranu osobnosti, alebo môžeš písať žlčovité články, za ktoré môže zažalovať on teba.
    ad <b>súčasný stav všetkým vyhovuje a rešpektuje zásady všetkých skupín</b>
    práveže nevyhovuje, preto tá kampaň, preto podania na ústavný súd, preto rôzne iné iniciatívy a aktivity smerujúce k zmene spoločenského konsenzu a súčasného právneho stavu.
    akceptoval by si zásadu „každý človek sa môže slobodne rozhodnúť zabiť iného človeka“?
    bola by snaha takúto zásadu zmeniť obmedzovaním slobody jednotlivca?
    prívrženci názoru, že z oplodneného vajíčka sa stáva ľudská bytosť skôr, než predpokladá súčasná legislatíva týkajúca sa (nielen) interrupcií, vnímajú problém približne v tejto rovine a nečudujem sa, že im súčasný právny stav a interrupčná prax nevyhovujú.
    ad <b>oni sa snažia narušiť slobodu a presadiť ich pohľad na svet</b>
    presadzovanie pohľadu nejakej názorovej skupiny sotva možno považovať za narúšanie slobody, ak sa deje legálnymi demokratickými mechanizmami. pohľady ľudí na mnohé otázky sa vyvíjajú a menia, už neraz sa stalo a stane sa ešte x-krát, že z menšinového postoja sa stal či stane postoj väčšinový.
    ad <b>hanobenie viery a prekrúcanie faktov</b>
    ak o ľuďoch s iným názorom vyhlásiš, že sú fanatici, neurážaš ich vieru, ale ich názory a presvedčenie.
    ak o niekoho bohu povieš, že je úchylný, hanobíš jeho vieru - a nič na tom nemení fakt, že to máš z nemenovaného seriálu a že podľa teba je to pravda.
    ad <b>tak sem nepíš! </b>
    ty máš právo do blogu napísať čokoľvek, čím neporušuješ zákon a kódex stanovený prevádzkovateľom blogu.
    ja a ktokoľvek iný máme právo do komentov písať rovnakým spôsobom. a to dokonca aj pod tvoje články.
    ad <b>diskreditácia</b>
    ak ty na adresu nejakej skupiny napíšeš „dementi, zmrdi, fanatici, extrémisti, kokotkovia, ...“, je to tvoje <b>právo slobodne vyjadriť názor</b>.
    ak ja k tvojím vyjadreniam a názorom vyslovím kritické pripomienky alebo si dovolím s nimi nesúhlasiť, je to </b>diskreditácia<b>.
    hmmm...
    publikované: 07.09.2007 09:26:36 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. hmmmm,
    chlapci, je toto potrebne?
    NIKDY nebudete na mieste zeny, ktora sa rozhoduje pre interrupciu, nikdy nebudete v sebe citit nieco, co je sucastou Vas..nikdy neprecitite bolest z jeho straty, ci bezprostredne stastie pri jeho prichode na svet...
    Tuto stranku urcite nenavstivia zeny a dievcata, pre ktore je potrat "beznou" zalezitostou...
    zeny, ktore sa musia rozhodnut pre interupciu z vaznych dovodov to nemaju lahke. Nechcela by som byt na ich mieste, i ked vlastne raz som bola... Lekari ma nutili zo zdravotnych dovodov ukoncit predcasne tehotenstvo, strasili ma, ze porod neprezijem a moj syn, ktory ma doma cakal s otcom, bude polosirotou.
    Lenze...ani na okamih som neuvazovala nad moznostou skoncit zivot mojho durheho syna, tak velmi som sa nanho tesila, tak velmi som ho chcela.
    Nejdem do podrobnosti, hlavne je, ze sme tu - obaja.
    Vcera mal zapis do prveho rocnika VS. Je krasny, zdravy, ohromne fajn. Mozno si poviete, ze ja som ta nezodpovedna, ze som prilis riskovala, ze...nemyslim si to, naopak, poznam zopar zien, ktore si to na poslednu chvilu rozmysleli a su stastne...je to na kazdej z nas, ako sa rozhodne, ako si vyberie...nie prikazmi, ale slusnym pristupom, vysvetlovanim sa da docielit viac.
    Potrat ako taky je hrozny. Nechapem, preco musia dietatko trhat po kuskoch, preco ho aspon neuspia, preco...je to zivy tvor, i ked malicky, ma srdiecko, rucky, nozky, zije...je mi jedno, kto co hovori, viem, co citim, viem, co som citila, ked vo mne vznikol novy zivot bez ohladu na to, ci mal par tyzdnov alebo som uz citila jeho pohyby...
    publikované: 07.09.2007 10:02:50 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Dobre si mu to natrel :)
    ..
    publikované: 07.09.2007 10:05:33 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  25. hanka, naozaj si myslíš...
    </b>že takáto výmena názorov nie je potrebná?
    prečítaj si prosím koment kiinky a možno pochopíš, prečo mám potrebu na shaggyho názoy reagovať a polemizovať s nimi.
    publikované: 07.09.2007 10:13:11 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. ad 'preco ho aspon neuspia'
    ???
    publikované: 07.09.2007 10:16:50 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. hfw..ja ti fandim..suhlasim s tebou..a obdivujem tvoju trpezlivosť..
    publikované: 07.09.2007 10:19:37 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  28. KakaoCinky
    v polemike nie je mojím cieľom názorovému oponentovi to dobre natrieť.
    usilujem sa pochopiť jeho názory a vyjadriť svoje tak, aby ich pochopil on.
    cieľom polemiky nie je vzájomné valcovanie a urážanie sa, ale výmena názorov.
    publikované: 07.09.2007 10:21:07 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. missellie, vďaka za ocenenie trpezlivosti...
    je to základný predpoklad zmysluplnej diskusie.
    publikované: 07.09.2007 10:23:07 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. hfw
    MOj osobny nazor je jednoznacny- som proti interupciam. Ak musi VYNIMOCNE k interupcii dojst, tak by mala byt prevedena co najskor a co najmenej bolestnym sposobom, to,co sa deje je jednoducho strasne...uz na pohlad. Neviem, ako inak to napisat. Deti by mali byt uz v rodinach vedene k zodpovednosti, aby sa nikdy nemuseli takto rozhodovat...nikdy...
    publikované: 07.09.2007 10:33:05 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. zdá sa mi, že v záplave emócií uniká podstata...
    posolstva billboardovej kampane iniciatívy „Právo na život“ a sporu o zákaz/obmedzenie/liberalizovanie interrupcií.
    rád by som v krátkosti objasnil, ako tento spor vnímam ja.
    <b>predstavme si takúto hypotetickú (ospravedlňujem sa, že drastickú) východiskovú situáciu:</b>
    na základe konsenzu a legislatívne zakotveného práva matka môže rozhodnúť o usmrtení bytosti, ktorú porodila, do jedného roka jej života.
    postačujúcim dôvodom bude, ak jej dieťa bude retardované... nie tak pekné, ako si predstavovala... bude mať postihnutie, ktoré mu sťaží uplatnenie v živote a matke skomplikuje starostlivosť... zníži kvalitu matkinho života...
    malej skupine ľudí sa tento stav nebude páčiť a nebude im vyhovovať. budú mať pocit, že to, čo je podľa zákona do 365. dňa života dieťaťa v absolútnom poriadku a po ňom je už vraždou, je z etického hľadiska vraždou od samého narodenia dieťaťa, alebo od samotného počatia.
    - má takáto skupina právo svoj názor vyjadriť?
    - má právo pokúsiť sa pre svoj pohľad získavať ďalších stúpencov?
    - má právo pokúsiť sa o zmenu právneho stavu?
    moja odpoveď je, že MÁ.
    publikované: 07.09.2007 10:50:50 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. má, má, má
    publikované: 07.09.2007 10:59:29 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. HFW
    Vies co, tak sa ti hlboko ospravedlnujem, samozrejme s najvacsou moznou mierou ironie, za to ze som sa pokusil situaciu aj trochu odlahcit a nepouzil prilis formalne stanovisko, take ako pouzivas ty.. "Dobre si mu to natrel" sa da vysvetlit aj inak, ako si to pochopil ty..
    publikované: 07.09.2007 11:01:07 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Hfw
    Plne suhlasim . A uviedol si vynikajuci priklad.. Dolezite je podla mna dohodnut sa /vacsinovo/, co bude povazovane za jedinca s pravami na zivot. Odkedy.
    publikované: 07.09.2007 11:04:34 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  35. KakaoCinky, tvoj koment...
    "dobre si mu to natrel" som pochopil v kontexte s tvojím predošlým komentom "hfw... nazorovo sa blizim k tebe takmer na 100 percent".
    ak si do oboch komentov vložil maximálnu mieru irónie, nepostrehol som ju.
    za nedorozumenie sa ti ospravedlňujem.
    publikované: 07.09.2007 11:07:20 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Nie nie, zle sa chapeme
    Suhlasim s tvojimi nazormi. Bez ironie. Ironicky bol len moj posledny koment, kedy ma trochu nastvala tvoja posledna reakcia na moj koment - dobre si mu to natrel. Nechajme to.. Len sme sa zamotali.
    publikované: 07.09.2007 12:09:29 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  37. KakaoCinky, nevadí, že sme sa zamotali...
    keď sa nezačneme navzájom nasie.ať, zase sa odmotáme, no nie? :)
    koment, ktorý ťa naštval, ťa naštvať nechcel - bol to suchý opis toho, ako chápem a v akej rovine sa usilujem viesť polemiku.
    ak sa ťa dotkol, sorry :).
    publikované: 07.09.2007 12:18:00 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Dobre mi to natel?
    Nie! Prečo? Lebo nevie argumentovať.
    <b>HFW si demagóg!</b>
    Prečo? Lebo trepeš blbosti (skoro ako pán Fico):
    Súčasný stav nevyhovuje všetkým? To je čo za blbosť? Ľudia, čo stoja za tou kampaňou majú svoje práv neísť na potrat, tak prečo sa starajú do nás? To si mi nevysvetlil, nikde.
    Nehovorme tu o tom, či je potrat dobrý a zlý, hovorme o slobodne vôli. Máš pocit, že súčasný stav je nejak v rozpore s ich náboženstvom? Nie! Súčasný stav sa dokonale riadi ústavou, kedy rešpektuje slobodu vierovyznania, čiže ak som ateista, mám právo na potrat!
    hfw, napísal si - "akceptoval by si zásadu „každý človek sa môže slobodne rozhodnúť zabiť iného človeka“?"
    Uvedomuješ si, že "trepeš" piate cez deviate? Existovala niekedy polemika o tom, či je dospelá bytosť inteligentná a možno ju považovať za život? Nie! Je táto dospelá bytosť súčasťou tela matky a prípadne ju ohrozuje? Nie! Tak o čom tu točíš? Ak nejaký pes pokúše majiteľa tak sa môže stať, že pôjde na smrtiacu injekciu. Ak dieťa pokúše mamu, tiež by sme ho mali usmrtiť. Je to blbosť? Je! Rovnako blbý príklad ako si uviedol ty. Totálne vytrhnutý z kontextu a totálne odveci.
    Ale však keď porovnávaš nenarodené dieťa a dospelého jedinca potom poviem iba - všetky živé tvory sú božie stvorenia, aj zvieratá, tie teda môžeme zabíjať?
    Ja som ochotný diskutovať, ale s človekom čo je pre mňa adekvátny oponent. Možno niekoho teraz urazím, ale hfw, ty nie si pre mňa adekvátny oponent, lebo si mi zatiaľ nedodal ani jeden argument (demagógia sa nepočíta). Ale chápem, že to na masy tu na blogu zaberá.
    publikované: 07.09.2007 12:28:36 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  39. shaggy, budem citovať...
    z tvojho posledného komentu (podľa teba vytrhávať z kontextu):

    HFW si demagóg!
    trepeš blbosti (skoro ako pán Fico)
    to je čo za blbosť?
    uvedomuješ si, že "trepeš" piate cez deviate?
    o čom tu točíš?
    blbý príklad ako si uviedol ty
    totálne vytrhnutý z kontextu a totálne odveci
    hfw, ty nie si pre mňa adekvátny oponent
    si mi zatiaľ nedodal ani jeden argument (demagógia sa nepočíta)

    polemiku má význam viesť vtedy, ak je na oboch stranách dosť trpezlivosti, vzájomnej úcty a ochoty načúvať si.
    prajem ti pekný deň :).
    publikované: 07.09.2007 13:16:49 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. hfw
    beriem :)
    publikované: 07.09.2007 14:40:26 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  41. shaggy
    mam taky pocit, ze si proste nevrely voci katolickej cirkvy, z toho potom usudzujes rozne divne nazory.. V prvom rade si prosim ta skus ujasni to, ze cela ta kampan nie je podporovana cirkvou, minimalne nie financne, ak mas nejake priame dokazy, ze ano, sem s nimi.. Ale ak by aj bola. Ja napriklad s ich postupmi vo viacerych veciach vobec nesuhlasim, no k tej kampani mozem povedat, ze som rad, ze je. .. Hfw sa ti snazil povedat, ze existuje na Slovensku momentalne PROBLEM, je velka skupina ludi, ktora je proti iterrupciam. A ty to cele hadzes zase na slobodnu volu a podobne sprostosti.. Nikto ti tvoj slobodnu volu tou kampanou nenarusa. Alebo ak si myslis, ze ano, ak mas pocit, ze 500 billboardov je skutocne narusanim tvojej slobodnej vole, podaj podnet na ustavny sud, ze su porusovane tvoje prava. Dalej, - tie billboardy su REKLAMOU, zakazme teda vsetku reklamu, pretoze kazda jedna reklama ta ovplyvnuje a zasahuje do tvojho podvedomia a tvojej slobodnej vole... Ked sa prejdes supermarketom, pravdepodobne si nekupis sladkost s nazvom "blabla" ale si kupis taku, o ktorej si uz pocul... Takze tvoje postoje su prilis ideologicke, neda sa s tebou diskutovat, pretoze nedokazes pripustit ani svoj najmensi omyl.. Ani po jasnej ARGUMENTACII od HFW. Jedine na co si sa zmohol zautocit na jeho "DEMAGOGIU", ktoru som vsak ja napriklad vobec nepostrehol...
    publikované: 07.09.2007 14:57:15 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  42. KakaoCinky, slovami ‚ty to cele hadzes na slobodnu volu’...
    si trafil do čierneho a vystihol si achillovu pätu shaggyho postoja.
    shaggy pokladá slobodnú vôľu jednotlivca za posvätnú kravu a za raz a navždy danú vec, o ktorej sa nedá a nesmie diskutovať.
    ak takto vyhrotene vymedzuje svoju pozícii, diskusia je nemožná a polemika zbytočná.
    ak by sme mali čas a chuť, mohli by sme dlho-dlho vymenovávať príklady, kedy je slobodná vôľa jednotlivca obmedzená a jej uplatnenie penalizované... koniec-koncov, o tom je o. i. trestný zákonník.
    každý človek sa môže (slobodne) rozhodnúť skoro o čomkoľvek, napríklad aj o tom, že siahne na život iného človeka... len v takom prípade nemôže rátať s beztrestnosťou.
    publikované: 07.09.2007 15:10:44 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. To pées...
    ...nemalo chybu. :)))
    publikované: 07.09.2007 15:17:21 | autor: Stopárka (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Nie som zaujatý...
    voči katolíckej cirkvi. Mám ju na háku. Tak ako mám na háku evanjelikov, židov, moslimov, jehovistov... pokiaľ si "robia" svoju robotu a nestarajú sa do mňa, neexistujú pre mňa. Ale v momente, keď začnú vyvíjať iniciatívy, ktoré obmedzujú moje práva (moje práva ateistu), tak mi to začne vadiť.

    Čo im na súčasnom stave vadí? Ja viem čo - že nemôžu diktovať svoje "zásady" iným ľuďom, že sa my neveriaci nesprávame podľa ich "prikázaní". Poviem to jednoduchou rečou, aby ste mi rozumeli - ak ste katolík, na potrat nemusíte ísť, koniec. Viac sa vás táto téma netýka. Ak ste ateista, máte právo výberu. Takže - buď rešpektujete slobodu a nestaráte sa do iných, alebo chcete presadiť svoj pohľad na svet ako zákon.
    Sex je dobrý pre duševné zdravie človeka. Mám začať bojovať proti katolíckej cirkvi za to, že neuznáva predmanželský sex, tým pádom má na svedomí zlý duševný vývoj človeka? Nie. Môj postoj je taký, ich postoj je taký, je to ich vec, nebudem sa snažiť uzákoniť kdejakú blbosť s ktorou nesúhlasím.

    A k tomu, že nemajú nič spoločné s cirkvou - to ako keby som povedal, že mafiáni sú podnikatelia, lebo nie sú proti nim dôkazy, aj keď všetci vedia čo sú zač.
    Jedným z organizátorov akcie Právo na život je o.z. Pastor bonus, zistite si čo to spojenie znamená a či to má s cirkvou niečo spoločné.
    To je ako keby som si vycapil na hruď hákový kríž a oháňal sa tým, že nie som nacista, že to používali už Rimania, alebo že som hinduista/budhista. Nikto by mi neveril. Tak ani ja neverím, že o.z. Pastor bonus nemá nič spoločné s cirkvou.
    A hfw mi fakt nedal ani jeden vecný argument, chápem že určitý typ ľudí (to ozrejmím niekedy v inom článku) považuje demagógiu za argumenty, ale ja k nim nepatrím a viem rozoznať argument od prázdnych rečí.
    publikované: 07.09.2007 15:18:50 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  45. hfw
    mas pravdu.. stale len potvrdzuje, ze distkutovat s nim nema zmysel.. predsalen skusim este jeden komentar.
    publikované: 07.09.2007 15:32:49 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  46. SHAGGY
    "v momente, keď začnú vyvíjať iniciatívy, ktoré obmedzujú moje práva (moje práva ateistu), tak mi to začne vadiť. "
    .. Prosim ta napises nam uz konecne AKO teda ich iniciativa OBMEDZUJE TVOJE PRAVA??? velmi ma to zaujima, ako si obmedzovany... splietas tu cirkve s ateistami a co ja viem co dokopy.. uvedom si ale prosim ta konecne, ze tato otazka vobec NIE JE o viere! diskutujeme tu o zakone nas - Slovakov - ludi. A nie katolikov, evanjelikov a ateistov... Zijeme v katolickom state, to sa da povedat, pretoze vacsina obyvatelstva su katolikmi. A teda sa da aj lahko predpokladat, ze vacsina zien, ktore boli na potrate pravdepodobne su krestanskej viery. Ty si myslis, ze ta kampan ide PROTI TEBE lebo si ATEISTA?? SI SMIESNY:
    publikované: 07.09.2007 15:39:18 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  47. k tomu "väcsina obyvatelstva su katolikmi"
    poviem len toto: kolko z tej väcsiny tými katolíkmi skutocne sú?? Kolko ich je takých, ze do kolonky vierovyznanie napíse "katolik" len preto, lebo ich rodicia chodia/chodili do kostola, alebo ze sú pokrstení.. pritom vsak oni sami do kostola ani len nepáchli (teda pri tom krsetení jo, ale inak nie..)

    a k tomu obmedzovaniu. Katolícka cirkev sa snazí celú spolocnost presvedcit o tom, ze je len ona jediná a len ona má vysadné právo na pravdu a riadi sa heslom: "Kto nie je s nami je proti nám".

    a myslím si, ze kazdý má právo slobodne sa rozhodnút.. a aj tá zena má právo na to, aby mohla o svojom tele rozhodovat sama.. a nie aby sa musela podriadovat tomu, ako rozhodli farári a iní, ktorí nie sú v jej situácii..

    a ked uz je cirkev a iní tak velmi proti interupciám (napr. fórum zivota - aj ked stojí velkú námahu precítat si tie bludy co sú na ich stránke popísané a to nie len k interupciám..) tak potom nech podporujú antikoncepciu a súhlasia so zavedením sexuálnej výchovy na skolách.. ale nie.. cirkev tieto veci taktiez strikne odsudzuje..
    takze o tom to je...
    publikované: 07.09.2007 15:52:34 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  48. amidala, zdá sa mi, že...
    proti cirkevným zjednodušeniam (zákaz interrupcií) staviaš feministické (zena má právo na to, aby mohla o svojom tele rozhodovat sama).
    publikované: 07.09.2007 15:58:29 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. HFW
    Cirkevné zjednodušenia?? Ja by som to takto rozhodne nedefinovala..

    A k tým feministkám.. Nauč sa, prosím ťa, v prvom rade čítať a nie len vytrhávať vety z kontextu.. ja som totiž napísala: „a myslím si, ze kazdý má právo slobodne sa rozhodnút.. a aj tá zena má právo na to, aby mohla o svojom tele rozhodovat sama..“ takže som tam zahrunula každého a nie len striktne ženy..
    publikované: 07.09.2007 16:11:02 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  50. amidala
    k tym katolikom.. Ok, hold, mas pravdu vela z nich sa nesprava ako katolici.. A CO? Nieco to meni vo veci?
    Este raz chcem poukazat na to, ze preco sa neskusite odosobnit od postoja CIRKVY?? V podstate to s tym nema nic spolocne. Ide tu o otazku zivota a nie o otcenas, alebo zdravas...
    publikované: 07.09.2007 16:14:31 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  51. amidala, čítať viem...
    a nemyslím, že som tvoju vetu vytrhol z kontextu. uviedol som ju ako ukážku feministickej agendy a netvrdím tým, že feministky upierajú všetkým ostatným slobodne sa rozhodovať v iných veciach než je ženské telo... tu sa bavíme o interrupciách a tak predpokladám, že tou formuláciou si chcela povedať, že žena má právo rozhodnúť o tom, či interrupciu podstúpi alebo nie... alebo sa mýlim???
    ak sa mýlim, ospravedlňujem sa ti.
    publikované: 07.09.2007 16:19:12 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. tiež mám pocit, že cirkev...
    tu na mnohých diskutujúcich pôsobí ako červené súkno, a pritom vecná podstata problému nie je o cirkvi a vierouke.
    to, že cirkev má na tento problém jednoznačne vyhranený, apriori daný a pre mnohých neprijateľný názor, je iná otázka.
    publikované: 07.09.2007 16:23:18 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. HFW
    to som skutocne rada, ze vies cítat... a s tým kontextom zálezí od uhla pohladu, podla mna si ju vytrhol, ale nechajme to..

    a k tej osudnej "feministickej vete": podla mna interupcia je zásahom do zenského tela, vzhladom na to, ze embryo (alebo teda zárodok) sa nachádza v zenskom tele, teda aspon tak som sa to ucila na biológii.. tým pádom je to teda na zene aby rozhodla o svojom tele alebo, ci interupciu podstúpi alebo nie (ako si to zhrnul na konci)

    publikované: 07.09.2007 16:29:37 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  54. HFW
    to som skutocne rada, ze vies cítat... a s tým kontextom zálezí od uhla pohladu, podla mna si ju vytrhol, ale nechajme to..

    a k tej osudnej "feministickej vete": podla mna interupcia je zásahom do zenského tela, vzhladom na to, ze embryo (alebo teda zárodok) sa nachádza v zenskom tele, teda aspon tak som sa to ucila na biológii.. tým pádom je to teda na zene aby rozhodla o svojom tele alebo, ci interupciu podstúpi alebo nie (ako si to zhrnul na konci)

    publikované: 07.09.2007 16:29:48 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  55. hmm..
    kazdý má právo aj na svoj názor aj cirkev...
    mne vadí len to, ze cirkev núti kazdého aby tento jej názor akceptoval a stotoznoval sa s ním..
    inak pripomína mi to nikolko vecí z minulosti: cirkev napríklad tvrdila, ze zem je rovná doska, kto bol proti, bol zarucene kacír a skoncil na hranici.. A ako vsetci vieme, zem je gula, takze tí dobráci mali pravdu, zial to len cirkev si ju nepripústala.. a takýchto príkladov sa dá nájst viac..

    v otázke interupcií sa síce pravda nedá nájst, ale kazdý je natolko inteligentný, ze sa dokáze v tejto veci rozhodnút sám bez toho, aby mu to niekto diktoval ci uz cirkev, organizácie, vláda, ústava, zákony...
    publikované: 07.09.2007 16:35:48 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  56. amidala, interrupcia je nepochybne zásahom do ženského tela...
    no keďže žena nežije vo vzduchoprázdne a pôvodcom embrya je aj biologický darca spermie, určite má do toho tiež čo povedať... príbuzní a štát zase môžu na rozhodovaní participovať tým, že vytvoria pre ženu také podmienky, aby sa pre interrupciu musela rozhodovať len výnimočne.
    možno by bolo presnejšie povedať, že pre interrupciu by sa v prívetivom legislatívnom a sociálnom rámci mala rozhodovať žena a muž-darca spermie by v prípadoch, kedy nie je tehotenstvom ohrozený život ženy alebo jej zdravie, mal mať právo veta.
    (túto vec som nejako hlbšie nepremýšľal, ber to teda len ako nezáväzný ad hoc námet)
    publikované: 07.09.2007 16:56:04 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. hfw: uz dlho ta trpezlivo sledujem pri tvojej misionarskej cinnosti
    na Shaggyho blogu a obdivujem tvoju nezmernu trpezlivost...
    ktoru ja nemam pri tejto teme...
    je fakt, ze slovenske statistiky od roku 1989 naznacuju, ze mnozstvo potratov/nie spontannych/ velmi kleslo...to znamena, ze zeny sa chovaju velmi zodpovedne...a mozno i muzi:ô.
    je to jedina efektivna cesta k zamedzeniu potratov, lebo v tomto hlboko nabozensky ladenom state, ktory sa navonok tvari ako sekularny je velmi tazke prist k nejakemu vacsinovo uznatelnemu zakonu upravujucemu umele prerusenie tehotnosti.
    Ja som za to, aby sa sprisnili pravidla schvalovania potratov-ved zabit trojmesacny plod je uz naozaj vrazda.
    tymto koncim.
    publikované: 07.09.2007 17:17:42 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  58. a este si musim spitnut: je smutne, ze ludia si tu zamienaju
    odporcov interrupcii s nabozenskymi fanatikmi, ved proti interrupcii moze byt aj neveriaci. Co som tym vlastne chcela...to, ze urcita strana si z toho urobila politicku agendu, hoci tema je navysost humanisticka...ahojte.
    publikované: 07.09.2007 17:25:22 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  59. cokomilka
    konecne nejaky konstruktivny nazor.. Myslim, ze si to celkom fajn vystihla... Je potrebne jednoducho s tym zakonom nieco spravit...
    Hfw, tiez sa pripajam a vzdav hold pred tvojou neoblomnostou :).. Verim, ze aspon niekolkym ludom sa ti podari otvorit oci..
    publikované: 07.09.2007 17:28:41 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  60. čoko, súhlasím s tým, že...
    k zásadnému zníženiu počtu potratov môže viesť len osveta, prevencia, zodpodnejšie chovanie žien a mužov a sociálne prostredie, ktoré žene umožní zbaviť sa pri rozhodovaní o interrupcii (existenčných) ekonomických tlakov.
    nič-menej, stále tu zostáva otázka, za akých okolností (aj vo väzbe na vek plodu) je interrupcia prijateľná.
    môj názor je, že interrupcie by zakázané byť nemali, no nemali by byť považované ani za banálny zákrok podobný vytrhnutiu boľavého zuba.
    a že usmrtenie trojmesačného plodu je desný masaker je viac než isté.
    publikované: 07.09.2007 17:32:11 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. cokomilka
    nj otazka humanizmu, presnejsie karikatury humanizmu
    publikované: 07.09.2007 17:55:26 | autor: abstraktt (e-mail, web, autorizovaný)
  62. hmm
    akoze snazila som sa citat vsetky tie komenty ale nedalo sa...prisla som niekde za polku ale....shaggy ma absolutne pravo vyjadrit svoj nazor a vy mate pravo vyjadrit svoj nazor na jeho nazor...ale nechapem preco mu ho chcete vyvratit, preco na neho v podstate utocite..ci co...ja s nim suhlasim...zena ma pravo vybrat si...ja osobne tiez nie som za potraty ale ked sloboda tak sloboda...a ta kampan bola mimo lebo....sa mohla dotknut zien, ktore potrat museli z nejakych pricin podstupit (pod natlakom.,..pretoze aj to sa stava!!, kvoli zdravotnym problemom atd), ktore prezili aj prirodzeny potrat a ved to vidia aj deti....nuz akoze...ja nie som za potraty, chodim so spolocenstva, ale predsa je xy neveriacich ludi, ktori maju pravo vybrat si...a to ze shaggy tu na to vyjadril svoj nazor, aj ked spolu s vulgarizmami a s neviem cim, to neznamena, ze vam ho chce vnutit...len tolko som chcela...
    publikované: 11.11.2007 14:58:34 | autor: torinqaaa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014