shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo cirkev ovplyvňuje život neveriacich?

Verejná žiadosť o skutočnú slobodu vierovyznania.
Upozornenie: Na Slovensku je deklarovaná sloboda vierovyznania. Týmto článkom nechcem nikoho uraziť ani nemá za cieľ hanobiť niekoho vieru, prípadne kultúru. Ide len o vyjadrenie mojich legitímnych požiadaviek.

Prečo ma nenechajú žiť? Kto im dal právo starať sa o naše životy? Kto im dal právo stavať sa do pozície "vševedomých"? Nikto, ani ja, nemá všeobecnú pravdu. A ten čo to tvrdí - KLAME!
Zaujímalo by ma, ako si môžu myslieť, že ten ich pohľad na svet je ten jediný správny, že oni sú tí, čo žijú lepší život ako my ostatní. Milujem ich "vyhlásenia" o tom, aký čestný život žijú, nie ako my - zberba - neveriaci.
Ja osobne žijem podľa svojich morálnych zásad. Nedovolím si kradnúť, nedovolil by som si nikoho zavraždiť (nepočítam výnimočné prípady - ak by napríklad išlo o ochranu rodiny, blízkych). A potom vidím niekde názor, kde veriaci človiečik hovorí o tom, akí sú oni dobrí a akí sme my skazení.
A ak náhodou niečo zlé urobia, tak si skočia na spoveď a všetko je O.K.
Nehovorím, že všetci veriaci sú zlí - to by som si nikdy nedovolil tvrdiť. Ale sú to ľudia, presne takí istí ľudia ako my "neveriaci". Tak ako sa medzi ateistami nájdu "zlí" ľudia, tak sú aj medzi veriacimi. Preto by si mohli niektorí ľudia mohli odpustiť tvrdenia o určitej morálnej nadradenosti zbožných ľudí. Nemám rád, keď nás hádžu do jedného vreca a uráža ma to!
Minule som išiel z telocvične v ktorej trénujem okolo Lidla. Všimol som si, že majú v nedeľu, keď je v neďalekom kostole omša zatvorené. Je to pekné, že sa tak starajú o môj voľný čas. Ja osobne by som do Lidla nikdy nešiel nakupovať (a už vôbec nie v nedeľu), ale nech sa k**va nestarajú do toho, kedy do toho obchodu pôjdem a kedy nie!
Však veriaci majú svätiť nedeľu, tak oni by si do toho obchodu nedovolili ísť. A  my ostatní - my to máme na háku, tak nech nám neotravujú život.
Rešpektujem všetky náboženstvá (naozaj všetky, možno mi to neuveríte, ale mne nevadí ani Islám, narozdiel od niektorých "tolerantných" ľudí), ale od nich požadujem to, aby rešpektovali nás - neveriacich. Súhlasím s ich právom na výhradu svedomia v určitých prípadoch, ale rovnako požadujem moje právo na ateizmus.

Ja som sa zmieril s tým, že po smrti budem maximálne tak zdroj živín pre kvetinky a bezstavovce, neberte mi moju ilúziu :-)

váš "neveriaci" shaggy

P.S. hlavne sa za mňa nemodlite, nechcem to a uráža ma to. Ja to nepotrebujem, neurobil som nič zlé, za čo by ste ma museli u toho "vášho" tam hore odprosovať.

osobné | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    celkom rozumne napisane myslim. ale tomu lidlu som trochu nerozumel. mozes priblizit ??
    publikované: 26.04.2007 13:05:23 | autor: gemini (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ten lidl...
    Pokiaľ viem, tak jediný LIDL v Petržalke, čo je tesne vedľa kostola má zatvorené v nedeľu (ak sa nemýlim). Ostatné, ktoré nie sú pri kostole majú otvorené.
    A prečo by malo byť v nedeľu zatvorené - nie je to v zákone, ľudia čo tam robia si dobrovoľne zvolili to zamestnanie. Ak ste veriaci a máte svätiť nedeľu a nie nakupovať - tak to nerobte - ak to porušíte, tak asi nie ste takí dobrí veriaci ako si o sebe myslíte ;)
    publikované: 26.04.2007 13:09:11 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no ved
    nemusis na mna hned utocit. len som fakt nerozumel. priznam sa ze neviem ake ma lidl otvaracie hodiny. a neviem preco maju zatvorene. skor sa tomu cudujem, lebo tieto kapitalisticke obchody sa vzdy snazia mat otvorene co najdlhsiu dobu predsa. A rozhodovat bude o tom asi nejaky manazment nie??
    publikované: 26.04.2007 13:42:19 | autor: gemini (e-mail, web, autorizovaný)
  4. shaggy - suhlas napriklad s tym nakupovanim ..
    tu by som uviedol len jedno .. vsetko zalezi od ludi, ak by ludia nakupovat nesli, obchodnici by obchody zatvorit museli, kedze by to bolo pre ne nerentabilne .. cirkev tvoria ludia a aki ludia su, taka je aj cirkev, suhlas?

    a k tym inym nabozenstvam, podla mna ludia zabudaju na to, ze jedna z modlitieb uvadza aj toto modlime sa "Aby sme si vazili ludi inych kultur a nabozenstiev"
    - vsetko je o ludoch .. :)
    f.
    publikované: 26.04.2007 13:42:45 | autor: Felician (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ehm, gemini...
    kde som na teba útočil? Iba som to vysvetlil, nikde v tej odpovedi som ťa ani len nespomínal, to som fakt nepochopil. Tých pár "ostrejších viet", to bolo myslené na cirkev, si cirkev?
    A majú zatvorené pravdepodobne preto, že si to vyžiadala cirkev - čiže sa to dostalo do podmienok, za akých tam môžu postaviť/prevádzkovať obchod.
    publikované: 26.04.2007 14:20:44 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  6. okay
    len som mal taky pocit, ze to bola odpoved konkretne pre mna so vsetkycm co to obsahovalo. (tak iba male nedorozumenie)

    A co ti ja viem:.. nejako sa mi nechce verit zeby si to vydobili. a akym sposobom. predsa cirkev nedava stavebne povolenie. iba teda ak by stavali na ich pozemku. ale to ja vobec neviem.

    ale znie to zaujimavo.
    publikované: 26.04.2007 14:32:39 | autor: gemini (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Pekný článok, fakt
    Ja osobne mám podobný názor na vec.
    publikované: 26.04.2007 15:57:18 | autor: Fever (e-mail, web, autorizovaný)
  8. nie je pravda, co clovek hovori ale co robi
    ja by som este dodal k teme - ak budeme dlho a poctivo hladat, tak najdeme v KAZDOM cloveku zle aj dobre. Nech sa ale najprv pozru na seba samozvanci v Rime (Jezis nikdy nehovoril o papezoch, biskupoch, bohatej cirkvi a pod.) ako zili v nedavnej minulosti - pocas II.svetovej vojny spolupracovali s nacistami, za komunistov nasi knazi donasali na StB, teraz rozostvavaju ludi a vobec nevidia, ze ta ich teoria sa nezhoduje s realitou v urcitych aspektoch ako je slobodne myslenie a rozmyslanie, laska k bliznemu (nielen katolikovi ale aj trebars Krovakovi), homosexualite (zevraj sa nezhoduje s ludskou podstatou... to by som rad vedel, preco sa teda vyskytuje u ludi), prostituciou ( ta je tu dlhsie ako cirkvy) a pod.
    publikované: 26.04.2007 16:53:32 | autor: vetraio (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. aj ja mam podobny nazor na nabozenstva
    aj ked tie obchody... to uz je trochu vyuzivanie... byt otvoreny 24 hodin a podobne, to sa mi nepaci.
    vies niekedy si ten clovek to zamestnanie az tak moc sam nevybere. teda vybere si medzi nezamestnanym a vyuzivanym v takychto obchodoch....
    publikované: 26.04.2007 17:22:22 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014