shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ja pracujem v cirkevníctve

A čo vy?
- Nazdar, ako sa máš, čo robíš?
- Aaale, podnikám... v stavebníctve. Ide to celkom dobre, nemôžem si sťažovať, ale poznáš to... nie je to také ružové ako si ľudia myslia, musíš zaplatiť materiál, ľudia tiež pýtajú peniaze (aj keď občas zoženiem niekoho načierno) a aj tie dane sa musia zaplatiť.
- No, ak mám byť úprimný, tak ja to nepoznám. Tiež sa mi celkom dobre darí, ale - nemám takmer žiadne výdavky, platím len pár ľudí, peniaze dostávam od štátu a ešte mi k tomu ľudia prispievajú, nemusím platiť niektoré dane... to ti je život. Vieš, robím v cirkevníctve. Vynáša to ako obchod s drogami, lenže to je legálne, máš dlhšiu "životnosť" a spoločnosť ťa dokonca uctieva.

Cirkev je biznis. Všetci to vieme, ale niektorí z nás si to nechcú pripustiť. To je ich problém, skutočnosť sa tým však nezmení.
Ten rozhovor, ktorý som napísal v úvode článku berte s nadhľadom (ako napríklad výplod chorej mysle, alebo niečo čo sa mi snívalo), všetci predsa vieme, že sa v tejto oblasti nedá podnikať... bohužiaľ. Alebo našťastie?

Značka "Harry Potter" vám predá akýkoľvek výrobok. Cirkev vám zvýši čítanosť na blogu. Viem to z vlastnej skúsenosti. Láska, kamarátstvo... to sú témy, o ktorých píšem často. Sú to veľmi pekné a ušľachtilé témy, však?
Hovno zlatá rybka, akvárium nebude. Na ušľachtilé témy sa vám dnes všetci vyserú. Ľudia chcú bulvár, chcú niečo aktuálne, niečo čo je in. A cirkev je in.

Milujem, keď píšem o nejakej aktuálnej téme, ktorá súvisí s cirkvami (napr. naposledy čo som písal o anulovaní krstu) a pribehne väčší, či menší človek veriaci a napíše, že sa so mnou nebude hádať, lebo ja ako neveriaci viem o tom hovno. Hej, neveriaci ľudia bývajú väčšinou sprostí, ja nie so výnimka. Som rád, že si vôbec dokážem zaviazať šnúrky...

Kedy už konečne pochopíte, že viera je osobnou záležitosťou každého človeka a vôbec nesúvisí s cirkvou? Mám za sebou pár rokov "ekonomického vzdelania", takže chápem základy akéhokoľvek biznisu - čiže aj cirkvi. Možno nikdy nepochopím, prečo je pre veriaceho človeka taký zážitok, keď vidí pápeža (ten ho predsa bohu nepriblíži, boh si pápeža nevyberá, vyberá si ho nejaká organizácia... a okrem toho sme si pred bohom všetci rovní, alebo sa mýlim?). Ale chápem, prečo sa chce bežný človek zbaviť krstu (viazanosti) a prečo ho cirkev/sekta/mobilný operátor nechce pustiť. Je to o peniazoch, je to biznis!

Prečo vlastne píšem o niečom, do čoho sa nevyznám? Píšem to preto, aby cirkev (myslím ľudí, ktorí ju zastupujú) nehovorila do svetských vecí. Aby sa nehrala na morálnu autoritu. Organizácia, ktorá je známa hromadením majetku nie je pre mňa synonymom morálky. Stačí si odskočiť do Vatikánu a pozrieť si tie krásne bohatstvá, ktoré ukrýva... a ku ktorým nikoho nepustia. Stačí sa pozrieť na pápeža, ktorý v nádherných šatách vyzýva krajiny sveta k odpusteniu dlhov pre rozvojové krajiny. A autoritou pre mňa nie je už vôbec. Nie preto, že som neveriaci... ale preto, že aj pre rozumne uvažujúceho veriaceho nemôže byť táto organizácia autoritou.
A píšem to aj preto, aby na mňa neútočili "veriaci" s tvrdením, že ja o tom viem hovno. Človek má dve oči a predsa je slepý... myslím že nám príroda/Boh (nehodiace sa škrtnite) nadelila rozum a vlastný úsudok, aby sme o všetkom premýšľali a hlavne pochybovali o všetkom, o čom iní tvrdia, že to tak proste je.

váš shaggy

P.S. dúfam, že ma v duchu vašich tradícií neukameňujete, neukrižujete, alebo neupálite... v konečnom dôsledku by sa to vášmu bohu skutočne nemuselo páčiť. Pouvažujte nad tým ;-)

osobné | stály odkaz

Komentáre

  1. ja nerozumiem cirkvi a jej pravidlám... kňazi trtkajúci na fare, nadávajúci pri kázňach... a vraj nám majú ísť príkladom...
    tiež to ich pravidlo o antikoncepcii, o tom koľko sviatostí musíte mať aby ste sa sobášili, aby ste mohli byť krstnou mamou... ako je možné, že v meste na východe sa dekan rozhodol, že dvojice zosobášiť nemôže, pretože nemajú krst a žijú SPOLU v zhraničí, no v dedinke o 5 km vedľa sa tieto páry sobášili... to je tých cirkví asi viacero...

    mohli by im zrušiť celibát, aby sa vedeli vcítiť do rodín, ktoré sa starajú o svoje deti... aj tak ho dodržiava minimum... "myšlienkami, skutkami..."
    publikované: 05.02.2008 21:47:31 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to ps je
    skvele :)))
    publikované: 05.02.2008 22:28:02 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. akynka
    to sú tie ich nezmyselné pravidlá.
    Čo ak by som bol ja veriaci, veril by som v Boha ako takého, bol by to "ten istý boh" (to je trošku divná formulácia) ako majú kresťania, len by som nebol pokrstený, nechodil by som do kostola.
    Bol by som hriešny? Žil by som so svojou partnerkou, nemali by sme cirkevný sobáš (lebo by nám to cirkev nedovolila) a štátny tiež nie - je to len formalita. V čom by bol horší môj vzťah od manželstva dvoch pokrstených a v kostole zosobášených ľudí, ktorí sa po 15 rokoch rozvedú?
    Nie, cirkev ani jej pravidlá nemajú v dnešnej spoločnosti čo hľadať, kým sa nezamyslia nad sebou. Ich vedomé zahrávanie so zdravím ľudí (odmietanie antikoncepcie, čiže aj kondómov v dnešnej dobe plnej nákazlivých chorôb) by malo byť ak nie trestné, tak spoločensky odsúdeniahodné.
    Lenže tam doba ešte nedospela a zlí sú ľudia ako ja, ktorí si dovolia napísať niečo proti všemocnej cirkvi...
    publikované: 05.02.2008 23:49:43 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Je to zaručene správny názor alebo?
    Je tvoj názor zaručene správny a nespochybniteľný Pán Shaggy-blog, alebo si chcel iba niekoho provokovať. Keby si chcel provokovať, tak Ťa plne chápem v opačnom prípade Ťa ľutujem.
    publikované: 17.02.2008 14:08:28 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ludovít-blog
    pán ľudovít-blog, môj názor nie je zaručene správny, môj názor je môj. A máš pravdu, chcel som uraziť ľudí, ktorí si myslia, že ich názor je zaručene správny, tých, ktorí vedia, že to čo píšem, je pravda... urazil som ťa? :-)
    A ak by si si nevšimol, nevolám sa "shaggy-blog", ale dúfam, že človek ako ty, by si nikoho nedovolil takýmto spôsobom urážať. To robia len ľudia ako ja, tí ktorých názor je iba ich názor a nie ten jediný, zaručene správny ;-)
    Amen, brat môj.
    publikované: 17.02.2008 15:37:21 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  6. nie som veriaca
    ale myslim si ze mas pravdu
    publikované: 01.03.2008 12:20:10 | autor: kooli (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014