shaggyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Warez, hry, filmy, download

Hľadáte nejakú hru a nechcete za ňu platiť? Alebo hru máte, potrebujete len crack na ňu? Všetko nájdete tu...
Deti. Zistil som to už dávno. Možno mi neuveríte, ale v každej generácii sa nachádzajú deti.
Lenže, neviem ako vy, ale ja keď som bol dieťa, tak som sa hral s umelohmotnou Tatrovkou. Alebo s Legom, Merkurom, na vojakou... proste som sa hral.

Ale nikdy by ma nenapadlo kradnúť.

Nekradol som cukríky v obchode. Ani dnešné deti nekradnú cukríky. Oni kradnú vo väčšom množstve.
Neviete o čom hovorím? O "pirátskych" verziách rôznych programov, filmov atď.
Každý z nás si niekedy niečo stiahol. Ani ja nie som výnimka. Nehovorím, že každé dieťa čo si občas stiahne hru, ktorú by si aj tak nekúpilo je zlodej. Z toho vyrastú.
Ak si však založia fóra, stránky, na ktorých ponúkajú množstvo nelegálneho obsahu na stiahnutie - v čom sú lepší ako zlodeji? Naozaj neviem.

Rapidshare

Nepoznáte Rapidshare? Nevadí. Je to služba, ktorá poskytuje "úložné miesto na internete". Nahráte tam svoj (veľký) súbor a ostatní ho môžu sťahovať. Raj pre šírenie nelegálneho obsahu. A čo by to bol za nelegálny obsah, keby to nebolo zadarmo... aj keď zadarmo sa dá sťahovať iba s niekoľkohodinovými prestávkami. Ak nechcete čakať, musíte si zaplatiť (približne 6 Euro na mesiac).
Nedávno mala táto služba výpadok. Na zive.sk sa o tom popísalo dosť. Podľa niektorých tvrdení išlo o akciu v rámci ochrany autorských práv.
Nepíšem to preto, lebo sa teším, že im konečne niekto pristrihol krídelká. Ale pobavila ma diskusia, v ktorej sa rozhorčovali nad ľuďmi čo nechcú ani za rapidshare platiť - však musia z niečoho žiť, musí niekto zaplatiť tie stroje, nikto to nebude robiť zadarmo.
Zaujímavé, úbohá švajčiarská firmička musí zarábať, je to predsa biznis. Ale veľké vydavateľstvá a umelci... tí si zaslúžia byť okrádaní. DETI ZOBUĎTE SA!

Chápem, že to je teraz móda. Proste ľudia sa dostali k rýchlemu internetu, tak sťahujú. Je to rovnaké ako keď sa v 89om otvorili hranice. Teraz môžeme cestovať, ale nechodíme každý deň do zahraničia. Načo? Už to nie je nové, už je to obohraná pesnička. Ja som na internete už dlhú dobu. Mám doma rýchly net, ale...  nesťahujem už skoro vôbec nič,  internet mám hlavne kvôli škole, robote a  hraniu.
Naozaj dúfam, že ich to prejde.

váš  shaggy

P.S. prečo som zvolil taký názov, aký som zvolil? Dúfam, že si môj článok nájde aspoň jedno dieťa, prečíta si ho, pochopí a možno zmení svoj postoj. Ale moc tomu neverím.

počítače a internet | stály odkaz

Komentáre

  1. pochybujem,
    ze ked si aj toto nejake dieta precita, mozno aj pochopi, ale nezmeni sa. To je sucast ich zivota, tak ako bola pre nas tatrovka.
    Ja ale nemam strach o tie velke vydavatelstva. Mozno si to aj zasluzia. A male sa prisposobuju (vid Slnkorecords, Lucenica, alebo Lavagance).
    Kradez jednotiek a nul nie je taka taziva, ako hmatatelna kniha, cedecko ci topanky.
    publikované: 21.01.2008 23:00:27 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  2. 2 Shaggy
    1) Skopírovanie si hudby či filmu pre vlastnu potrebu je legálne, "deti" z ČR, SR a krajín s podobnou legislatívou teda neporušujú žiaden zákon.

    2) Pokiaľ si z Rapidshare stiahneš hudbu či filmy kde je zakázané aj zhotovovanie rozmnoženiny autorského diela pre osobnú potrebu (napr. Nemecko), nedopúšťaš sa krádeže, ale porušenia autorského práva. Je to ako keby ti niekto povedal tajomstvo (autorské dielo) s tým že ho nesmieš povedať nikomu, ty by si to prezradil (=zhotovil rozmnoženinu) a toto by si nazval krádežou.

    3) Cez rapidshare si s priateľmi zasielame fotografie z výletov, čo sú sobory rádovo v desiatkach MB a považujem ho za skvelú a spoľahlivú službu. Netuším akú časť obsahu zaberá nelegálny obsah, avšak predpokladám že oveľa menšiu než sa domnievaš, nakoľko linky ku kope súborov s legálnym obsahom pozná len ich autor plus pár vybraných ľudí a nie sú verejne dostupné, oproti tomu človek ktorý na Rapidshare umiestni nelegálny obsah a má záujem o čo najvčaší počet jeho stiahnutí (pretože rapidshare platí autorom súborov ktoré sú často sťahované) tieto odkazy šíri ako sa len dá. To vytvára dojem že na RS je drvivá väčšina obsahu nelegálna, pravda však môže (a nemusí) byť iná.

    4) Pracovne aj súkromne som v kontakte s slušným počtom ľudí ktorí vytvárajú SW, hudbu či iné autorské diela. Ver mi že im je úplne či si niekto kto by si nikdy nezaplatil za licenciu za ich SW ci ine autorské dielo toto dielo skopíruje alebo nie. Dokonca Bill Gates (s ktorým sa osobne nepoznám ;-) na otázku čo si myslí o ľuďoch ktorí majú nelegálne Windows odpovedal "Lepší nelegálny užívateľ Windows, než legálny užívateľ Linuxu".

    5) Aby sme sa rozumeli, ja neschvaľujem ak sa niekto obohacuje na úkor práce iných, ale určite viac než RS je za šírenie nelegálneho obsahu zodpovedný užívateľ ktorý ho tam nahral.

    6) Výraznou časťou celého problému okolo nelegálneho šírenia hudby, filmov ... je že autor dostane z ceny predaného CD cca 5%. Tých zvyšných 95% si ponechá distribučný reťazec. Preto samotní autori nemajú nejakú snahu proti nelegálnemu šíreniu hudby bojovať, príjmy z predaja CD sú aj u úspešných kapiel zanedbateľné oproti príjmom z koncertov a podobne. To že ľudia sú ochotní platiť jasne dokazuje úspech iTunes a ďalších obchodov.

    Ja neschvaľujem pirátsvo ľudí čo si môžu dovoliť platiť, ale ak na to niekto skutočne nemá, tak či si to stiahne alebo nie je z hľadiska príjmu tvorcou uplne jedno. A distribučné spoločnosti by sa mali zameriavať skôr na osvetu a výchovu k tomu že ak na niečo mám, tak si to kúpim. Ale zatiaľ miesto toho šíria demagogiu o krádežiach.
    publikované: 22.01.2008 01:01:32 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. modroočko o čom to vlastne?
    Ja som povedal, že odsudzujem všetkých? Nie, vravím, že ľudia čo si stiahnu niečo pre vlastnú potrebu, raz za čas - na tom nevidím nič až tak zlé.
    Ale vadia mi deti, čo si zakladajú stránky podporujúce šírenie nelegálnych kópií. A čo povedia - načo si to kúpiť, keď to môžem stiahnuť?
    Aj ja využívam rapidshare na posielanie rôznych (osobných) súborov. Ale ver mi, že veľké množstvo (ak nie väčšinu) kapacity jeho diskov zaberá práve nelegálny obsah.
    Ďalšia vec - stručne povedané, v Čechách môžeš sťahovať mp3ky, u nás nie. Môžeš si pre vlastnú potrebu urobiť kópiu niečoho, čo legálne vlastníš ;-) to je rozdiel.
    Tie vyhlásenia Billa Gatesa poznám, ale - ak si rodičia môžu dovoliť počítač za 50 tisíc, nemôžu si dovoliť operačný systém za 3000Sk? A ak to majú iba na školu, sú aj free riešenia - práve spomínaný Linux.
    Autor hudby dostane približne to percento čo uvádzaš. Ale to je ich problém, oni si musia vyriešiť vzťah so svojim "zamestnávateľom", mne neprináleží ich súdiť a z toho dôvodu kradnúť.
    Napr. taký pracovníci SBS, ich hodinová mzda je mizerná (často na hranici minima), firma však za každého účtuje minimálne trojnásobok od objednávateľa služieb. Má preto ten, čo si objednal SBSku neplatiť, lebo tých "vykonávateľov" (v prípade hudby sú to autori) zdierajú? Myslím že nie ;-)
    Preto opakujem - ak si to niekto naozaj nemôže dovoliť, nemám nič proti. Ani táke to "domáce" pirátčenie v malom nie je problém. Ale softvérové spoločnosti sa spamätali, vydávajú domáce verzie za veľmi dobré ceny, aj hudobné albumy vychádzajú v špeciálnych edíciách. Lenže často to tým deťom nestačí... však to môžu mať zadarmo.
    publikované: 22.01.2008 01:18:38 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  4. len na margo..
    spomenuteho.. uz bol spomenuty system iTunes.. tam tiez ide vacsina penazi autorovi.. mne sa vsak pozdava system Snocap (www.snocap.com) kde platite za hudbu priamo umelcovi.. je to lacnejsie ako CDcka z obchodu a mate istotu ze vsetky peniaze idu autorovi (ak odhliadneme od - v zhladom na obnos - zanedbatelneho poplatku za sluzbu)..
    publikované: 22.01.2008 18:09:14 | autor: pierre (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. neexistuje ziadne moralne pravo
    nieco si len tak vziat, preto, ze na to nemam.
    Ak na to nemam, tak to mat nebudem. Ak na to mam, tak si to mozem kupit.
    Neobhajujem cenotvorbu za hudbu, filmy (a viem o nej dost, lebo som prevadzkovatelom portalu http://www.kinomania.cz http://www.kinomania.sk), ale ak niekto (autor, distributor alebo iny subjekt) urcil cenu tohoto diela, tak ostatny ju bud moze akcpetovat a kupit si, vyjednat si lepsie ak je to mozne, ale nechat tak.
    Vyssie sa pise, ze kradez nul a jedniciel nie je totozna oproti kradezi hmatatelnych veci.
    To je pravde len do chvile, nez sa zacnete zivit tvorbou nul a jedniciek. V tej chvili je to vas produkt a rozhodne vam nebude jedno, ze si ho niekto privlastni bez toho, aby vam za to zaplatil s ospravedlninim, ze skopirovanim sa nikde nic nestratilo...

    a na zaver uz len, ze pre software narozidel od audiovizualnych diel plati, ze uz samotne stahovanie nelegalnej kopie je porusenim zakona.
    publikované: 22.01.2008 20:12:54 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  6. nuly a jednicky
    v porovnani s materialom nebolo myslene tak, ako si to wa pochopil. Ja som mal na mysli subjektivny pocit toho, kto stahuje nelegalne kopie.
    publikované: 22.01.2008 23:25:28 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  7. 2 bandol
    a prave to je to nebezpecne. Ak niekto kradne rozok zo samosky za 1 Sk (ci kolko to dnes stoji), tak sa trasie strachom, ze ho chytia a budu vsetci vediet, ze je zlodej.
    ak si vsak niekto doma stahuje hru za par tisic, tak nielenze tento strach nema, ale kludne sa pochvali, ako sikovne usetril. v este lepsom pripade zacne prehlasovat, ze toto je jedina spravna cesta ako pokorit ten neprajnicky svet, ze takto sa to ma robit a nie platit za placku s hrou v obchode, "sak na nete je to zadarmo!"

    je to ako ked sa ma jeden kamarat spytal, ci neviek, kde sa da nieco oxeroxovat zadarmo. zadarmo to nie je nikde, vzdy tie naklady niekto musi zaplatit
    publikované: 23.01.2008 01:34:35 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  8. wa,
    ja s tebou uplne suhlasim. Opakujem, pre pubertaka nie je problem stiahnut cokolvek za tisicky korun, lebo ho nikto nevidi (aspon si to mysli), ale ma problem ukradnut dzem za 20 SKK, lebo v obchode su viditelne kamery.
    Je to nekonciaca spirala a (v tomto momente pre mna) problem, ktory nema riesenie vyhovujuce obom stranam.
    Zadarmo naozaj nie je nic. Napada mi, ako este za sociku sa snazili v telke o nejaku osvetu. Pustili tam zrnenie (ktore bolo regularne po ceskoslovenskej hymne:-)) a zahlasili, ze toto zrnenie stoji xx CSK. Aby si ludia teda v sociku nemysleli, ze naozaj vsetko, aj ten sum, je zadarmo.
    publikované: 24.01.2008 00:19:54 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  9. su aj ine nazory
    http://www.izurnal.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1293&Itemid=89

    co myslite, preco to ti umelci hovoria? a preco davaju velke hviezdy veci zadarmo? preco sa uz velakrat dokazalo, ze ak da niekto nieco zadarmo, preda toho ovela viac? pretoze tak to podla mna zacina u ludi fungovat. free (a bohuzial nelegalna, ked ina nie je) verzia funguje ako demo. potom si to ludia mozno kupia. plno ludi ma natahane veci, ktore tahalo len preto, aby zistilo, ake to je. cize - nech davaju veci freea potom nech sa plati (ako shareware). ano, poviete, ze to uz je len cesta k napalovaniu. ibaze podla mna ina nie je. nemozete ludi vo velkom nutit dodrzovat pravo, ktore oni neuznavaju. mozete ich iba presvedcit zaujat iny postoj
    publikované: 25.01.2008 22:02:31 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. aby to bolo jasnejsie
    publikované: 25.01.2008 23:32:06 | autor: martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 2 shaggy
    V IT sa pohybujem cca 15 rokov a musím povedať že množstvo užívateľov legálneho SW, špeciálne legálnych Windows závratne vzrástlo aj medzi firemnými aj medzi domácimi užívateľmi.

    Prisudzujem to:

    1) Klesajucej cene HW, keď si čoraz viac ľudí kupuje počítač za 15-25tis a navýšenie ceny o 3tis nie je pre nich problem

    2) Lepšej informovanosti o tom že si nekupujú médium, ale právo používať SW na ňom na príslušnom počte PC. (Škoda preto tých nepresných výrokov tipu krádež SW, ktoré navádzaju k tomu že SW je čosi hmotné a ak si kúpim krabicu s ním, môžem si s ňou robiť čo chcem, lebo som ju predsa "neukradol".

    3) Lepšej ochrane SW pred nelegálnou inštaláciou - WGA, aktivácia ...

    Kopu SW je možné ako aj ty uvádzať kúpiť v rôznych domácich či študenstkých verziach za veľmi dostupné ceny a aj keď zatiaľ na to ľudia masovo nezareagovali, myslím že je to hlavne istou zotrvačnosťou v myslení, časom bude na väčšine domácich PC nejaký ten študentský Office, Corel ...

    Ak stratím či zničím médium od SW, stačí mi zavolať výrobcovi a za manipulačný poplatok dostanem nové, prípadne mi ho pošlú uplne zdarma.

    A Hudba či film?
    - Kradne sa viac než kedykoľvek predtým.
    - Distribútori používajú obchodný model starý desiatky rokov.
    - Vymeniť poškodené médium je nemožné
    - Právo vytvoriť si záložnu kópiu je komplikované protikopírovacími ochranami, prípadne je kopírovanie úplne zakázané
    - Nezmyselné delenie na DVD regióny obmedzujúce moje právo využívať vec ktorú som si kúpil (toto je napríklad zakázane v Austrálii. Naopak v EU po prístupe pobaltských štátov je nemožné prehrať DVD kupené v Litve v prehrávači kúpenom na SVK, čo je v rozpore so základnou koncepciou voľného obchodu v rámci EU).

    + Ceny SVK a CZ klesli na úroveň keď už si ich može priemerne zarábajúci človek kúpiť a je len habou ak to napriek tomu neurobí
    + Staršie (predovšetkým české) filmy sa dajú kúpiť za babku samostatne alebo ako prílohy časopisov
    + iTunes vypálil všetkým rybník
    + Úspech iTunes sa snažia napodobniť samotné vydavateľstva

    Celkovo, stav sa zlešuje. Obávam sa len, či zlepšenie nemalo prísť skôr, v dobe keď ľudia ešte nestratili návyk pozeraž filme v televízii či chodiť do kina. Napriek tomu si myslím že situácia nie je nezvratná a postupne sa zlepší - aj keď do stavu v akom bola sa už vrátiť nemôže a obchodný model z čias gramoplatní dnes fungovať nemôže. Veľkú budúcnosť vidím v službách ako Video on demand, elektornických požičovniach ...

    Čo sa týka detí a nelegálneho šírenia hudby, myslím že dnes je nelegálna hudba a film tak dostupna, že či to robia ešte aj deti alebo nie, to je ako napľuť do mora.

    Myslím si že deti sa rodia sebecké a cena zdarma je pre ne neodolateľná. Je preto úlohou ich rodičov ako v druhom rade aj spoločnosti viesť ich k tomu že väčšina hudby, filmov a SW zdrama neexistuje.

    Alebo ináč, malé deti bez výčitiek a veľmi prehľadne klamú, je však úlohou dospelých naučiť ich že povedať pravdu je nakoniec vždy lepšie. Chcieť aby nesťahovali a nekopírovali veci od kamarátov či z netu je ako keby sme chceli aby už od narodenia neklamali.

    Sťahovať musia prestať najprv dospelí, až potom by sme sa mali zamerať na to aby hranica uvedomenia si že za hudbu, film či SW sa platí klesala čoraz nižšie.

    Na záver len dodám že nič ma nezamrzí viac než keď postoj dieťaťa (veď sa to dá zadarmo stiahnúť) vidím u dospelého človeka. Takýto postoj svedčí len o hlbokej neúcte k práci druhých ľudí a zlyhaní výchovy rodičov. Na druhej strane, netreba byť pápažskejší ako pápež, nejaká ta miera pirátsva bude vždy a deti budú vždy klamať a sťahovať "zadarmo" ;-)
    publikované: 08.02.2008 10:00:36 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
  12. modroočko pekný názor :-)
    Musím len súhlasiť.
    Ja sa priznám, že legálne hry, softvér atď. nekupujem tak dlho. Ale napríklad dlhé roky si kupujem originál hudobné CD. Bolo to aj tým, že zozačiatku boli tie ceny programov naozaj neúnosné.
    Teraz napr. hrám Call of Duty2 cez internet. Vyšla CoD4 a mne ani nenapadlo to stiahnuť. Rozmýšľam kedy si ju pôjdem kúpiť (za 1650Sk je to vynikajúca cena). Ale asi si to stiahnem... aby som vedel, či mi to pôjde bez problémov (to je nevýhoda hier a hudby/filmov, u hudby máte istotu, že ju prehráte).

    Vec čo mi vadí - dávnejšie chcela myslím spoločnosť Sony zaviesť nejakú fakt drastickú ochranu na svojich CD audio diskoch (dokonca tam bol spyware, či čo). Vtedy sa ozval Philips ako držiteľ patentu na formát CD-A, že to tam nemôže byť (boli okolo toho nejaké jednania, už si to nepamätám). V konečnom dôsledku mi tieto ochrany ale neskutočne vadia. Nikomu v ničom nezabránia. A mňa obťažujú, lebo ja si z mojich legálnych CD robím vždy mp3.
    A pri mojich originálnych DVD ma odrádza ten dvojminútový šot, v ktorom mi hovoria, že by som neukradol kabelku, tak nemám kradnúť ani film. Ešteže som za to zaplatil a nemôžem to preskočiť, musím to vždy pozerať znovu a znovu. Na napálených DVD sa to dá jednoducho vystrihnúť. Toľko k tej ich spravodlivosti.
    publikované: 08.02.2008 12:26:19 | autor: shaggy (e-mail, web, autorizovaný)
  13. warlink.net
    <a href="http://warlink.net/filmy-f15.htm">Filmy z Rapidshare</a>
    <a href="http://warlink.net/">Filmy zadarmo</a>
    <a href="http://warlink.net/dabovane-filmy-f35.htm">Dabované filmy</a>
    publikované: 21.06.2010 13:10:43 | autor: warlink.net (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014